19.8.2011

Onneksi tässä jutussa on onnellinen loppu.

Löytyi tämän JanneLinna - Raha? kommenteista.
Shemu P
Velalla on aina kaksi osapuolta, sen antaja ja saaja. Toisen velka on toisen saatava.
...
Saman on sanonut myös Herra Krugman (tai ainakin sinne päin): Reposted: Sam, Janet, and Debt
... one person’s liability is another person’s asset.
Mietitäänpäs tätä hetki...

Kani voi kaivaa vaikka kuinka paljon ojaa, viljellä maata, kaataa puita ja tehdä niistä halkoja eikä kierrossa oleva rahamäärä kasvaisi senttiäkään. Mutta kun joku menee pankkiin ja lainaa sieltä rahaa, niin johan alkaa tapahtumaan. Nyt Herra Kani voi vaihtaa viljelmänsä tuotokset tai halkaisemansa puut rahaan, jonka sitten voi kuluttaa eteen päin. Yksinkertaistettuna: 

Ennen kuin euro voidaan kuluttaa, se on lainattava (korolla tietenkin)

Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki kierrossa oleva raha on jonkun ottamaa ja kiertoon kuluttamaa velkaa. Eli kaikki raha on pankin saatavaa. Ja niinpä sanonta "toisen velka on toisen saatava" onkin käännettävissä matemaattiseksi yhtälöksi:

laina + korko - laina + korko

Syy, miksi kyseinen kaava menee noin on varsin yksinkertainen: kukaan ei ole yksin lainannut kaikkea kierrossa olevaa rahamäärää, vaan se koostuu useista tuhansista (sadoista tuhansista) eri lainoista. Noh, kaavan käyttö menee jotakuinkin näin:

100.000€ + 2% (20 vuoden ajan) - 150.000€ + 3% (30 vuoden ajan)

Tarkistetaan luvut lainalaskurilla:

121.411€ - 227.667€

Vasen on lainannut 100.000€, mutta joutuu palauttamaan pankkiin ~121.000€
Oikea on lainannut 150.000€, mutta joutuu palauttamaan pankkiin ~227.000€

Yksinkertaisuudessaan tämä tarkoittaa sitä, että mikäli vasen (tai oikea) kykenee velkansa takaisin maksamaan, ei toinen sitä voi tehdä. Miksi? Siksi, koska kierrossa on vain-ja-ainoastaan lainattu pääoma, eli tässä tapauksessa yhteensä 250.000€.

Mutta onneksi tässä jutussa on onnellinen loppu.

Ainoa keino miten-ja-kuinka edellä mainittuun yhtälöön osallistuneet velalliset kykenevät molemmat maksamaan lainansa takaisin on se, että joku muu menee pankkiin, ottaa lainaa ja kuluttaa sen eteenpäin. Ja näin ollen:

Ne jotka ovat ottaneet lainaa eilen ja tänään ovat velan takaisin maksamisessa täysin riippuvaisia niistä jotka ottavat velkaa huomenna.

Mitä tämä tarkoittaa? Kaikki yhteen ääneen!

Se on ponzi!

Tarkemmin sanottuna velkapyramidiponzihuijaus.

Hyvää viikonloppua.

6 kommenttia:

JL kirjoitti...

Tämä on yllättävän vaikea ihmisten hahmottaa, ja varsinkin jos menee "hyvin" niin "eihän tässä mitään ongelmaa ole". Ja tämän pyramidin luonteeseen kuuluu kaksisuuntainen valuma, eli oravannahat valuu ylöspäin ja "vastuu" alaspäin.

T:JL

Anonyymi kirjoitti...

Aivan samaa mieltä. Naurattaa kyllä lähinnä nämä "Toisen velka on toisen saatava" kommentit sillä se osoittaa että kyseisellä henkilöllä ei ole pienintäkään ymmärrystä talouden kokonaiskuvasta. Have a nice day.

Anonyymi kirjoitti...

Mahtavasti kiteyttää kani ruttoinen. Kiitots!

Tässä par kolme vuotta sinunkin sivusi tekstejä ja linkkilistaa kahlanneena näyttää todella siltä että ikuinen vappu on mahtavasti ohi.

Krapulaa vuan ei taideta tuplajuustolla ja kolajuomalla korjata.

------------

Suomenmaa on täynällään jengiä joka makaa mieluiten iltapaskalehdistön ja zombikonvertterin (tv) peloteltavana kotisohvalla. Ja siltä näyttää että vaikka tuo kotisohva kannetaan realisointikeskukseen niin silloinkin etsitään vain vastaava makuualusta esim. 'rantakaartin' karkeloitsemismestoilta.

Ja jos ennen niin 'normaali' naapuri murtuu ja järkkyy, alkaa karttaminen ja murtuneen syyllistäminen.

zombi-smurffi&muumilandia pahimmillaan.

Paha paha.

Anonymous kirjoitti...

JL, ihmettelen samaa eli sitä, miten suuri kynnys ihmisillä on tajuta rahajärjestelmän luonne. Jospa syy on ihmsen elooonjäämisvaistossa, joka torjuu ylivoimaiset asiat tajunnasta. Näin suojellaan mahdollisuutta toimia ja jatkaa elämää.
Rahajärjestelmä on kuin inkvisitio, jolle yksilö ei tunne voivansa mitään. Että ihmiset ovat sen rakentaneet, tekee asiasta vaikeamman hyväksyä.

Anonyymi kirjoitti...

Shh. Kani hiljaa. Sain juuri äsken myytyä asunnon nuorelle parille ja näin sain ponzin siirrettyä eteenpäin ja voitin paljon rahaa. Vakavasti sanottuna, pääsin hetkeksi aikaa pyramidi-huijauksesta eroon. Katsotaan 1-2 vuoden kuluttua sitten uudestaan, josko pyramidi olisi vielä pystyssä.

Anonyymi kirjoitti...

Pankkimiesten oivallus:

Raha tarvitaan ja se käytetään ostohetkellä. Tehkäämme ihmisille raha ostohetkeksi ja kirjatkaamme se heille velaksi. Eivät ihmiset kuitenkaan saamaansa velkaa upouudeksi rahaksi ymmärrä.

Pankkimiehet luottavat että ihmiset eivät ole ajattelevaisia. Pankkimiehet ovat oikeassa.

Kaikenlainen kehitys pannaan keksintöjen piikkiin, mutta unohdetaan tärkein keksintö, etukäteisraha. Sellaistahan me käytämme.