5.10.2011

Palkat on pidettävä mahdollisimman alhaisina tai muuten...

SP:n Hakkarainen: Kustannustaso pidettävä kurissa
- Järjestelmästä riippumatta keskuspankin näkökulmasta tärkeää on estää kasvua ja työllisyyttä rapauttava kustannusten nousukierre. Hintavakauden vakauden varmistajana olemme huolissamme kaikesta, mikä rapauttaa sitä.
Pieni alustus on paikallaan.
Suomen (keskus)pankin mukaan rahapolitiikka tarkoittaa
Eurojärjestelmän rahapolitiikan päätavoite on hintavakauden ylläpitäminen euroalueella ja siten euron ostovoiman suojeleminen.
Ja työkalu tämän politiikan toteuttamiseen on
... ohjauskorot. Ne vaikuttavat markkinakorkoihin ja kokonaistaloudelliseen kehitykseen.
Nyt sitten, mikä on ohjauskorko ja miten se vaikuttaa (ja mihin)?
Keskuspankki laskee liikkeelle rahan lainoina pankeille, jotka maksavat rahasta ohjauskoron verran. Keskuspankilta rahan saamiseen vaadittu korko vaikuttaa markkinakorkoihin, eli pankkien toisilleen myöntämien lainojen korkoihin. Tämän vuoksi markkinakorot, kuten eripituiset Euribor-korot, seurailevat ohjauskorkoa. Yritysten ja kuluttajien ottamat lainat sidotaan yleensä markkinakorkoihin, joten ohjauskoron nosto vaikuttaa tällä tavoin lainanottajiin.
Aika yksiselitteistä, eikö?
Odota! Tämä jatkuu vielä.
Euvostoliitossa inflaatiovauhti on useiden hintojen muutosvauhtien keskiarvo.

Mitä tämä tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että euvostoliitossa "inflaatio" lasketaan näin: Asetetaan indeksi=100 esim. vuoden 2005 hintojen mukaan (eli indeksi 2005=100) ja se on siinä.
Olipas hieno alustus. Eteenpäin!

Palkkojen nosto voidaan "piilottaa" siten, että yritykset alentavat voittojaan tai jokin muu tuotteen tai palvelun hintaan vaikuttava tekijä laskee saman verran. Näin ei yleensä käy. Näin ollen palkkojen nostot siirretään sellaisenaan tuotteen tai palvelun hintaan. Tämä kasvattaa "inflaation" vauhtia. Ja tähän euvostoliiton keskuspankki reagoi korkojen nostolla.

Korkojen nosto aiheuttaa sen, että kierrossa oleva rahamäärä alkaa supistua nopeammin (jokaisella eurolla on täsmälleen yksi suunta: takaisin pankkiin. Korkojen avulla hidastetaan tai nopeutetaan tätä prosessia). Ja tämä taas aiheuttaa työttömyyttä, konkursseja, maksuhäiriöitä, lainanhoito-ongelmia... kaikkea sitä, mitä vain voidaan saada aikaiseksi, kun vaihdonvälineestä tehdään (tai tulee) niukkaa.

Näin ollen euvostoliiton keskuspankin ohjauskorko on ase. Se on Magnum 44, joka on asetettu jokaisen taloudessa toimivan ohimolle. Ja vaatimus on ällistyttävän yksinkertainen: palkat on pidettävä mahdollisimman alhaisina tai muuten...

Ja tässä koko homman ällistyttävin juttu.

Tällä sivustolla on taulukko jokaisesta tuotteesta ja palvelusta joiden hintojen nousu tai lasku vaikuttaa "inflaation" vauhtiin.
The HICPs are economic indicators constructed to measure the changes over time in the prices of consumer goods and services acquired by households.
...
Huono Suomennos:
YKHIt ovat taloudellinen indikaattori rakennettu mittaaman muutoksia ajan kuluessa kulutustavaroiden ja palvelujen hinnoissa joita kotitaloudet hankkivat.
...
Hintavakaus, johon euvostoliiton keskuspankit ovat sitoutuneet, tarkoittaa tuottavan perusduunarin palkan pitämistä mahdollisimman alhaisena.

