25.1.2010

Luottoluokitus yhtiöt ja pankit toimivat käsikädessä.

Pound Seen as Diminished No Matter Who Wins Election
No matter who prevails in this year’s election between U.K. Prime Minister Gordon Brown and opposition leader David Cameron, the loser will be the pound because the next government may not have enough support in parliament to rein in the Group of 20’s biggest budget deficit
Luulisi ettei tässä uutisessa ole mitään sen ihmeellisempää, mutta todellisuus on paljon mielenkiintoisempi.
Standard und Poor's ja monet muut ns. luottoluokitus yhtiöt ovat ilmoittaneet UK:lle, että jos budjettia ei saada kuriin, niin luottoluokitus laskee. Ja kun luottoluokitus laskee tulevien lainojen korot nousevat hevlettiin asti. Itseasiassa monet anal-yytikot (ei typo) ovat sitä mieltä, että UK on pahemmassa kuosissa kuin PIGS-maat yhteensä.
Mutta-mutta.
Nyt-kun-kerta tiedämme, että EUvostoliitossa jokaikinen valtio on 100% riippuvaisia pankeista voimme vain arvata mitä korkojen nosto aiheuttaa.  Huomaatko kuinka luottoluokitus yhtiöt ja pankit toimivat käsikädessä saavuttaakseen maksimaalisen kiristysotteen valtion sisäisistä/ulkoisista toiminnoista? Ja ihan turha selittää, että valtion pitää saada budjettinsa kuosiin ennen kuin sille voi lainata rahaa. Valtion ei tarvitse lainata, se voi itse tulostaa rahansa ja kuluttaa sen kiertoon. Itseasiassa, jos oikein tarkkoja ollaan, niin valtion (yhteisö, jonka jäsen olet) ei pitäisi saada/sallia/kyetä ottaa yhtään velkaa.

Mielenkiintoisin kysymys onkin tämä: Kuka määrittelee valuutan "arvon" valuuttamarkkinoilla? Eli kuka päätti esimerkiksi sen, että Islannin kruunun "arvo" tippuu n.y.t heti (siis silloin kun se tippui)? Arvon määrittelijänä ei todellakaan ollut "markkinat", vaan joku ihan oikea henkilö tai ryhmä.

Ei kommentteja: