21.3.2011

Tulevat leikkauslistat olemaan legendaariset.

Kiviniemi ei usko leikkauksiin
...
– Lähden siitä, että yhtälö pystytään ratkaisemaan työllisyyttä edistämällä, rakenteellisia muutoksia tekemällä ja tuottavuutta parantamalla. Myös työuria täytyy pidentää ja veroastetta korottaa jonkin verran. Jos onnistumme kasvun ja työllisyyden edistämisessä, leikkauslistoja ei tarvita.
...
Vanha juttu, mutta todella hieno. Täynnä uusliberaalia uuskieltä.

Aloitetaan.

Rakenteelinen muutos on synonyymi rakenteelliselle sopeuttamiselle, joka tarkoittaa:
Organisaation ja/tai järjestelmän uudelleen organisointia tämän hetkisiä tarpeita ja/tai resursseja paremmin hyödyntäväksi.
Nykyisessä järjestelmässä resurssi on yhtä kuin raha. Ja koska rahasta on pulaa joudutaan resurssit määrittelemään sen mukaisesti. Suomeksi: Työttömiä. Paljon työttömiä.

Tuottavuuden lisäämisestä on olemassa kymmeniä (ehkä satoja) tutkimuksia. Käytännöllisesti katsoen jokaisessa tutkimuksessa on päädytty hyvinkin mielenkiintoiseen johtopäätelmään: Lisääntynyt tuottavuus ei kasvata työllisyyttä, vaan alentaa sitä. Suomeksi: Työttömiä. Paljon työttömiä.

Työurien pidentäminen on vain epätoivoinen yritys eläkeponzijärjestelmän (koska sitähän se on) käynnissä pitämiseen: Mitä kauemmin "hyväpalkkaiset" (eli vanhimmat työntekijät) pysyvät töissä, sitä paremmin eläkeponzi pysyy pystyssä. Mutta samalla tämä tarkoittaa sitä, että mm. nuorisotyöttömyys tulee kasvamaan. Ja paljon.

Voi sitä kauhua, kun ihmiset tajuavat että 90% veroista on 100% turhia. Nimittäin valtio voi tulostaa itse omaa rahaa ja kuluttaa sitä kiertoon ostamalla kansalaisilta niitä palveluita joita he (kansalaiset) haluavat sen (valtion) tuottavan.

Kasvu ja työllisyys ovat 100% riippuvaisia tästä "kaavasta"
Velka = Ostovoima = Työpaikka
Ja kun Rouva Kiviniemi sanoo, että "jos onnistumme kasvun ja työllisyyden edistämisessä, leikkauslistoja ei tarvita" hän tarkoittaa velkataakan kasvattamista tavalla tai toisella. Valitettavasti velkaa voidaan ottaa täsmälleen niin paljon kunnes sen määrä "syö" liikaa elämiseen jäävästä rahasta.

Eli mitä Rouva Kiviniemi sanoi on tässä: Mikäli kukaan ei ota järjettömästi velkaa ja kuluta sitä kiertoon, tulevat leikkauslistat olemaan legendaariset. Ja vaikka joku ottaisikin järjettömästi velkaa tulee hupi olemaan vain väliaikaista.

Meillä on ongelma. Ongelma on rahan "syntymekanismi".

Ei kommentteja: