23.5.2010

Ongelma on niin ilmiselvä ja niin yksinkertainen, ettei toista.

Kuinka Suomi selviää? – ”Inhimillisesti väärin 500 000 suomalaiselle”
Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) ottaa voimakkaasti kantaa työttömyyden kitkemiseksi.
...
- Työttömyyden vähentämisen rohkeat otteet edellyttävät työttömien koulutuksen ja kurssituksen merkittävää lisäämistä ja yrityksiin työllistämisen helpottamista muun muassa välillisiä työvoimakustannuksia määräajaksi alentaen. Vastaavasti työttömien osalta työn vastaanottovelvollisuutta tulisi samaan aikaan tiukentaa, Pekkarinen sanoo.
 Hahhahaaaa! Eikääh!
 
Täysin käsittämätöntä!
Hervotonta! 
Aivan uskomatonta. (sniiks.)
Nämä harhaanjohtajat ovat kerrassaan vitsikkäitä tyyppejä.

Töitä ei ole jos-ja-kun ei ole rahaa. Ja raha tulee ennen työpaikkaa!
Velka = ostovoima = työpaikka.
Vaikka työvoimakustannukset alennettaisiin nollaan mikään ei muutu. Jonkun on otettava velkaa, että taloutemme pyörii! Ennen kuin euro voidaan kuluttaa, se täytyy lainata (korolla tietenkin).
Tätä faktaa ei muuteta silläkään, että työn vastaanottovelvollisuutta tiukennettaisiin.
(Mahtavaa uuskieltä! Aivan loistavaa. Kani nostaa hattua. Suomeksi käännettynä se tarkoittaa laillistettua orjuutta.)

On olemassa vain yksi ainoa rohkea tapa työttömyyden kitkemiseksi. Yksi ainoa. Se on velaton raha.
(No joo. Tunnustetaan. On toisiakin tapoja, mutta sellaiset vaativat hieman toisenlaisen yhteiskuntajärjestyksen.) Tämä voidaan toteuttaa useilla erilaisilla tavoilla. Esimerkiksi:
- Valtio tulostaa omaa rahaa, jonka se kuluttaa kiertoon ostamalla kansalaisilta niitä palveluita joita he (kansalaiset) haluavat yhteisön (valtion) tuottavan.
Tai otetaan mallia Sveitsissä toimivasta WIR-valuutasta. Vaikka vähän niinkuin näin: Suomen valtio (yhteisö, jonka jäsen olet) tekee lain jossa määritellään, että  Suomessa ostettavan/myytävän tuotteen hinnasta 50% voidaan suorittaa Markkoina. Sama pätee myös palkoihin. Markat tulostaa Suomen (keskus)pankki ja laskee ne liikenteeseen esimerkiksi sosiaaliturvajärjestelmän kautta tai maksamalla julkisen sektorin palkkoja (50% Markkoja / 50% euroja).

Ällistyttävän yksinkertaista.
Eivätkä nämä todellakaan ole ainoita vaihtoehtoja. Niitä on satoja! Kysymys on vain siinä, että missä ovat rohkeat otteet työttömyyden vähentämiseksi? Missä? Ongelma on niin ilmiselvä ja niin yksinkertainen, ettei toista.

Ei kommentteja: