22.6.2011

INFLAYZION!

Kuten muistat euvostoliitossa inflaatiovauhti on useiden hintojen muutosvauhtien keskiarvo. Tämä tarkoittaa sitä, kun raaka-aineiden hinnat kasvavat, niin kasvaa myös "inflaatio". Tai jos tuotteiden hinnat kasvavat palkkojen noston myötä, niin kasvaa myös "inflaatio".

Mitä tämä tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että euvostoliitossa "inflaatio" lasketaan näin: Asetetaan indeksi=100 esim. vuoden 2005 hintojen mukaan (eli indeksi 2005=100) ja se on siinä.

Tällaisella "inflaation" laskentatavalla ei ole mitään tekemistä rahan "arvon" kanssa. Eikä sillä ole mitään tekemistä kierrossa olevan rahamäärän kanssa (jonka jotenkin ihmeellisesti pitäisi korreloida rahan "arvon" kanssa... miten?). Joten mikä onkaan tällaisen "inflaation" laskentatavan tarkoitus? Mitä tällä haetaan takaa?

Euvostoliitossa taloudellinen toimeliaisuus ei ole millään tavoin riippuvainen työn määrästä tai sen laadusta. Saatikka siitä kuinka paljon tai mitä tuotetaan. Euvostoliitossa taloudellinen toimeliaisuus on täysin riippuvainen siitä rahamäärästä, joka pankeista lainataan. Ja mitä enemmän rahaa pankeista lainataan, sitä riippuvaisemmaksi koko talous niistä (lainoista) tulee. Näin ollen euvostoliitossa "inflaation" laskentatapa on vain-ja-ainoastaan ällistyttävän älykäs keino kiristää jokaista taloudessa toimivaa yksikköä pitämään tuottavan perusduunarin palkka mahdollisimman alhaisena.

Jos-ja-kun "inflaatio" kasvaa niin keskuspankki nostaa ohjauskorkoaan. Ohjauskoron nosto taas kasvattaa jokaisen vanhan sekä uuden lainan "hintaa". Tämä aiheuttaa ostovoiman sekä lainanottohalujen heikentymisen, joka aiheuttaa konkurssiaallon sekä laman. Suomeksi: Yritykset! Nostakaa palkkoja ja me pissimme teidän muroihin!

EKP yllätti: Koronnostot voivat alkaa jo huhtikuussa
...
– On ensisijaisen tärkeää, ettei inflaation kiihtyminen johda kerrannaisvaikutuksiin. Inflaatio-odotusten täytyy pysyä keskipitkällä aikavälillä ankkuroituneina, Trichet sanoi lehdistötilaisuudessa Frankfurtissa.
...
EKP:n pääjohtajan alustuspuheenvuoro
...
Tässä tilanteessa on erittäin tärkeää estää laaja-alaiset kerrannaisvaikutukset palkan- ja hinnanasetannassa. Täysin mandaattinsa mukaisesti EKP:n neuvosto korostaa, että sen ensisijaisena tavoitteena on ylläpitää hintavakautta keskipitkällä aikavälillä.

...
Etla perää palkkamalttia
...
Tutkimusjohtaja Markku Kotilainen muistuttaa, että suuri osa inflaatiosta tulee maailmanmarkkinoilta. Näin ollen inflaation siirtäminen palkkoihin merkitsisi kilpailukyvyn heikkenemistä ja huonompaa työllisyyskehitystä.

– Inflaatioon pitää nyt vain sopeutua, Kotilainen opastaa.
...
Suomen Pankki: Talouden kasvuvauhti hidastuu ensi vuonna
...
"Mikäli inflaation väliaikainen kiihtyminen johtaa palkkojen ja hintojen nousukierteeseen, heikentäisi se Suomen vientikehitystä, tuotannon kasvua ja työllisyyttä”, Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen varoitti tiedotteessa.
...

3 kommenttia:

Petteri kirjoitti...

Terve,

Tyhmä kysymys,
Tarkoittaako valtiovelkojen osalta velkajärjestelyyn päätyminen deflaatiota ?

Deflaatio oheisesta kuviosta tulee ekana mieleen,
http://www.eudebtwriteoff.com/

Tapiiri kirjoitti...

Tuo velkojen poiskirjaaminen on ihan hauska harjoitus, mutta ei liene noin yksinkertainen, koska valtiot ovat velkaa pankeille, eivät toisilleen.

Ebolakani kirjoitti...

"Tarkoittaako valtiovelkojen osalta velkajärjestelyyn päätyminen deflaatiota ?"

Ei. Lainattu raha jää kiertoon.

Mutta! (aina se mutta.)

Koska-kerta-kun valtio ei kykene keräämään kansalaisiltaan takaisin sitä rahaa, jonka se on lainannut ja kiertoon kuluttanut, on se (raha) ajautunut jonnekin muualle.

Eli käytännöllisesti katsoen koko talous on jokatapauksessa kusessa.