20.10.2011

(Pardon my France.)

13 sivua Kreikasta: ”Saneeraukseen”
SAK:n ekonomistit uskovat, ettei kansallinen pankkien pääomitusoperaatio toimi silloin, kun pääomitettavana on monikansallinen suurpankki. Tällaisten pankkien pääomitus olisi ekonomistien mukaan paras hoitaa eurotasolla, vakausrahastojen kautta.
...
Pamfletissa todetaan, että euron kriisin taustalla on EMU:n rakenteelliset ongelmat. Nämä ongelmat eivät ratkea euroalueen yhteisellä finanssipolitiikalla, kuten yhteisellä velkakirjalla. Tällöin eteläisen Euroopan taloudenhoito muuttuisi liian helpoksi, kun vauraat euromaat takaisivat varattomien velkoja.
Itse pamfletti löytyy täältä: SAK:n ekonomistit: Euroalueen syvä taantuma voidaan yhä välttää

Yksinkertaisuudessaan SAK:n ekonomistit toivoisivat euvostoliiton vakausvälineiden (ERVV ja EVM) muuntamista pankeiksi joilla olisi euvostoliiton keskuspankin takaus. Tällä tavoin vakausvälineet voitaisiin "vivuttaa" vähintään kymmenkertaisiksi jolloin ne (vakausvälineet) kykenisivät pääomittamaan (liike)pankkeja, ostamaan valtioiden velkakirjoja jälkimarkkinoilta sekä tarjoamaan vakuuksia valtioille myönnettäville lainoille. Tällä tavalla esimerkiksi PIGS-maiden velkojen uudelleenjärjestelyistä aiheutuvat luottotappiot eivät laukaisisi finanssikriisiä.

Esitetäänpäs kolme kysymystä:
Ensinnäkin, voiko velkaantumisesta johtuvaa ongelmaa korjata velalla?
Toiseksi, alentaako pankkien pääomittaminen yksityisten, yritysten, kuntien jne. velkataakkaa millään tavalla?
Kolmanneksi, korjaako tämä millään tavalla euvostoliiton rahajärjestelmän valuvikaa?
Tiedämme varsin hyvin, että jokaiseen kysymykseen vastaus on suora, tyly ja yksinkertainen ei.

Eikä tässä vielä kaikki. Ainoastaan talouspapit kykenevät pitämään normaalina sitä, että koko taloutta (tai maata) voidaan kiristää rahalla:


Mikäli esimerkiksi Italian sairaaloiden, vedenpuhdistamoiden tai vaikkapa infrastruktuurin ylläpito on kiinni pääomasta, joka voi yksinkertaisesti paeta maasta ja romauttaa työllisyyden sekä elintason, on koko järjestelmässä jotain niin perustavanlaatuisesti päin vttua, ettei toista. (Pardon my France.)

Eikä tässäkään vielä kaikki!
Liiallisiin budjettien alijäämiin puututaan tiukentamalla ja automatisoimalla sanktiointia. Menettely koskee sekä budjettien alijäämiä että valtionvelkaa.
Jo nyt valtioiden alijäämiä rajoitetaan 3% BKT:sta. Joten miten-ja-kuinka valtiot elvyttävät taloutta eli voivat huolehtia kokonaiskysynnän riittävästä tasosta? Ei mitenkään! Eivätkä (automaattiset)sanktiot helpota tätä hommaa millään tavalla.

Tämä koko pamfletti (Kreikan velkojen uudelleenjärjestelyä sekä syvempää finanssipolitiikan koordinaation tarpeettomuutta lukuun ottamatta) on merkityksetöntä huulien heiluttelua. Abysmaalista jälkijättöisyyttä.

Emme tarvitse vakausvälineitä. Meillä on keskuspankit.

Emme tarvitse lisää velkaa. Meillä on jo sitä aivan tarpeeksi.

Emme elä yli varojemme tai hoida talouttamme huonosti. Ilman velkaa meillä ei ole taloutta!

Meillä ei voi olla kestävää taloudenpitoa, koska kaikki raha on velkaa.

Meillä on vain yksi ongelma ja se on rahan syntymekanismi:
Ennen kuin euro voidaan kuluttaa, se täytyy lainata (korolla tietenkin).
Kaikki muu on vain oiretta tästä. Paranna sairaus ja oireet katoavat.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voiko totuutta selvemmin ilmaista.
Kiitos.

Anonyymi kirjoitti...

Sellaisen järjestelmän vaatiminen jossa raha ei ole velka on puhdasta antisemitismia. Valtaenemmistö bankstereista kuuluu Fuhrer Rasseen, joten mikä tahansa toimi heidän etuja vastaan julistetaan juutalaisvastaiseksi toiminnaksi. Koska Hitler teki just niin että perusti Saksaan velattoman rahan (joka oli taattu saksalaisella työllä) - ja hetkessa loppui sekä hyperinflaatio että kauhea työttömyys. Mutta ei kulunut kolmeakaan kuukautta kuin Saksalle oli julistettu sota! http://www.google.com/imgres?imgurl=http://iamthewitness.com/img/judea_declares_war_Large.png&imgrefurl=http://iamthewitness.com/audio/Benjamin.H.Freedman/Seven.U.S.Presidents-Jewish.Pawns.htm&h=986&w=1372&sz=61&tbnid=axMnD-dMgTwrbM:&tbnh=86&tbnw=120&prev=/search%3Fq%3Djudea%2Bdeclares%2Bwar%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=judea+declares+war&docid=BZLPtJO39TetpM&sa=X&ei=xC6gTqPLCciohAfMsqzhBA&ved=0CDUQ9QEwAw&dur=205
Saksan oli tuhottava, koska sellainen esimerkki jos olisi sovellettu muissa maissa tarkoittaisi loppua sille rahajärjestelmälle joka nyt kuristaa kansoja hengiltä.

Suvenkeiju kirjoitti...

Totta töriset, taas kerran!

Anonyymi kirjoitti...

http://ariojapelto.blogspot.com/2011/10/helsingin-sanomien-talousjournalismi.html linkkivinkki. paljon asiaa