29.1.2010

Nousua pukkaa?

IMF Revises Up Global Forecast to Near 4% for 2010
The global economy, battered by two years of crisis, is recovering faster than previously anticipated, with world growth bouncing back from negative territory in 2009 to a forecast 3.9 percent this year and 4.3 percent in 2011, the International Monetary Fund said in its latest forecast.
IMF eli  International Monetary Fund (Kansainvälinen valuuttarahasto) on sitä mieltä, että talouskasvu on palannut negatiivisen puolelta plussalle. Siksipä se on ennustanut, että 2010 nousua tapahtuu 3.9% ja 2011 4.3%.

Interview with The Wall Street Journal and Jean-Claude Trichet, President of European Central Bank, conducted by Brian Blackstone and Matthew Karnitschnig

Mr. Trichet: We are now experiencing a modest recovery in Europe.
Jean-Claude Trichet, joka on Euroopan keskuspankin pääjohtaja, sanoi että eurooppa kokee vaatimatonta toipumista.
Trichetiä komppaa useat muut EKP:n tyypit.
Tumpel-Gugerell Says Time to Start Normalizing Policy (Update1)  
“In recent months, we’ve seen the situation stabilize,” Tumpel-Gugerell said in a speech in Innsbruck, Austria, today. “That means it’s time to gradually return monetary and financial policy to normal.”
Tumpel-Gugerell: Viime kuukausien aikana olemme nähneet tilanteen rauhoittuvan. Tämä tarkoittaa, että voimme graduaalisesti palauttaa monetaarisen ja taloudellisen "politiikan" normaaliksi.

Europe Inflation Accelerates to Fastest in 11 Months (Update2) 
“The economy took a really steep fall, it’s been stabilizing,” ECB council member Axel Weber said on Jan. 27. “We don’t expect” inflation “to significantly surpass 2 percent. Rates are appropriate at this point.”
EKP:n neuvoston jäsen Axel Weber on myös sitä mieltä, että taloudellinen tilanne on vakautunut.
Jopa OECD ja ameriikan ihmemaan keskuspankki (Federal Reserve) ovat sitä mieltä, että nousua pukkaa.

Mitähän tähän nyt sanoisi?
Juu ei.
Niin kauan, kun yksityinen velkaantuminen ei jatku (eli kasva) nousua ei ole.
Tätä taas ei tule tapahtumaan ennen kuin pankit aukaisevat lainahanat, jota ei tapahdu ennen kuin yksityiset saavat töitä. Toisaalta taas. Vaikka lainahanat aukaistaisiinkin, niin sekään juhla ei kauaa kestä. Se loppuu täsmälleen sinä hetkenä kun lainanhoitokulut "syövät" liikaa elämiseen tarkoitetusta rahasta, jonka jälkeen tämä velkapyramidiponzijärjestelmä kaatuu mahdottomuuteensa.

Nyt kun-kerta-koska yksityinen velkaantuminen (=kulutus) on jäissä Euvostoliitto ja ameriikan ihmemaa yrittää epätoivoisesti "pumpata" rahaa talouteen. Mutta samalla ne (valtiot) velkaantuvat korviaan myöten yksityisille pankeille. Valitettavasti tällä (valtion lainaamalla) rahalla ei ole talouden kannalta mitään merkitystä, se valuu takaisin pankeille, sillä yritysten/kotitalouksien/kuntien velkaantumisaste on todella korkea.

Ongelma, joka Euvostoliittoa ja ameriikan ihmemaata vaivaa on äärimmäisen yksinkertainen: ennen kuin Euro/Dollari voidaan kuluttaa, se pitää lainata (korolla tietenkin).
Ennen kuin tämä ongelma ratkaistaan, mitään nousua ei ole.

Jos joku (ihan oikeasti) haluaa pitää tämän nykyisen velkapyramidiponzijärjestelmän toiminnassa, sen korjaaminen vaati vähintäänkin yhden seuraavista toimenpiteistä:
- Kaikki korot, jotka maksetaan mistä tahansa lainasta pankeille, kierrätetään 100% valtiolle. Valtio käyttää nämä rahat esimerkiksi sosiaalietuuksien tai sen sellaisien velvoitteiden hoitamiseen.
- Valtio tulostaa omaa rahaa, jonka se kuluttaa kiertoon ostamalla kansalaisilta niitä palveluita joita he (kansalaiset) haluavat yhteisön (valtion) tuottavan.

Ei kommentteja: