4.11.2010

Valitettavasti tässä laillisessa kirjanpitokikkailussa on yksi pieni mutta.

"Esittäkää myös kolikon kääntöpuoli, talousdemokraatit!"
Sampo-pankin ekonomisti Lauri Uotila ei näe Suomen Talousdemokraattisen yhdistyksen ideologialle tulevaisuutta. Kolikoiden kääntöpuolet jätetään usein kertomatta, Uotila jyrähtää.
...
Pankkien yhteiskunnallinen tehtävä on tuottaa maturiteettitransformaatiota. Pankki siis muuttaa lyhtyaikaisia talletuksia pitkäaikaisiksi lainoiksi. Pankin on voitava luottaa siihen, että talletuksia tulee jatkossakin, eikä niitä lähde pois. Jos nämä ehdot eivät täyty, ei pankki voi myöntää lainoja, Uotila sanoo.
...
– Pankeillehan virtaa koko ajan rahaa muualta, esimerkiksi vanhempien lainojen lyhennyksiä ja korkoja. Niistä voidaan myöntää näitä uusia lainoja.
...
Maturiteettitransformaatio tarkoittaa sitä, että lyhytaikainen talletus "muunnetaan" pitkäaikaiseksi lainaksi, tai pitkäaikainen talletus lyhytaikaiseksi lainaksi.
Tarkemmin sanoen Herra Uotila tarkoitti seuraavaa:
Pankki saa jostain 1000€ ja katsoo sen omaisuudekseen (talletus on siis laina pankille).
Tästä se voi lainata 92% ja loput 8% sen on pidettävä "tallessa", koska vakavaraisuusaste määrä näin.
Jos joku lainaa tuon 92% ja tallettaa sen, voidaan tämäkin katsoa (uudestaan) omaisuudeksi ja siitä voidaan (taas) lainata 92%.
(Joissakin tapauksissa pankki luo lainattavan rahan vakuudeksi "annettavaa" omaisuutta vastaan. Eli pankki luo lainattavat rahat lainan myöntämisen yhteydessä.)
Kuvataan em. asia yksinkertaisemmin: Rahaa sisään, 8% talteen ja 92% lainataan.
1000€ sisään, 80€ talteen ja 920€ lainataan.
920€ sisään, 73,6€ talteen ja 846,4€ lainataan.
846,4 sisään, 67,712€ talteen ja 778,688 lainataan.
1000€ kasvoi laillisella kirjanpitotempulla 2545,088€ (ja lainattiin eteenpäin).
Pankki laittoi talteen 221,312€ (koska vakavaraisuusvaatimus määrä niin).

(Velkapyramidiponzihuijaus.)
Huomaa, kun kaikki lainat maksetaan takaisin kierrossa oleva rahamäärä (2545,088€) "supistuu" alkuperäiseen 1000 euroon. Valitettavasti tässä laillisessa kirjanpitokikkailussa on yksi pieni mutta: Korko.
Jokaisessa lainassa on korko. Ts. enemmän rahaa on palautettava pankkiin, kuin sieltä on lainattu. Laske, huomaa ja ymmärrä tämä:
Pankit luovat tyhjästä vain-ja-ainoastaan lainattavan pääoman (ei siitä maksettavia korkoja). Kyetäksesi maksamaan lainasi korot on jonkun muun otettava velkaa sinun jälkeesi, sillä korot maksetaan omasta tai toisen ottamasta velasta.
(K.I.S.S)
Tätä on pankkien pyörittämä velkapyramidiponzihuijaus.

EDIT:
Herra Kani, mitä nöyrimmästi, kiittää Talouspappi Uotilaa.
Kerroit juuri, että työnantajasi ydinliiketoiminta perustuu ponzille (noh, eihän tässä mitään uutta ollut).
Toivottavasti saat pitää työpaikkasi. Nimittäin tämä meidän "huoltosuhde" on hieman vino, eikä ilmeisesti työttömyysvakuutusrahastollakaan ole juurikaan rahaa.

Ei kommentteja: