12.7.2011

Se on idea.

Paavo Väyrynen - Suomen tulee irrottautua hallitusti euroalueesta
...
Suomen onkin varauduttava irrottautumaan yhtenäisvaluutasta ja ottamaan sen rinnalla käyttöön oma kansallinen rahansa. Tällöin olisimme samassa asemassa kuin Ruotsi ja Tanska.
...
Herra Kanilla olisi ehdotus oman kansallisen rahan "syntymekanismiksi".

Pieni alustus on paikallaan.
Tiedämme, että käytännöllisesti katsoen joka alalle on olemassa työehtosopimus. Tämän lisäksi tiedämme, että ne (työehtosopimukset) ovat yleissitovia ts. jokaisen työnantajan pitäisi niitä noudattaa. Työehtosopimuksien kautta saamme tietää eri alojen tuntipalkan, edut, korvaukset ja niin edelleen. Tämän lisäksi tiedämme, että jokaisesta työsuhteesta täytyy tehdä työsopimus.
Olipas hieno alustus.
Eteenpäin!

Ja nyt sitten itse ehdotukseen Suomen Markan "syntymekanismiksi":

- Työantaja tekee työntekijän kanssa työsopimuksen (joka perustuu työehtoihin), joka ilmoitetaan esim. verottajalle.

- Verottaja luo työsopimukselle yksilöllisen numerosarjan, jonka se ilmoittaa työnantajalle, työntekijälle sekä pankeille.

- Kun palkka tulee maksuun, työnantaja ilmoittaa pankkiin oman sosiaaliturvatunnuksen alkuosan sekä työsopimuksen (verottajalta saadun) yksilöllisen numerosarjan.

- Kun palkka tulee maksuun, työntekijä ilmoittaa pankille oman sosiaaliturvatunnuksen alkuosan sekä työsopimuksen (verottajalta saadun) yksilöllisen numerosarjan.

- Pankki muodostaa Suomen Markan sarjanumeron seuraavankaltaisella kaavalla:
työnantajan sosiaaliturvatunnuksen alkuosa 
verottajalta saatu yksilöllinen numerosarja 
päivämäärä ja kellonaika
+
työntekijän sosiaaliturvatunnuksen alkuosa. 
Tämän jälkeen pankki kirjoittaa työntekijän (pankki)tilille luvun, joka vastaa työsopimuksen mukaista palkkana maksettavaa rahamäärää (tarkistettavissa verottajalta yksilöllisen numerosarjan perusteella).

- Mikäli työnantaja ja/tai työntekijä eivät riitauta palkanmaksua esim. kuukauden sisään ilmoittaa pankki Setec Oy:lle, että laitappas tulostaen tällainen määrä Suomen Markkoja tällaisilla sarjanumeroilla. Tulostamansa Markat Setec Oy toimittaa pankkiautomaatteihin.

Kyllä, kyllä. Olet oikeassa. Aukkoja sekä ongelmia on. Ehdotus ei ole aukoton, eikä läheskään täydellinen. Eikä sen sitä (tässä vaiheessa) pitäisikään olla. Se on idea. Eräänlainen meemi, jonka tarkoituksena on kaivautua mieleesi kuin loinen ja sotkea ajatuksesi.

11 kommenttia:

Petteri kirjoitti...

On syytä laittaa korvan taakse talteen tämä idea!

Varmaankin euroissa otetut asuntolainat pitäisi maksaa takaisin euroissa ?

Mutta on tavallaan ymmärrettävää, että yritys voisi maksaa palkan siinä valuutassa, mitä keskenään työntekijän kanssa sopii. Kunhan verottaja saa tavalla tai toisella siitä osansa.

Esim. ruotsalaisomisteinen gloobalisti toimiva yritys maksaisi palkat kruunuissa :)

(Heinäkuu ja hullut ideat...)

Anonyymi kirjoitti...

Suurin ongelma tuossa tietysti olisi valvonta, että millaisia palkkoja sitä oikeasti maksellaan.

Toisaalta jos kaikki työkelpoiset henkilöt pistettäisi samalle viivalle ja jokaisesta saisi saman verran resurssipisteitä ja niitä pisteitä vastaan saisi luotua rahaa niin oltaisi kuuban tasapalkkajärjestelmässä, koska rahaa ei voitaisi luoda enempää vaikka olisitkin tuottavampi.

Jos rahaa taas sitten luotaisi valmiista tuotteesta tai palvelusta niin yrityksille olisi hieman vaikeaa pitää yllä R&D osastoja ja ylipäätään kehittää uutta.

Ebolakani kirjoitti...

"Suurin ongelma tuossa tietysti olisi valvonta, että millaisia palkkoja sitä oikeasti maksellaan."

Valvonta on ällistyttävän yksinkertaista.

Työehtosopimus = Paljonko pitäisi maksaa.
Työsopimus = Paljonko maksetaan.
Pankki = Paljonko on maksettu.

Ketään ei tarvitse laittaa samalle viivalle. Mitään resurssipisteitä ei tarvitse jakaa. Tasapalkkajärjestelmää ei tarvita.

Raha syntyy työstä. Työstä ansaitulla rahalla ostetaan tuotteita ja palveluita.

?

Ebolakani kirjoitti...

"Varmaankin euroissa otetut asuntolainat pitäisi maksaa takaisin euroissa ?"

Tämä on totta.

Mutta tällä tavalla luodulle rahalle voidaan antaa vaihtosuhde 1:1.

Yksi Markka vastaa yhtä euroa.

Itse asiassa jos oikein tarkkoja ollaan. Tällä tavoin luodulle rahalle voidaan antaa vaihtosuhde 1:1 mille tahansa valuutalle.

Anonyymi kirjoitti...

Niin lähinnä mietin eri kohtia, että missä tuota rahaa voisi luoda.

"Valvonta on ällistyttävän yksinkertaista.

Työehtosopimus = Paljonko pitäisi maksaa.
Työsopimus = Paljonko maksetaan.
Pankki = Paljonko on maksettu."

Olisiko tämä mahdollista vain valden omistamissa yrityksissä? Jos kaikki voisivat luoda rahaa tuolla tavoin niin tarvittaisi luonnollisesti jokin kontrolli, että yritykset oikeasti tuottaisivat jotain hyödyllistä eikä rahaa vain luotaisi kaveriporukalla vasteettomasti.

Anonymous kirjoitti...

Näistä valuutoista kun mainittiin, tuli mieleen ihan toinen juttu.
Onko tilanne liikkumassa siihen suuntaan, että euro jotenkin romahdutetaan (ehkä US dollarikin) ja tilalle ollaan luomassa jotakin imperiumin yhteisvaluuttaa?
Näinhän aina silloin tällöin tehdään ja siitä on tiettyä etua tahoille, jotka finanssikriisejä ja valuuttojen romahduksia tehtailevat.
Kun rupla alkoi olla loppusuoralla Virossa, paikalliset hamstrasivat patjan sisään Suomen markkoja ja muuta länsivaluuttaa.
Pitäisikö euroalueella alkaa nyt samantyyppinen varustautuminen tulevaan:
- vaihtaa pankkitilillä olevat eurot vaikka Ruotsin kruunuiksi?
- Rahat pois pankista? Jos se on järkevää, minne ne piilottaa?
- Kassakaappia ei uskalla ajatella ostaa kaupasta kotiin, sehän olisi vaikeuksien tilaamista.
- Lattialankkujen alle seteleitä?
- Vai pitäisikö eurorahaset käyttää johonkin arvonsa säilyttävään: Ostaa työkoneita, traktoreita, vesipumppuja, poltto- ja rakennuspuutavaraa,nauloja, auton varaosia, polttoainetta, karjaa, viljelymaata, vessapaperia...joka ei menetä arvoaan kuten raha?

(Tyhmyys on kaunista, varsinkin heinähelteellä.)

Ebolakani kirjoitti...

"Olisiko tämä mahdollista vain valden omistamissa yrityksissä? Jos kaikki voisivat luoda rahaa tuolla tavoin niin tarvittaisi luonnollisesti jokin kontrolli, että yritykset oikeasti tuottaisivat jotain hyödyllistä eikä rahaa vain luotaisi kaveriporukalla vasteettomasti."

Ajattelin juuri tuota samaa ja tulin seuraavankaltaiseen johtopäätökseen: Tätä mallia voi käyttää vain-ja-ainoastaan voittoa tavoittelemattomat yhdistykset sekä yksityiset.

Eli tätä mallia eivät voi käyttää (voittoa tavoittelevat) yritykset, eikä valtio.

Tämä taas tarkoittaisi sitä, että kyllä-juu kaveriporukka voisi tehtailla itselleen rahaa.

Yksi kysymys: Mitä väliä?

Jos kaveriporukka hoitaa itse itsellensä ruoka, kossu, vuokrarahat... mitä väliä?

Raha kiertää, kulutusta tapahtuu, joka aiheuttaa työllistymistä (ei tosin heissä).

Ja nyt tullaankin siihen tärkeään juttuun: Miksi yrittää? Miksi mennä aamulla töihin, kun asiat voi hoitaa helpomminkin?

Suurinta osaa ihmiskuntaa kaivaa yksi todella omituinen asia. Ja se on tylsistyminen. Ihmiset oikeasti haluavat tehtä jotain merkityksellistä. Jotain joka "antaa" heille jotain.

Yleensä ihmiset haluavat tehdä jotain sellaista missä he ovat hemmetin hyviä.

