25.1.2010

Tiukka taloudellinen "käkkäri" pysähdys?

China Raises Banks? Reserve Ratio to Cool Economy (Update3) - Bloomberg.com
China unexpectedly raised the proportion of deposits that banks must set aside as reserves to cool the world’s fastest-growing major economy as a credit boom threatens to stoke inflation and create asset bubbles.
Reserve requirements will increase by 50 basis points starting Jan. 18
Aika pieni nosto verrattuna siihen minkälaisen kuplan Kiinan pankit ja keskuspankki ovat puhaltaneet.
Ensin ukkelit tulostavat tyhjästä miljardeja Yuaneita (vai oliko ne Renminbejä?) ja lainaavat sen eteenpäin (korolla tietenkin!).
Koska korot voidaan maksaa vain omasta tai toisen lainaamasta rahasta, niin velkaantumisen pitää pysyä samana, tai vähintäänkin kasvaa, ettei velkapyramidiponzi aiheuta ikäviä seurauksia taloudelle. Vakavaraisuusvaatimuksen nosto aiheuttaa lainahanojen sulkeutumisen (kokonaan tai osittain).
Huomion arvoinen asia on se, ettei Kiinan vientitulot todellakaan jakaannu tasaisesti. Eli "velatonta rahaa" saavat vain harvat ja valitut.
Nyt jos-ja-kun lainahanoja kiristetään ja tyhjästä luodun rahan saatavuutta kiristetään, niin mitähän voisi olla tulossa? Tiukka taloudellinen "käkkäri" pysähdys?
Olettaisin, että nostoja tulee vielä lisää.

Mitä enemmän tätä miettii:
EKP toimii keskuspankkina Euroopan yhteisen rahan – euron – käyttöalueella. Sen tärkein tehtävä on ylläpitää euron ostovoimaa ja siten hintavakautta euroalueella.
 Sitä naurettavammaksi tämä väite käy. Sama homma Kiinassa ja yli 150 maassa.

Ei kommentteja: