31.3.2011

Mikä onkaan euvostoliiton rahoitusvakausvälineen (ERVV) ja euvostoliiton rahoituksenvakautusmekanismin (ERVM) tarkoitus?

Synkkä VM: velkajärjestelyä seuraisi "ennennäkemätön pankkikriisi"
...
Suomen valtiovarainministeriö kuitenkin pitää tällaisen ratkaisun seurauksia potentiaalisesti katastrofaalisina. Ministeriö valottaa näkemyksiään uudessa tiedotusmateriaalissa, joilla se yrittää valistaa suomalaisia Suomen sitoutumuksista ja EU:n vakausjärjestelyistä.
...
Ahaa. Nooh. Mitäs tässä tiedotusmateriaalissa oikein sanotaan? EU:n VAKAUSJÄRJESTELYT JA SUOMI - mitä, miksi ja millä osuudella? (PDF)
...
Eurooppa-neuvosto on päättänyt lisätä seuraavan kohdan EU:n perussopimuksen 136 artiklaan:

"Jäsenvaltiot, joiden rahayksikkö on euro, voivat perustaa vakausmekanismin, joka aktivoidaan, jos se on välttämätöntä koko euroalueen vakauden  turvaamiseksi. Mahdollisen pyydetyn rahoitustuen myöntämiselle mekanismin puitteissa asetetaan tiukat ehdot."
...
Ok. Mutta miksi?
...
Voidaan kysyä, mitä nämä konservatiiviset sijoittajat tekisivät, jos heille yhtäkkiä kerrottaisiin, että he menettävätkin suuren osan pääomastaan esimerkiksi Kreikassa? Suurella todennäköisyydellä he haluaisivat heti varmistua siitä, että sama ei toistu minkään muun sijoituksen kohdalla ja arvioisivat koko sijoitussalkkunsa uudelleen tältä pohjalta.
...
Tällaisen skenaarion seurauksena kaikkien euromaiden pl. Saksan lainanhoitokulut kohoaisivat merkittävästi ja joidenkin maiden kyky nostaa rahoitusta markkinoilta katoaisi kokonaan. Nämä maat ajautuisivat nopeasti samalla tavalla ulkoisen avun varaan kuin Kreikka ja Irlanti nyt, tukilainan tai -takauksen antamiseen kykeneviä maita olisi vain paljon vähemmän jäljellä. Samanaikaisesti koko Euroopan laajuinen pankkijärjestelmä olisi kaaostilanteessa kaikkien rahoitusmarkkinoilla toimivien tahojen pyrkiessä samanaikaisesti minimoimaan mahdolliset tappionsa.
...
Seurauksena olisi tällöin mittasuhteiltaan ennennäkemätön pankkikriisi Euroopassa, minkä välittömänä ja väistämättömänä seurauksena olisi myös talous- ja työllisyyskriisi kaikissa EU-maissa. Kokemus on osoittanut, että vakava pankkikriisi johtaa aina myös taloudelliseen lamaan pankkien luotonannon ja riskinsietokyvyn romahtaessa.
...
Ja siinä se on. Vastaus siihen, mikä onkaan euvostoliiton rahoitusvakausvälineen (ERVV) ja euvostoliiton rahoituksenvakautusmekanismin (ERVM) tarkoitus: pankkien, eläkeyhtiöiden ja sun muiden "sijoittajien" pelastaminen.

Tuota noin...

Nyt on pieni alustus on paikallaan.
Reaalitalous käytännöllisesti katsoen pyörii niin, että joku menee pankkiin, ottaa lainaa ja kuluttaa sen eteenpäin. Rautalangasta väännettynä: Velka = Ostovoima = Työpaikka. Eli ihmiset työllistävät toinen toisensa lainaamalla pankista rahaa ja kuluttamalla sen kiertoon. (Tästä rahasta ns. kapitalistit, "sijoittajat" ja sun muut "koroilla eläjät" iilimadon tavoin imevät kukkaronsa täyteen... tosin se ei voi koskaan olla täynnä.)

Pankit pyörittävät velkapyramidiponzihuijausta. Tämä ilmenee niin, että korot maksetaan omasta tai toisen lainaamasta rahasta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ne jotka ovat ottaneet lainaa eilen ja tänään ovat velan takaisin maksamisessa täysin riippuvaisia niistä jotka ottavat velkaa huomenna.

Velkaa voidaan ottaa täsmälleen niin paljon kunnes lainanhoitokulut "syövät" liikaa elämiseen jäävästä rahasta.
Olipas hieno alustus.
Eteenpäin!

Herra Katainen, Herra Viinanen, Herra Obama ja lukemattomat muut harhaanjohtajat ovat sanoneet hyvin selkeästi, että kun pankkeja pääomitetaan eurolla (tai dollarilla) niin se tulee takaisin talouteen kymmeninä euroina (tai dollareina) yritysten ja talouksien luotottamisen kautta. Tämä tarkoittaa sitä, että pankit pelastetaan keinolla millä hyvänsä, koska muun talouden toiminallisuus on 100% riipuvainen pankkien myöntämistä lainoista (ja tottahan tämän on!)

Näin ollen valtioiden, kuntien, yritysten, yksityisten jne. nykyistä velkataakkaa ei edes yritetäkään helpottaa saatikka nollata. Ja niinpä reaalitaloudella on täsmälleen kaksi vaihtoehtoa: julmasti lisää velkaa tai lama. Valitettavasti molempien vaihtoehtojen lopputuloksena on hirvittävä konkurssiaalto.

Tahtoo vain sanoa, että tämä abysmaalisen jälkijättöinen idea, jossa velkaan perustuvaa rahajärjestelmää pyritään pitämään talouden moottorina, tulee ajamaan ameriikan ihmemaan ja koko euvostoliiton alueen lamaan joka saa Suuren laman näyttämään piknikiltä.

Tästä tulee eeppistä epäonnistumista legendaarisilla mittasuhteilla. Mutta ainakin meille jää hevletin hienot pankit.

:)

1 kommentti:

lautturi kirjoitti...

Onko hra Kanille Saku Timonen tuttu? Siinä on myös teksti-ilmaisultaan lahjakas mies... Tässä tuore teksti kaverilta - ja sopii aiheeseenkin sopivasti.
http://sakutimonen.blogit.fi/virkamiesten-vaalikiertue/