Euvostoliiton rahajärjestelmän päätavoite on rikkaiden ostovoiman suojeleminen.
Tuo ei ollut hyvä. Tehdäänpäs parempi.

Euvostoliiton rahajärjestelmän päätavoite on pitää köyhät köyhinä ja rikkaat rikkaina.

14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heips Kani.

Mieltäni on vaivannut eräs kysymys: Miksi Ruotsin valtiolla on velkaa vaikka niillä on oma kruunu? (Kenelle velkaa ja miksi hitossa).

Voistiko kommentoida. Kiitos jo etukäteen.

Anonyymi kirjoitti...

Monet pitävät nälkäpalkalla olevia orjana, ja yleensä sanotaan ettei niitä löydy suomesta.

Miksi pitäisi kutsua duunaria meidän kotimaassa, joka tekee _tappiota_ tekemästään työstään? Tiedän sellaisia jo monia.

Tämä ilmiö on luonnossa sinällään harvinainen, koska mikään eläin ei revi itsestään paloja ja anna niitä saaliille. Ihminen on toisaalta tähän kykeneväinen.

Anonyymi kirjoitti...

Tuohan on selvä kuin pläkki. Ennen vanhaan inflaatio eli luonnollinen tulonsiirto siirsi varallisuutta sijoittajilta, työtä tekeville duunareille. Myös teollisuus puolusti omia etujaan käyttämällä hyväkseen devalvaatiota. Kaikki olivat tyytyväisiä, paitsi sijoittajat, eli pankit ja muut rahatalouden parasiitit. Sen takia nämä viisaat talouden papit alkoivat miettiä, miten saataisiin tälle epäedulliselle tilanteelle stoppi. Loppu on vain historiaa. Inflaatiosta tuli talouspappien rummuttama helvetti ja devalvaatiosta kiirastuli, jota eurostoliitto orjallisesti palvoo. Teollisuus ostettiin hiljaiseksi erilaisilla nurkanvaltauksilla, yritysostoilla ja käyttämällä keppinä/porkkanana osakekursseja. Kansa on sen verran tyhmää, että sitä voi viedä kuin litran mittaa. Kun sille sanoo "raha tuolla", se juoksee heti sen perässä vaikka jyrkänteen reunan yli. Kuten pihtiputaan mummokin sanoi, että "rahahan tulee pankkiautomaatista". :)
Yritä sitten tässä opettaa...

Anonyymi kirjoitti...

tämä ei liity tähän mitenkään

http://www.taloussanomat.fi/files/panorama_VelkakHataraha.jpg

Ebolakani kirjoitti...

"Miksi Ruotsin valtiolla on velkaa vaikka niillä on oma kruunu?"

Meidän täytyy löytää vastaus tähän!

Valaiskoon suuri viisaus tietäni, kun raivaan tieni läpi tämän viidankon.

Haha! Seikkailu odottaa!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitoksia Kani. Onnea seikkailuun. Toivon, että saamme vastauksia pian.

Ebolakani kirjoitti...

Pikainen seikkailu Ruotsin keskuspankin sekä velkakonttorin sivuilla kertoi syyn, miksi Ruotsin valtiolla on velkaa, vaikka heillä on oma raha.

Ruotsi pyörittää klassista Keynesiläistä ponzia.

Eli julkinen ja yksityinen sektori vuorottelevat velkaantumisessa (oman maan) pankeille sekä keskuspankille.

Eli vaikka heillä onkin oma raha, se syntyy vain-ja-ainoastaan velkana. Ennen kuin Kruunu voidaan kuluttaa, se täytyy lainata (korolla tietenkin).

Ruotsilla oli yksi asia paremmin kuin Suomella: suurin osa julkisesta (valtion) velasta oli oman maan kansalaisten, pankkien jne. hallussa. Vähän kuin Kreikalla. :)

Ja sitten asiasta puuhun.