Ne, jotka ovat tyytyväisiä tylsyyteen, niitä on hyvin hyvin vähän.

Tosin voin olla väärässäkin.

:))

P.s.

Tämä taas tarkoittaa sitä, että valtiolle täytyy olla oma järjestelmänsä. Ja tämä taas jättää yritykset (taas kerran) tyhjän (= riski) päälle.

Ebolakani kirjoitti...

"Näistä valuutoista kun mainittiin, tuli mieleen ihan toinen juttu."

Nyt en kertakaikkiaan osaa vastata.

Kristallipallo sumeni.

Sori. Tarkoitan sitä, ettei Herra Kanilla ole minkäänlaista aavistustakaan mitä keskuspankkikartelli aikoo tehdä.

Periaatteessa ainoa valuutta-alue joka voi tulla ajautumaan hyperinflaatioon on ameriikan ihmemaa.

Tälle on olemassa kaksi syytä.
- Petrodollari
- Dollari on reservivaluutta

Mutta, että molemmat tapahtuisivat edes pienenkään (kymmenen vuotta) aikavälin aikana... enpä tiedä. Erittäin epätodennäköistä.

Mutta eikös sanonta mene näin: mitä epätodennäköisempää, sitä todennäköisempää?

Mutta. Valuutta hommissa kaikki on keinoteikoista. Mikä tahansa voi tapahtua.

Tosin jos puhutaan kulutustavaran (talo, työkalu, auto, jne) jälleenmyyntiarvon noususta, niin siihen tarvitaan ponzi. Eiköhän se järjesty.

:)

Anonyymi kirjoitti...

"Yksi kysymys: Mitä väliä?

Jos kaveriporukka hoitaa itse itsellensä ruoka, kossu, vuokrarahat... mitä väliä?"

Ne fiksuimmat varmaan hommaisivat vaan ne välttämättömät, mutta uskoisin että on sellaisia porukoita joilta homma lähtis lapasesta ja haalittais sitä rahaa sen haalimisen vuoksi ja mitenkäs sitten kävisi jos sitä rahaa pääsisi markkinoille hervottomia määriä? Ostovoima tuplapluspositiivinen? :)

Mitenkäs jos ne olisi kunnat, jotka tuota rahaa voisi työntää liikenteeseen. Kunta voisi tarpeiden mukaan tehdä rahaa niiden palvelujen tuomiseksi ihmisille mitä tarvitaan. Tosin varmaan tässäkin mallissa jäisi uuden innovointi vähälle. Tietenkin jos kaikki keksimisen arvoinen alkaa olla jo plakkarissa niin sittenhän tässä voi ruveta toteuttamaan elokuvan Wall-E ihmiskuvaa ;)

Ebolakani kirjoitti...

"uskoisin että on sellaisia porukoita joilta homma lähtis lapasesta ja haalittais sitä rahaa sen haalimisen vuoksi ja mitenkäs sitten kävisi jos sitä rahaa pääsisi markkinoille hervottomia määriä?"

Mikä on hervoton määrä? Herra Kani ei osaa tähän vastata.

Enkä muuten osaa vastata siihenkään, että miten-ja-kuinka tällainen "järjestelmää hyväksikäyttävä" kaveriporukka saataisiin kiinni.

Sen tiedän, että mikäli "väärää" rahaa halutaan poistaa kierrosta, tapahtu se verotuksen avulla.

Kuten sanoin: aukkoja on.

:)

Ebolakani kirjoitti...

"Mitenkäs jos ne olisi kunnat, jotka tuota rahaa voisi työntää liikenteeseen. Kunta voisi tarpeiden mukaan tehdä rahaa niiden palvelujen tuomiseksi ihmisille mitä tarvitaan."

Se on oikeastaan tässä:
valtio (tai kunta) tulostaa omaa rahaa, jonka se kuluttaa kiertoon ostamalla kansalaisilta niitä palveluita joita he (kansalaiset) haluavat yhteisön (valtion) tuottavan.

Tämä vaatii kahden asian toteuttamista.
- julkinen sektori rajataan tuottamaan vain elintärkeitä asioita. Esimerkiksi: sähkö, ruoka (raaka-aineet), vesi, viemäröinti sekä tiet.
- Suora demokratia. Kuntalaiset tai kansalaiset äänestävät siitä minkälaisia palveluita kunta ja/tai valtio tuottaa. (mahdollistaa myös julkisen sektorin rajojen laajentamisen)

Tämä järjestelmä ei mitenkään kiellä yksityisten pyörittämiä kilpailevia yrityksiä. Tosin niillä ei yksinkertaisesti ole minkäänlaisia mahdollisuuksia kilpailla julkisen sektorin toiminta-alueella. Joka saattaa olla hyvä asia... tai sitten ei. En tiedä?