28.10.2011

Aloitetaan (kääri hihat)

Herra Kani ei kykene jättämään tätä asiaa rauhaan. Tässä vain on jotain ällistyttävän poikkeuksellista. Jotain niin erityistä, että ei kykene. Anteeksi.

Muistatko tämän? Raha ja talous - Korosta
Jos kotitalouden tai yrityksen on maksettava ottamastaan lainasta korkoa pankille, eikö ole väistämätöntä, että velkojen maksu pankin luomasta rahavarallisuudesta tulee mahdottomaksi ja maksaakseen velkansa korkoineen taloudellisten toimijoiden on otettava lisää velkaa?
Hienoa! Aloitetaan (kääri hihat).

Kohdassa D kotitalous maksaa korkoja 100 ja yritys 200 rahayksikkön edestä pankille:

Mutta mitä ihmettä tapahtuu taulukon vasemmassa laidassa? Miksi ja miten pankin 3000 rahayksikön velat muuttuvat koronmaksun myötä 300 + 2700 rahayksiköksi?

Mikäli olisi tapahtunut lainanlyhennys, täytyisi 3000 vähentää 300. Näin ei kuitenkaan tapahdu, sillä tapahtui vain koronmaksu. Mutta jostain kumman syystä summan merkintä tapa muuttui. Miksi näin? Selitys on ällistyttävän looginen: tämä on (muistiin)merkintä siitä kuinka monta rahayksikköä on maksettu korkoja pankin lainaamasta pääomasta. Yksinkertaistettuna:
Korot maksetaan omasta tai toisen lainaamasta rahasta.
Eikä tässä vielä kaikki!

Kohdassa D yritys maksaa lainansa korot täysimääräisenä takaisin pankille. Tämä tapahtuu täysin riippumatta siitä, että laina-aikaa on kohtaan H asti. Tätä ei todellisuudessa tapahdu ikinä. Ei koskaan. Joten korjataanpas tämä, ja laitetaan kotitalous sekä yritys maksamaan lainaamansa pääoma sekä siitä aiheutuvat korot (10%) täsmälleen laina-ajan lopussa (pidetään kaikki muut säännöt samana). Tulos on ällistyttävä:

Miksi näin? Yksinkertaista:
Ne jotka ovat ottaneet lainaa eilen ja tänään, ovat velan takaisin maksamisessa täysin riippuvaisia niistä, jotka ottavat velkaa huomenna.
Ehkäpä tämä nyt saatiin loppuun käsiteltyä? Vai mitä herra Ahokas?

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Käppyröitä on Herra Kani selittänyt auki reilusti Euron kriisin edetessä. Kuva kuitenkin kertoo enemmän kuin tuhat käppyrää ja graafia: Oheisen linkin takaa löytyy käsillä kosketeltava kuvaus siitä, kuinka euroalueen riskit ovat kehittyneet ajan myötä Saksan mukaan.

http://kuvaton.com/browse/19560/merkel_caption.jpg#kommentit

Anonyymi kirjoitti...

Rauhoitetaan Kanin mieltä. Tuossa linkissä on lainalaskuri. Siinä tulee valmiiksi luvut, mutta toki voit muuttaa ne haluamaksesi (tulos ei muutu miksikään). Ruksaa kohta: "Näytä lyhennysaikataulu".

Siinä näkyy selvästi, että tosielämän lyhennyssysteemillä (jos sallitte ilmaisun) ei ole mahdollista maksaa velkaa vaikka pankki kierrättää kaiken koron talouteen takaisin. Viimeinen kuukausi jää aina koron verran vajaaksi (tässä tapauksessa pari euroa).

Tämä on mielestäni erittäin selkeä taulukko.

http://www.lainalaskuri.fi/calc-monthlypayment.php

Ebolakani kirjoitti...

"Rauhoitetaan Kanin mieltä."

Et selvästikkään ymmärtänyt olleenkaan mitä luit.

Ole hyvä ja aloita vaikkapa tästä http://ebolakani.blogspot.com/2011/10/esitetaan-yksinkertainen-kysymys.html

Jutun lopussa on linkki, joka on itse asiassa jatko-osa.

Suosittelen lämpimästi.

Anonyymi kirjoitti...

Eli Kanin pointsibointsi on se, että jos taloudessa on jäljellä vain yksi velkasuhde, niin siitä ei voida maksaa rahakorkoa. Ja siitä seuraa, että pankki ei voi tehdä voittoa?

Mutta juuri sitähän Kani on aina halunnut. Olemmeko siis jo nyt Kanin ihmemaassa? Porkkanamehumalja sille!

Ebolakani kirjoitti...

Mutta juuri sitähän Kani on aina halunnut. Olemmeko siis jo nyt Kanin ihmemaassa?

Ei. Tämä ei ole alkuunkaan näin yksinkertaista.

Ensinnäkin, pankkien pyörittämä velkapyramidiponzihuijaus voi just-ja-just toimia suljetussa ympäristössä. Sellaisessa joka Suomella oli ennen kuin pääoman liikkeet liberalisoitiin (noin 1985 tai sinnepäin). Klassista Keynesiläistä ponzia ei suunniteltu toimimaan euvostoliiton kaltaisessa ympäristössä. Tästä syystä velkakriisi.

Toiseksi, ongelma ei todellakaan koske vain yhtä (viimeistä) velkasuhdetta. Jokaisella eurolla on olemassa täsmälleen yksi suunta: takaisin pankkiin. Ja tämä aiheuttaa sen konkurssi, työttömyys, velanhoito-ongelmat jne. jne. tapahtuvat täysin riippumatta siitä mitä teet tai jätät tekemättä.

Kolmanneksi, tällainen järjestelmä vaikuttaa koko yhteiskuntaan sellaisella tavalla, ettei se todellakaan ole hyväksyttävää tai edes suotavaa. Esimerkiksi nuoret ovat alitajuisesti ymmärtäneet, ettei nykyisessä järjestelmässä ole mitään järkeä tehdä töitä. He ovat täysin oikeassa! Tässä järjestelmässä millään määrällä työtä ei ole mitään merkitystä! Ainoastaan rahalla, joka pankista lainataan, on merkitystä.

Neljänneksi, tällainen järjestelmä ei voi milloinkaan, eikä mitenkään, ylläpitää yhteiskuntajärjestelmää, joka yrittää pitää edes hieman huolta jäsenistään (terveydenhuolto, sosiaaliturva, eläkkeet jne. jne).

Ällistyttävintä koko touhussa on se, että kaikki tämä johtuu täsmälleen yhdestä asiasta: ennen kuin euro voidaan kuluttaa, se täytyy lainata (korolla tietenkin).

Anonyymi kirjoitti...

Kani,

Mistä voi seurata kierrossa olevan rahan (USD ja EUR) määrää?

Eli onko sellaista käppyrää, joka osoittaa selvästi paljonko tällä hetkellä euroja tai dollareita pyörii ihmisten, yritysten ja julkisen sektorin nurkissa?

Kun Basel 3 kiristää yksityisten pankkien reservisuhdevaatimuksia, niin sehän tarkoittaa kierrossa olevan rahamäärän supistumista eli siis reaalimaailmassa yritysten ja ihmisten konkursseja (, koska korkoja ei pystytä maksamaan takaisin).

Olisi kiva seurata jostain kierrossa olevan rahan kokonaismäärää.

Petteri kirjoitti...

Ks. linkki

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/tapiolan-johtaja-uusi-pankkikriisi-ei-uhkaa-suomea

”Pankkien jälleenrahoituksen hinta on nousemassa. Ne joutuvat maksamaan enemmän toisilta pankeilta ja ulkopuolisilta lainaamastaan rahasta. Tämä liittyy yleiseen taloudelliseen tilanteeseen.”

Pajunköyttä ?

Anonyymi kirjoitti...

Rahan määrä Euroalueella. Tässä tiedo vuodelta 2009 eli vanheutunut.

http://ugfx.livejournal.com/60953.html

Huono suomennos: Euroalueella rahamassan kasvun vauhti nopeasti hidastuu, viime vuonna M3 kasvoi 3,7% mikä on pienin arvo vuodesta 1997. Toukokuussa [2009] rahamassa supistui 9,47 triljoonasta euroa 9,41 triljoonaan euroa.
-------------------
Terveisin,
Vallankumousta odottava anonyymi

Ebolakani kirjoitti...

Mistä voi seurata kierrossa olevan rahan (USD ja EUR) määrää?

Olisikohan ne tuossa?

http://www.shadowstats.com/alternate_data/money-supply-charts

http://www.suomenpankki.fi/fi/tilastot/tase_ja_korko/Pages/tilastot_rahalaitosten_lainat_talletukset_ja_korot_taseet_ja_raha_aggregaatit_M3_kasvu_chrt_fi.aspx

Mutta kuten voit huomata, asia ei todellakaan ole näin yksinkertainen.

Itse ongelma (tai oikeastaan kysymys) on varsin helppo: missä raha on?

Esimerkiksi FED on tulostanut biljoonia dollareita pelastaakseen ulkomaisia pankkeja ja keskuspankkeja sekä ostaakseen rikkaiden tekemiä huonoja sijoituksia.

Eli rahaa voi olla kierrossa vaikka kuinka paljon, mutta sillä ei ole mitään tekemistä Sinun kanssasi.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä Herra Kanille lahja, Societe Generale'n tutkimus aikamoisella nimellä: "Uusi Maailman Järjestys"!
http://www.scribd.com/doc/70834759/New-World-Order

Aavistan, että systeemin romahdus vähintään puolittaa sheeplen määrän, mutta luultavasti pudotusta lukumäärässä on 90-95%.