Ruotsin yksityisen sektorin lainamäärät ovat sitä luokkaa, etteivät he kohta enää kykene pitämään yllä pankkien pyörittämää ponzia.

Tässä kohdassa, klassisen Keynesiläisen ponzin mukaan, vetovastuun pitäisi ottaa julkinen sektori (valtio).

Tätä ei tule tapahtumaan. Ruotsi on ratifioinut Maastrichtin sopimuksen. Valtion budjetin alijäämä ei saa ylittää 3:a prosenttia BKT:sta.

Mutta ei tämä vielä mitään.

Ruotsin pankkisektori on lirissä. Esimerkiksi Baltian maiden "investoinnit" ovat mätänemässä pystyyn.

Kyllä, olet oikeassa. Ruotsin valtio on jo tukenut pankkejaan, mutta se teki tämän ostamalla niiden osakkeita. Tämä ei tule riittämään. Ruotsin pankkien pääomittaminen on vasta alussa (niinkuin koko euvostoliitossa).

Herra Kanilla kutina, että muutaman vuoden sisään Ruotsi löytää itsensä ällistyttävän ongelman edestä: kaikki raha on palaamassa takaisin pankkeihin. Mutta siltä, jonka pitäisi seuraavaksi ottaa vetovastuu (valtio), onkin sidottu kädet sekä jalat ja suuhun on laitettu laadukas pallosuukapula (just. sellainen punainen).

Anonymous kirjoitti...

Onko Ruotsin valtion velkaantumisella jotain tekemistä sen kanssa, että Ruotsikin on keskuspankkikartellin jäsen?
Eli ei ole väliä sillä, mikä on valtion valuutan nimi, jos se luodaan yksinoikeudella, korollisena velkana, keskuspankkien ja luottoluokittajien määräysvallassa olevissa yksityispankeissa, valtion lakien suojelemana.
Tulos on aina velkapyramidiponzi, jos rahanluonti ei tapahdu velattomasti, keskuspankkien sanelupolitiikasta riippumattomasti ja valtion omassa hallinnassa.

Ebolakani kirjoitti...

"Eli ei ole väliä sillä, mikä on valtion valuutan nimi, jos se luodaan yksinoikeudella, korollisena velkana, keskuspankkien ja luottoluokittajien määräysvallassa olevissa yksityispankeissa, valtion lakien suojelemana.
Tulos on aina velkapyramidiponzi, jos rahanluonti ei tapahdu velattomasti, keskuspankkien sanelupolitiikasta riippumattomasti ja valtion omassa hallinnassa."

YES,YES, YES! A-A-AARRHHH!!!

Muy bueno (sytyttää tupakan).

Anonyymi kirjoitti...

Kiitoksia Kani,

Menee hieman aikaa sulatellessa tuota informaatiota.

Jatkaisin vielä kysymällä: Väitetään, että Norjalla ei ole velkaa. Pitääkö tämä paikkaansa? Heillä on öljynsä reaaliomaisuutena (vai onkohan sekin ylikansallisille yhtiöille myytyä) ja tällä selitellään tilannetta.

Voisiko kani kommentoida.

Anonyymi kirjoitti...

Mitenkäs sitten usein kuultu väite:

Norjalla ei ole velkaa, koska niillä on öljyä.

Pitääkö paikkansa

Anonymous kirjoitti...

Buenot kiitokset hra Kanille itselleen. Opin sauna on ollut autuas ja langennut hedelmälliseen maahan.
Kun vielä oppisi tajuamaan, miksi oi miksi, kaikkien valtioiden kaikki päättäjät saatiin mukaan kilpajuoksuun kohti tuhoa.

Anonyymi kirjoitti...

Norjalla on valtionvelkaa ja Friedmanin NAIRU-teoria pitää huolen palkkainflaatiosta, työttömyyttä siis tarvitaan.

Ebolakani kirjoitti...

"työttömyyttä siis tarvitaan.

Öö... mihin sitä tarvitaan?

Tyydyttämään joidenkin byrokraattien Excel taulukoiden matemaatiset yhtälöt?