8.4.2011

Sillä ehdolla, että joku muu velkaantuu enemmän.

Elokuva-arvio: Ajan Henki
...
Elokuvan toinen vakava virhe tässä raha on velkaa -asiassa oli se väite, että velkaa ei koskaan voida maksaa pois, koska korkoa ei ole luotu järjestelmään. Väitteen mukaan velkaa on taloudessa enemmän kuin rahaa, koska velkaa kasvaa korkoa ajan myötä, mikä aiheuttaa jatkuvan lisätarpeen ottaa lisää velkaa. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, koska maksettu korko ei jää pankkiin makaamaan, vaan jatkaa kiertoaan: pankit maksavat palkkoja työntekijöilleen, osinkoja omistajilleen ja niin edelleen. Koska korkona maksettu raha ei katoa järjestelmästä, kaikki velka on mahdollista maksaa pois, jos siihen on tahtoa.

...
Iranin Presidentillä olisi asiaa.
Ensinnäkin, rahajärjestelmämme on nollasummapeli.
Toiseksi, pankit lainaavat vain-ja-ainoastaan lainattavan pääoman. Näin ollen korot maksetaan omasta tai toisen ottamasta ja kiertoon kuluttamasta velasta.
Kolmanneksi, pääoman vapaa liikkuvuus.

Herra Matikainen on oikeassa. Tässä järjestelmässä on mahdollista maksaa kaikki velka pois... sillä ehdolla, että joku muu velkaantuu enemmän.

1 kommentti:

lautturi kirjoitti...

En ole leffaa vielä katsonut, mutta Matilaisen kirjallisia tuotoksia jonkun verran lukeneena sekä sanallista kädenvääntöä herran kanssa harrastaneena osaan kuvitella hra M'n tekstit aika hyvin. Sinänsä mr M on ollut kanssani aika monesta asiasta samaa mieltä, kun olen perustellut kantani antaumuksella eli "teoriassa" mies on kehityskelpoinen yksilö... vaan aina ei jaksa selittää (>_<)