4.9.2011

Jutun jokaiselle yrittäjälle oli tehty lobotomia.

Talouden Numerot - Huijausta?
Hotelliin saapui matkailija joka maksoi huoneensa hinnan, €100 , käteisellä. Hän kuitenkin ilmoitti menevänsä tarkastamaan huoneen ensin ja kirjoittautuisi sisään vasta sen jälkeen. Matkailija kuitenkin jätti hinnan €100 hotellin omistajalle.

Kun matkailija oli mennyt näköpiiristä, hotellin omistaja otti satasen ja painui lihakauppaan, maksoi oman €100 velkansa ja palasi hotelliin. Lihakauppias puolestaan meni Parturiin ja maksoi sinne €100 velkansa. Parturi puolestaan meni Putkimiehelle maksamaan oman €100 velkansa, joka saman tien meni Rautakauppaan maksamaan oman satasensa. Rautakauppias meni hotelliin ja maksoi Hotellin omistajalle velkansa €100.

Matkailija palasi tarkastukseltaan ilmoitti, ettei ollut tyytväinen Hotellin tasoon ja pyysi (ja sai) rahansa takaisin.

Tänä aikana kuitenkin 5 eri toimijaa tuli velattomiksi toisiinsa nähden yhdellä €100 setelillä, joka ei loppupelissä edes vaihtanut omistajaakaan. Kummallista.
Jutun jokaisella yrittäjällä on tietotaito, tuotantovälineet sekä resurssit siihen, että he kykenivät tuottamaan tarjoamansa tuotteet ja palvelut. Joten miksi he eivät vain vaihtaneet niitä keskenään? Mistä syystä heistä jokainen myi tuotteensa ja palvelunsa velkana, joka täytyy suorittaa (nimenomaan) dollareissa?

Syy on ällistyttävän yksinkertainen: joku muu vaati heiltä dollareita.

Miksi muuten he olisivat näin tehneet? Huvin vuoksi? Vai siksi, koska jutun jokaiselle yrittäjälle oli tehty lobotomia, eivätkä he tästä syystä kyenneet ymmärtämään kuinka vaihdonvälineen puute aiheutti velkaantumisen?

Paskat! Joku ulkoinen tekijä aiheuttaa sen, että jutun yrittäjät myyvät tuotteitaan ja palveluitaan velaksi, joka voidaan suorittaa vain-ja-ainoastaan dollareilla. Yksi tällainen ulkoinen tekijä on verot. Toinen tällainen on sakot. Kolmas, joka tulee mieleen, on pankista otettu laina ja sen korot.

Herra Kani ei kerta kaikkiaan keksi mitään muuta syytä siihen, miksi jutun yrittäjät myisivät tuotteitaan ja palveluitaan velaksi samalla toivoen, että tulisipa joku ulkopuolinen (matkailija) ja toisi ulkomaailmasta vaihdovälinettä että velallinen saisi maksettua lainansa.

Juttu itsessään on varsin hieno. Se kertoo suoraan mitä taloutemme tarvitsee: velatonta rahaa. Ja tätä saadaksemme tulee muuttaa vain yksi asia: rahan "syntymekanismi".

1 kommentti:

lautturi kirjoitti...

Pitipä kirjoittaa vähän yhteenvetoa mistä talousjärjestelmämme tulee - ja menee. Varoitus - hiukka pitkä ja tietyille tahoille vastenmielisiä "väitteitä". Klikka here.