19.1.2011

Odotellaanpas Virallisen Totuuden (TM) vastausta.

51 miljardin Irlanti-huhu leviää netissä – asiantuntija kumoaa
Internetin blogeissa leviävä huhu Irlannin luvattomasti ”tyhjästä luomasta” 51 miljardista eurosta on väärinkäsitys, sanoo finanssi- ja pankkialan suomalainen asiantuntija Uudelle Suomelle.
...
Uuden Suomen haastattelema asiantuntija uskoo, että uutista on tulkittu väärin. Hänen mukaansa puhe oman rahan painamisesta tarkoittanee vain sitä, että EKP:n ja IMF:n myöntämä tukipaketti kanavoidaan käytännön tasolla Irlannin keskuspankin ja sen taseen kautta. Tästä lienee hänen mukaansa sovittu hätäapupaketin yksityiskohdissa.

...
Irlannin keskuspankin taloudellisen raportin mukaan (Excel) tämä surullisen kuuluisa 51 miljardia kuuluu otsikon "Muu varallisuus" (Other assets) alle. Tämä 51 miljardia tulee euvostoliiton keskuspankin myöntämän 132 miljardin euron "tukipaketin" päälle. Eli tämä 51 miljardia ei ole euvostoliiton keskuspankin ja/tai kansainvälisen valuuttarahaston "tukipaketti".

Odotellaanpas Virallisen Totuuden (TM) vastausta.

EDIT:

Euvostoliiton keskuspankki on kieltäytynyt ottamasta NAMA:n (Irlantilainen roskapankki) roskapapepereita vakuutena takaisinostosopimuksiin (repo). Eli tämä 51 miljardia ei ole tullut euvostoliiton keskuspankin kautta, vaan se on täysin Irlannin keskuspankin oma juttu.

Irlannin keskuspankki on kieltäytynyt kertomasta mitä/miten/kuinka/kenelle tämä 51 miljardia on mennyt.

EDIT 2:

Irlannin keskuspankki käytti erikoisjärjestelyä nimeltään Emergency Liquidity Assistance (ELA) lainatakseen 51 miljardia euroa (Irlantilaisille) pankeille. Tämä järjestely antaa 'kansalliselle keskuspankille' mahdollisuuden lainata rahaa sellaista vakuutta vastaan johon euvostoliiton keskuspankki ei koske kolmen metrin seipäällä.

EDIT 3:

Virallisen Totuuden (TM) vastaus: Villi nettihuhu Irlannista – Nyt puhuu Suomen Pankki
Suomen Pankin rahapolitiikka- ja tutkimusosaston päällikkö Tuomas Saarenheimo kertoo Uudelle Suomelle, että Irlannin keskuspankki on rahaa luodessaan toiminut sääntöjen mukaan ja yhteisymmärryksessä Euroopan keskuspankin kanssa.
...
- Jos kansallinen keskuspankki harjoittaa vakauden takaamiseen tähtääviä likviditeettitoimia, se konsultoi asiassa EKP:n neuvostoa, joka siunaa toimet. Se on normaalia toimintaa kriisiolosuhteissa. Täytyy myös muistaa, että kaikki keskuspankkien luotonanto tapahtuu vakuuksia vastaan.
...
- Ei se tyhjästä synny siinä mielessä, että kun keskuspankki luo rahaa niin sille syntyy sekä velkapuolelle että varallisuuspuolelle tavaraa taseeseen. Kyllä jokainen uloslainattu raha tulee jostain.
...
Nonih. Siinäpäs se sitten oli. Irlanin keskuspankki ei luonut rahaa tyhjästä, vaan käytti "oikeuttaan" olla viimesijainen luotonantaja. Se (Irlannin keskuspankki) lainasi paikallisille pankeille rahaa sellaista vakuutta vastaan, joka ei kelvannut edes euvostoliiton keskuspankille. Ts. Irlannin keskuspankki "loi" rahaa olematonta vakuutta vastaan ja lainasi sen (luomansa rahan) vakuuden antajalle.

Mitä tämä nyt meinaa? Mitä tästä jäi käteen?
Itse asiassa aika paljon:
Raha syntyy vain-ja-ainoastaan velkana: Tuli raha euvostoliiton keskuspankista, 'kansallisesta keskuspankista' tai vaikkapa paikallisesta pankista se (raha) täytyy lainata (korolla tietenkin) ennen kuin voidaan kuluttaa. Eli rahajärjestelmämme on velkapyramidiponzihuijaus: Pankit "luovat" vain-ja-ainoastaan lainattavan pääoman. Tämä tarkoittaa sitä, että korot maksetaan omasta tai toisen lainaamasta rahasta.

Herra Kani, mitä nöyrimmästi, kiittää Herra Saarenheimoa.
Kerroit juuri, että työnantajasi ydinliiketoiminta perustuu ponzille ja sen ylläpitämiselle (noh, eihän tässä mitään uutta ollut). Toivottavasti saat pitää työpaikkasi. Nimittäin tämä meidän "huoltosuhde" on hieman vino, eikä ilmeisesti työttömyysvakuutusrahastollakaan ole juurikaan rahaa.

3 kommenttia:

Anonymous kirjoitti...

Tuomas Saarenheimo Suomen Pankki, uusisuomi.fi:ssä:

...”Raha tulee aina jostain”

"Saarenheimo toteaa, että rahaa ei ole luotu tyhjästä.

- Ei se tyhjästä synny siinä mielessä, että kun keskuspankki luo rahaa niin sille syntyy sekä velkapuolelle että varallisuuspuolelle tavaraa taseeseen. Kyllä jokainen uloslainattu raha tulee jostain.

Saarenheimon mukaan kaikilla kansallisilla keskuspankeilla on taseissaan erä, joka kuvaa keskuspankin varallisuutta suhteessa muuhun Euroopan keskuspankkijärjestelmään. Lyhyellä tähtäimellä tämä erä tasapainottaa päivittäiset maksut..."

http://www.uusisuomi.fi/raha/108446-villi-nettihuhu-irlannista-%E2%80%93%C2%A0nyt-puhuu-suomen-pankki

Anonymous kirjoitti...

Taas tyhmä kysymys... mutta ehkä asia hiljalleen avautuu harrastelijallekin, kun Herra Kani ystävällisesti auttaa:

Riipumatta siitä kunka Tuomas Saarenheimo asiat muotoilee (sanamagiaa!), eikö tässä nyt kuitenkin ole syntynyt Irlannille (mille tahansa valtiolle) keino tehdä rahaa erilaisiin polttaviin tarpeisiin kuten ulkomaanvelanmaksuun tai kuntien alas ajetun talouden kohentamiseen?
Miksei Suomen Pankki voisi myös käyttää oikeuttaan viimesijaisena luotonantajana ja antaa rahaa pankkien ohella valtiolle ja kunnille?
Kunhan informoi EKP:ta ensin.

Ebolakani kirjoitti...

Käytännössä kyllä.

Vakuutena voitaisiin käyttää vaikkapa tulevien sukupolvien hengityksellään aiheuttamia CO2 päästöjä.

Eikä tämä ole mitään vttuilua. Näin todellakin voitaisiin tehdä.

Valitettavasti keskuspankkikartellin intressit ovat jossain muualla kuin ihmisten/luonnon hyvinvoinnissa.