13.9.2010

Stressitestit eivät ole mitään muuta kuin harhautus.

Number of the Week: Hiding Europe’s Unpleasant Details
1.9 trillion euros: European banks’ exposure to EU government debt
...
With each passing day, it’s getting harder to believe Europe’s banks are in as good shape as their regulators say. ...
Huono Suomennos:
1.9 biljoona euroa: Eurooppalaisten pankkien altistus euvostoliittoon kuuluvien valtioiden velalle.
Päivä päivältä on yhä vaikeampaa uskoa, että euvostoliiton pankit ovat niin hyvässä kunnossa kuin niiden sääntelyviranomaiset antavat uskoa...
Mietitäänpäs tätä hetki...
Valtio (yhteisö, jonka jäsen olet) lainaa yksityiseltä osakeyhtiöltä, jota pankiksi kutsutaan, miljardi euroa 2% korolla. Mistä ja/tai kenen taskusta korot kerätään (ja maksetaan)? Aivan! Yhteisön jäsenien eli kansalaisten taskuista. Mutta mistä tulevatkaan kansalaisten taskuun ajautuneet eurot? Aivan! Kunnilta, yrityksiltä, toisilta kansalaisilta tai jopa itse valtioltakin.
Mutta mistä he (kunnat, yritykset, toiset kansalaiset ja valtio) saivat tuon euron, joka päätyi kansalaisen taskuun? Aivan! Pankista, kun he ottivat lainaa.
Ennen kuin euro voidaan kuluttaa, se täytyy lainata (korolla tietenkin). Ja tästä johtuen ~95 kaikesta kierrossa olevasta rahasta on jonkun ottamaa ja kiertoon kuluttamaa velkaa.
Eli pankkien 1.9 biljoonan euron altistus valtioiden velalle on vain jäävuoren huippu.
Ennen kuin aletaan puhumaan koko jäävuoresta, eli kaikista lainoista (eli kierrossa olevasta rahamäärästä), stressitestit eivät ole mitään muuta kuin harhautus.

Ei kommentteja: