27.4.2010

Rautaisesti-lisää-velkaa budjettikuri.

Kreikkalaisen tragedian huonot vaihtoehdot
...
Jäljellä kolme vaihtoehtoa

Kansainväliset sijoittajat eivät enää ole halukkaita rahoittamaan Kreikan vaihtotaseen vajetta, eivätkä ne oikein halua edes osallistua maan nykyisen velan uudelleenrahoitukseen. Käytössä onkin enää kolme vaihtoehtoa.

Ensimmäinen vaihtoehto on, että Euroopan unioni tarjoaa tarvittavat varat luomalla European Transfer Unionin ETF:n. Tästä ETF:stä saisivat rahoitusta myös muut vajemaat, kuten Portugali, Espanja, Irlanti ja Italia.

Toinen vaihtoehto on, että Kreikka käy läpi laman, joka alentaa palkkoja ja hintoja. Kolmannessa vaihtoehdossa Kreikka jättäisi euron ja devalvoisi oman valuuttansa.

...
Neljättä tietä ei ole
Kun kaikki käytössä olevat keinot ovat huonoja, tilanne täyttää oikean kreikkalaisen tragedian tunnusmerkit.

...
Kreikan Kriisin opetus on, että valuuttaunioni tarvitsee raudanlujaa budjettikuria estääkseen alkujaankin vuoristoratatalouden synnyn. Tämä olisi voitu tehdä kolmella eri mallilla.

....
Tämäkään talouspappi (aika korkean tason sellainen) ei ehdota mitään muuta kuin oireen hoitoa.
Kovin on yleinen resepti nykyaikana.
:)

Tässäpä Herra Kanin ehdotus "neljänneksi tieksi": Kreikkalaiset sanovat velkojilleen, että emme maksa.
Äärettömän yksinkertaista: δεν πρόκειται να πληρώσουν!
Pyyhkäisemällä koko velkataakan harteiltaan Kreikasta voi yhdessä yössä tulla euvostoliiton kilpailukykyisin maa. Jossakin jotkut viisaat ovat laskeneet, että melkein jokaisen tuotteen hinnassa on 20-50% pelkkiä lainanhoitokustannuksia (riippuen valmistusmaasta, itse tuotteesta ja välikäsistä). Jos-ja-kun lainanhoitokustannusten aiheuttama "painolasti" viedään pois tuotteen hinnasta, niin mitä tapahtuu?
Aivan.
Kaikki voittavat. Paitsi pankit.

Kani on ymmärtänyt, että valuuttaunionia ohjaillaan rahapolitiikalla ja sen perustyökalut ovat velka sekä korot. Näin ollen raudanlujalla budjettikurilla ei ole mitään tekemistä valuuttaunionin eli velkapyramidiponzin kanssa.
Itse asiassa ainoa asia minne raudanlujan budjettikurin voisi yhdistää on valtiontalous. Mutta tämäkin on täysin riippuvainen ihmisten velkaantumisesta, että sepä siitä sitten.
Näyttää siltä, että ainoa budjettikuri joka on olemassa, on rautaisesti-lisää-velkaa budjettikuri.
Tämä on äärimmäisen loogista, koska koko taloutemme perustuu velalle ja velkaantumiselle.

Ei kommentteja: