30.10.2011

Ponzi ponzin sisällä

Muistatko euvostoliiton rahoitusvakausvälineen? Hienoa! Tässä laitoksessa on kaksi ällistyttävän hienoa ominaisuutta.

Ensimmäiseksi, se voi yhdellä mahtikäskyllä vaatia valtiolta rahaa. Tämän se voi tehdä budjettiraamin yli. Yksikään keskuspankki ei voi tällaista tehdä.

Toiseksi, se voi vaatia lainaehtoina mitä vain. Uusia lakeja tai muutoksia vanhoihin lakeihin. Tai vaikkapa jonkin mukavan uusliberalistisen idean toteuttamista. Yksikään keskuspankki ei voi tällaista tehdä.

Eli ERVV on kuin keskuspankki steroideilla. Se on suurempi, kovempi ja tylympi. Mutta valitettavasti sillä on yksi järkyttävän iso ongelma: korko.

Me lainaamme rahaa pankista, joka lainataan ERVV:lle, että se voi lainata jollekulle muulle (tämä sama muuten tapahtuu IMF:n kanssa). Eli viimeinen lainaaja maksaa korkoa koron korolle (menikö oikein?).

Toisin sanoen, ERVV on ponzi ponzin sisällä. Tämä ei tule toimimaan. ERVV tulee kaatumaan omaan mahdottomuuteensa. Miksi? Ällistyttävän yksinkertaista:
Herra Kanilla on monopoli banaanin tuotannossa. Kukaan muu ei saa tuottaa banaaneja. Jos joku muu edes yrittääkin tuottaa banaaneja, laittaa herra Kani poliisit asialle ja se (muu) joutuu vankilaan.

Eli kukaan muu paitsi herra Kani ei saa tuottaa banaaneja. Selvä? Selvä.

Herra Kani lainaa Sinulle banaanin, koska haluat banaanin (ihan tosi. Tarvitset sen banaanin. Ilman et voi elää. Usko pois). Aino ehto lainalle on se, että palautat lainaamasi banaanin täysimääräisen takaisin sekä puoli banaania ylimääräistä.

Seuraavaksi Sinä lainaat banaanin ERVV:lle sillä ehdolla, että lainaamasi banaani palautetaan (Sinulle) täysimääräisenä takaisin sekä yksi kokonainen banaani ylimääräistä.

Seuraavaksi ERVV lainaa banaanin jollekulle muulle. Aino ehto lainalle on se, että lainattu banaani palautetaan täysimääräisenä takaisin sekä puolitoista banaania ylimääräistä.

Vähän ajan päästä, lainasopimuksen mukaan, herra Kani haluaa Sinulle lainaamansa banaanin takaisin sekä puolikkaan banaanin korkoina.

Mitä tapahtuu?

Muista! Vain herra Kani saa tuottaa banaaneja.
ERVV on suunniteltu epäonnistumaan. Se on suunniteltu kaatumaan. Se on rakennettu niin, että se vie takaajavaltiot mukanaan.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No joo. Tuossa tapahtuu ennemmin tai myöhemmin se Kani, että ERVV toteaa jossain vaiheessa sen, että Kanin banaanit ovat liian kalliita ja se jokin "muu" on täysin peeaa, mutta liian tärkeä kaadettavaksi. Tässä vaiheessa ERVV päättää itse tuottaa banaaneja sille "muulle" ja Kanilla ei ole siihen mitään sanomista, koska ERVV:llä on armeija ja lainmuutosoikeus. Tätä Kanilla ei ole, vaikka hän tuntisi itsensä vaikka kuinka tärkeäksi.

Ebolakani kirjoitti...

Et ymmärtänyt analogiaa. Sanotaanpas tämä suoraan: Banaanit ovat raha. Herra Kani on (liike)pankki sekä keskuspankkikartelli.

Anonyymi kirjoitti...

Niin, ymmärsin tai olin ymmärtävinäni. Älä nyt suutu Kani, mutta pitää aina muistaa, kenellä on se lopullinen valta. Liikepankit ja keskuspankkikartelli kuuntelee aina loppukädessä voiman sanaa ja se voima on poliitikkojen käsissä. Pankit ja muut sikarikkaat voivat vain kuunnella, kun New Deal iskee päälle. Roosevelt teki sen ja sen voi tehdä kuka tahansa vankkumatonta kansansuosiota nauttiva poliitikko, jolla on tarpeeksi älliä ja munaa. "Sotahan" siitä syttyy, mutta voittajasta ei ole välttämättä selvyyttä. Eli tarkoitan tällä sitä, että kyllä jossain vaiheessa porukoiden mitta tulee täyteen, kun suurimmalla osalla asuntona on riihipirtti ja ruoka on kortilla. Demokratia on kaksiteräinen miekka.

Ebolakani kirjoitti...

"kyllä jossain vaiheessa porukoiden mitta tulee täyteen, kun suurimmalla osalla asuntona on riihipirtti ja ruoka on kortilla."

Ei Kani suutu. Itse asiassa herra Kani on samaa mieltä: kohti konfliktia mennään. Tarvitaan enää vain yksi nimeltä mainitsematon kokoomuslainen Presidentiksi ja se alkaakin olla sitten siinä.

Yksi kysymys vain jaksaa Kanin mieltä vaivata: minkälaista konfliktia kohti olemme menossa?

Ameriikan ihmemaa on selkeästi viljelemässä Kolmannen maailmansodan siemeniä mm. keskuspankkikartellin, euvostoliiton sekä IMF:n kautta Etelä-Euroopassa . Sotateollisen kompleksin avulla Lähi-idässä sekä NATON avulla Itä-Euroopassa (Suomen kautta).

Vai tuleeko kyseisestä konfliktista eräänlainen ideologinen yhteentörmäys? Eli "pistetään perseet penkkiin, eikä liikuta ennen kuin asia on selvä" -tyyppinen konflikti?

Anonymous kirjoitti...

Eikö laina-asiakas ole statukseltaan aina heikompi kuin se, joka antaa lainaa?
Pankit ja rahoituslaitokset, jotka luotottavat valtioita, määräävät jopa niiden budjeteista.
Miksi pankkiirit kunnioittaisivat tai pelkäisivät laina-asiakkaitaan? Pääomapiirit ja luotonantajat päättävät, millaista politiikkaa valtioissa harjoitetaan, ja varmaankin ne pitävät ruodussa myös politiikan tekijät.
Poliitikot ja virkamiehet kuuntelevat voiman sanaa, joka tulee rahoituslaitoksilta.

Anonyymi kirjoitti...

No itse kyllä näkisin, että vaikka nyt elämme "Pax Romanan" sijasta "Pax USAn" aikaa, niin on vain ajan kysymys, kun taas länsimaalaisen maailman portteja kolkuttelee idän uhka. Se tulee vaan tällä kertaa Kiinasta. Sen valtapyrkimykset ja ameriikan omat valtapyrkimykset menevät jossain vaiheessa pahasti ristikkäin. Tämän sodan alku on energiassa ja varsinkin öljyssä. Öljystä tehdään muovit, jota on joka paikassa ja laitteessa. Ruoan tehotuotannossa tarvittavat lannoitteet valmistetaan, mistäpä muusta kuin öljyä polttamalla. Liikenne vaatii öljyä ja amerikkalainen elämänmeno vaatii sitä. Myös Kiinalainen elämänmeno vaatii sitä yhä enenevissä määrin. Jos ei sitä fuusiovoimaa kehitetä ja vähän äkkiä, niin olemme kusessa. New deal hoidetaan takuuvarmasti pistämällä porukkaa lihoiksi, kunnes kaikki paha veri on vuodatettu. Kun köyhyys astuu ovesta sisään, lentää sivistys ikkunasta pihalle. Nyt on menossa selvästi sama meno, joka oli menossa 1800 luvun lopulla kolonialistisessa maailmassa. Usa on varmistanut Irakin, Kiina Iranin ja Ranska ja Iso-Britannia Libyan. Kun nämä varannot alkavat loppua alkaa rähinä ja silloin ei ole mitään merkitystä elämmekö velalla vaiko kultakolikoilla. Kumpaakaan ei voi syödä. Mutta palaillaan. Pitää välillä tehdä töitäkin :)

Anonymous kirjoitti...

Mites tämmöinen skenaario? Meillä on rahajärjestelmänä iso valhe. Jospa meillä on myös energiatuotannon suhteen iso valhe? Ja nämä kaksi ovat ikäänkuin samaa mammuttivalhetta, jotka toimivat toisiaan tukien, samaa tarkoitusta palvellen?
Oletetaan, että villi huhu pitää paikkansa: fuusioenergiaa on kehitetty ja saatu toimimaan, mutta vain vallanpitäjien kulisseissa.
Se, ettei media jostain kirjoita ja jotain ei ole yleisesti kaupan, ei riittäne syyksi ajatella, ettei jotakin merkittävää ole olemassa.
Oletetaan, että hullunhalpaa, joka talouden itsenäiseksi ja riippumattomaksi tekevää fuusioenergiaa on olemassa, mutta sitä ei ole annettu yleiseen jokamiehen käyttöön.
Ja arvellaan, että syy voisi olla sama kuin miksi ei ole annettu toimivaa rahajärjestelmää.
Tiedämme täällä Kaninkolossa, että syy ylläpitää toimimatonta, viallista, tuhoisaa rahajärjestelmää ei luultavimmin ole, että superrikkaat rikastuvat entisestään. (Eivät he enää rahaa kolmannen ja neljännen miljoonan jälkeen tarvitse, eiköhän sovita siitä.)
Syy sisäkkäisiin velkaponzikerroksiin on ihmisten alistaminen ja hallitseminen. Siis, maailman (150 valtion) kaikkien ihmisten hallitseminen.
Kun ajatuskulkua jatketaan energia-asiaan:
- Ihmiskunta on pakotettu saastuttavan, ehtyvän öljy- ja ydinvoimaperusteisen energiatuotannon käyttäjiksi hallintasyistä.
- Puute ja niukkuus ovat toivottu päämäärä ja itsetarkoitus.
- Ihmiset pakotetaan kamppailemaan toinen toistensa kanssa niukkenevista, kallistuvista varannoista olemassaolon uhkan alla.
- Taistelut ja sodat ovat toivottu päämäärä.
- Omavaraisuus tai riippumattomuus eivät onnistu tässä kuviossa valtioilta, unioneilta, imperiumeilta - eivät keneltäkään tai miltään taholta.
- Hallinta on keskittynyt yksiin, globaalisti toimiviin piireihin.
- Hallinta on piilossa. Sitä ei näy missään.
- Hallinnan kulisseina ovat valtioiden johtajat, kansanedustuslaitokset, korporaatiot ja media... jotka eivät välttämättä ymmärrä rakennelman kokonaisuutta (koska sitä ei ole virallisesti olemassa), vaan suorittavat omaa eloonjäämiskamppailuaan kuten kaikki muutkin.

Ebolakani kirjoitti...

Herra Kani on tavallaan samaa mieltä.

Suurin osa kaikesta paskasta, mitä ympärillämme tapahtuu, on tavalla tai toisella osa eräänlaista (hyvin todellista sekä vaarallista) hämäystä.

Tämä hämäys on niukkuus. Niukkaa rahasta, energiasta, vedestä, mistä lie.

Tämän hämäyksen avulla pyramidinhuipulla istuva pienen pieni ryhmä voi elää rauhassa, täysin haastamattomana sekä anonyymina.