10.10.2011

Siinä ei ole reikiä.

Raha ja talous - Postkeynesiläisyys ja raha-aktivismi Suomessa.
Korkoa ei siis tule mystifioida rahakriitikoiden tapaan. Raha-aktivistien koron vastustaminen voidaankin rinnastaa antikapitalistiseen voittojen tavoittelun ja ahneuden vastustamiseen. Ehkä raha-aktivistien kannattaisi lukea Marxia.
Kiitoksia rakentavasta kritiikistä. Herra Kani lupaa tutustua herra Marx:n kattavaan tuotantoon.

Mutta (aina se mutta). Herra Kani haluasi huomauttaa, että tässä jutussa on pienen pieni ongelma: Raha ja talous - Korosta
Yleinen virhe ajattelussa lieneekin se, että pankille maksettavien korkojen nähdään katoavan taloudellisen kierron piiristä. Näin ei kuitenkaan todellisuudessa ole, sillä toimiessaan yrityksenä pankki vertautuu kotitalouteen tai hyödykkeiden tuotantoon osallistuvaan yritykseen, joiden säästämismahdollisuudet ja kulutuspäätökset määrittelevät rahatalousjärjestelmän toimintaa.

Mikäli kotitalouden (kuvassa kirjan E) isäntä kadottaa Perjantai illalla baarista tullessaan yhden euron lumihankeen, on järjestelmässä jonkun mentävä konkurssiin tai jäätävä työttömäksi. Ellei joku ota lisää velkaa.

Eli mikä onkaan jutun ongelma? Aivan oikein! Siinä ei ole reikiä. Esimerkissä raha kiertää 100% vasemmasta kädestä oikeaan. Tämä ei todellisuudessa pidä ollenkaan paikkansa. Meidän taloutemme on täynnä erillaisia reikiä.

Otetaan huono esimerkki: yli puolet Suomen pankkimarkkinoista on ulkomaisessa omistuksessa. Näin ollen suurin osa korkotuloista menee minne? Otetaan vielä toinen huono esimerkki:
90% valtion velasta on ulkomaalaisessa omistuksessa. Näin ollen korkotulot menevät minne?

Toisin sanoen. Ainoa tapa miten-ja-kuinka esimerkissä esitetty mekanismi voi toimia on suljettu järjestelmä. Meillä ei ole tällaista. Meillä on ponzi. Velkapyramidiponzihuijaus.

Sori pojat. Ei banaania tällä kertaa.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Onnea! Luin hienon uutisen!! Toivottavasti pitää paikkansa!
"Kaninkolo on myös Suomen blogilistauksen (Cision) mukaan maamme kuudenneksi luetuin talousblogi. http://ebolakani.blogspot.com/"

T: Myy

Ebolakani kirjoitti...

Kiitos kiitos.

Herra Kani on aiheuttanut interwebissä sellaista liikehdintää, että jos tämä homma jatkuu samalla mallilla on Kaninkolo kohta ensimmäinen.

Herra Kani toivoisi, ettei näin kävisi.

Trollit voivat olla pelottavia.

Anonyymi kirjoitti...

"Trollotilol" sanoi rölli, kun kanin näki.

Tomi kirjoitti...

Toivottavasti nousee eniten luetuksi kaikkien blogien joukossa. Kaikki, mikä lisää ihmisten kykyä kyseenalaistaa ja analysoida vallitsevaa uskomusjärjestelmää lienee vain hyvästä. Semminkin, kun talous on uskonnon aseman aika lailla itselleen kaapannut, eikä valtamediassa paljoa pyritä boksin ulkopuolella ajattelemaan. Tämän ja vastaavanlaisten, totuuden valaisemiseen ja vaihtoetoiseen tiedottamiseen pyrkivien blogien lisääntyminen ja niiden lukijamäärien lisääntyminen on kyllä yksi niistä asioista, jotka ovat lupaavia ihmiskunnan tulevaisuutta ajatellen. Ehkäpä pikkuhiljaa alamme ihan oikeasti siirtyä aikakauteen, jossa ylempää annetut dogmit eivät todellisuutta välttämättä muodosta. Kolme hurrahuutoa ja papukaijamerkki internetille ja vapaalle tiedonvälitykselle.

Hra Kanille voimia mahdollisten trollien kohtaamiseen.

Ebolakani kirjoitti...

Danke!

Anonymous kirjoitti...

Lycka till blogistille!
Katsahdin Cisionin sivua http://fi.cision.com/Tietopankki/Top-10--blogit/Top-blogit-Suomessa/
ja ihmeekseni huomasin, ettei joukossa enää ollut kategoriaa poliittiset blogit.
Sen kyllä tavallaan ymmärtää tässä matoisessa maassa, jossa valtiovalta valehtelee ihmisille suut ja silmät täyteen joka päivä.
Kuten tiedämme, taloudellis-poliittinen blogi, Kissankulmasta, sijoittui Cisionin maailmankartalta kadonneessa kirjoittamisen lajissa aikanaan korkealle.
Saako esittää kehujen jälkeen yhden pikkuruisen toivomuksen: Jos blogisti, hra Kani, piilottaisi piironkinsa alimmaiseen laatikkoon sanan foliohattu, ja unohtaisi sen kokonaan sinne, olisi allekirjoittanut himolukija onnellinen.
Mikä f-hatussa vikana? Ylikäyttö lässäyttää tunnelmaa ja tekee päänsärkyä, oli sitten kyse vaikka havannalaisista sikaareista.
Ja salaliittohan siellä laatikon nurkassa taitaa jo ollakin?
Kiitos ja anteeksi, hra Kani ymmärtää?

Ebolakani kirjoitti...

Mutta se on muotia. Kuolematonta sellaista. Vähän niinkuin marimekon kuviot tai farkut.

:)