28.6.2011

Onko parempaa bisnesmallia olemassakaan?

2008 pankkikriisi
Korkopolitiikka: Euroopan ja etenkin Yhdysvaltain valtionpankkien keinotekoisen alhainen korkopolitiikka, joka johti ylenmääräiseen rahan tarjontaan ja mm. asuntojen hintakuplaan. Fed laski koron 6,5 %:sta 1 %:iin 2001 - 2003, ja asuntohinnat pomppasivat. Tästä asuntokuplasta ja sen aiheuttamasta globaalista taantumasta liberaalit varoittivat jo 1990- ja 2000-luvuilla.
Mikä mahtaakaan olla oikea syy siihen, miksi alhainen "korkopolitiikka" johti ylenmääräiseen rahan tarjontaan?

Oikea syy on ällistyttävän yksinkertainen: korot ovat pankeille 100% puhdasta voittoa. Mitä "alhaisempi korkopolitiikka" sitä enemmän pankkien lainattava rahaa, että voitot saadaan lähellekään sitä tasoa, mitä ne olivat ennen ohjauskoron laskemista.

Tästä syystä ninja -lainat. Tästä syystä subrime-kriisi. Ja sitten uutisoitiin isoin otsikoin pankkien luottamuspulasta ja luottolamasta ja...

Herra Keen (Max Keiserin haastattelussa.) esittää loistavan pointin: "Kaikki luulevat, että tämän kriisin aiheutti valtionvelka. Meillä ei ollut ongelmia valtionvelan kanssa 2007. Valtioidenvelka (ongelma) ameriikassa sekä muissa maissa tuli vasta jälkeenpäin paikkaamaan (korjaamaan) sitä mikä meni järjestelmässä vikaan."

Rautalangasta väännettynä: Ohjauskoron lasku aiheutti pankkien kannattavuuden alenemisen. Kasvattaakseen kannattavuuttaan ne tekivät mitä vain, että saivat myönnettyä lisää lainoja (koska korot ovat 100% puhdasta voittoa). Tämä johti pankkien väliseen likvideettikriisin, koska jokaisen holvissa oli ongelmajätepaperia. Tämä taas laajeni julkisen talouden säästötoimenpiteiksi sen takia, koska valtiot ottivat lainaa näiltä samoilta pankeilta pelastaakseen ne.

Ja mikä hauskinta:
Pankeilla on monopoli tuotteeseen nimeltä raha. Ne lainaavat tuotettaan kaikille sitä haluaville, mutta sillä ehdolla että se (lainattu tuote) palautetaan heille 100% takaisin plus korot, jota pidetään "tuotteen hintana". Korot on mahdollista maksaa täsmälleen sillä samalla tuotteella, jonka tuottamiseen niillä (pankeilla) on monopoli.
Jeesus-vtun-ristus! Onko parempaa bisnesmallia olemassakaan?


Kapteeni. Kun olette oikeassa, olette oikeassa.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tää Picard on yliveto. Ootkos katsonut Babylon 5:iakin ? Ja kiitos siitä, että jaksat toistaa kuin kunnon opettaja ainakin. Aina saa uutta näkökulmaa ja asia avautuu entistäkin selkeämpänä.

Ebolakani kirjoitti...

Kyy-yllä B5 tuttu on, mutta siitä ei vain ole vastaavankaltaisia kuvia.

Selvyydesta en sanoisi juuri mitään.

:)

Anonyymi kirjoitti...

Samaa mieltä toisen Anomyymin kanssa! Jatka samaa mallia! Koko ajan tämä hulluus selkenee minun mielessäni. Pitää vaan joka päivä yrittää muistuttaa itseä siitä, että tämä on totta. Niin sairaassa kunnossa tämä meidän planeetta on ettei sitä haluaisi uskoa.