24.3.2011

Hän ei tuota mitään sellaista joka vaikuttaisi "inflaation" vauhtiin.

”Rahapolitiikalla varmistetaan, että inflaatio-odotukset pysyvät tiukasti ankkuroituna ja että inflaatiopaineiden kertautuminen vältetään”, pääjohtaja Liikanen sanoi viitaten EKP:n neuvoston maaliskuiseen kokoukseen.
Euvostoliitossa inflaatiovauhti on useiden hintojen muutosvauhtien keskiarvo. Ja kun raaka-aineiden hinnat kasvavat, niin kasvaa myös "inflaatio". Tai jos tuotteiden hinnat nousevat palkkojen noston myötä, niin kasvaa myös "inflaatio".

Joten. Mitä ihmettä Herra Liikanen juuri sanoi? Aivan. Olet täysin oikeassa. Hintavakaus, johon euvostoliiton keskuspankit ovat sitoutuneet, tarkoittaa tuottavan perusduunarin palkan pitämistä mahdollisimman alhaisena.

Etkö usko?

Tällä sivustolla on taulukko jokaisesta tuotteesta ja palvelusta joiden hintojen nousu tai lasku vaikuttaa "inflaation" vauhtiin. Löydätkö sieltä Herra Liikasen palkkaa? Et muuten löydä, koska
The HICPs are economic indicators constructed to measure the changes over time in the prices of consumer goods and services acquired by households.
...
Huono Suomennos:
YKHIt ovat taloudellinen indikaattori rakennettu mittaaman muutoksia ajan kuluessa kulutustavaroiden ja palvelujen hinnoissa joita kotitaloudet hankkivat.
...
Eikä yksikään kotitalous (tietääkseni) osta palveluita suoraan Herra Liikaselta tai hänen johtamaltaan puljulta.
Tästäpä johtuen Herra Liikasen palkka on yli 20.000 euroa kuukaudessa. Hän ei tuota mitään sellaista joka vaikuttaisi "inflaation" vauhtiin.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Erkki Liikanen ja Mauno Koivisto ovat suomen taloushistorian tuhoisimmat tunarit. He vapauttivat markan, ylikuumensivat 80-luvun lopun talouden ja näillä toimillaan käytännössä synnyttivät 90-luvun laman.

Anonyymi kirjoitti...

Liikanen jättää kertomatta, että sijoittajat ovat tämän inflaation takana. Raha ja talous-blogilla sanotaan, että tällä hetkellä sijoittajat näkevät hyödykemarkkinat oivalliseksi sijoituskohteeksi. Ja siellä sanotaan myös "Maailmantalouden vakauttamisen kannalta yksi tärkeimmistä tavoitteista on tuotantojärjestelmän ulkopuolelle ajautuvan rahavarallisuuden ja velan vähentäminen. Jos tämä tavoite toteutuu, voidaan myös ihmisiä jatkuvasti mietityttävästä inflaatiouhasta päästä eroon."

Ebolakani kirjoitti...

"Liikanen jättää kertomatta, että sijoittajat ovat tämän inflaation takana."

Totta. Mutta raha, joka näillä "sijoittajilla" on käytössä tuli jostain täysin muualta. Se tuli pankeista.

Mutta tämä ei ole se juttu.

Raha, joka syntyy velkana on se ongelma. Raha, joka täytyy palauttaa pankkiin takaisin on se ongelma. Ja se vasta ongelma onkin, kun sinne täytyy palauttaa takaisin enemmmän kuin sieltä on lainattu.

Ongelma on rahan "syntymekanismi".

Me tarvitsemme velattoman rahan "lähteen", niin sanoakseni.

Millään muulla tavalla ei voida vakauttaa maailman, eli yli 150 maan taloutta.