14.4.2011

Taloudellinen sininen kuolemanruutu.

Suomelle olisi parasta erota heti eurosta
...
Eurossa on tunnettu valuvika: yhteinen valuutta ja yhteinen keskuspankki mutta erillinen talouspolitiikka. Tämän seurauksena eräissä maissa on otettu liikaa velkaa, synnytetty keinottelukuplia sekä päästetty palkat ja muut kustannukset kasvamaan huomattavasti enemmän kuin muissa euromaissa.
...
Laitetaanpas rallivaihde päälle ja pistetään mutkat suoriksi. Pidä foliohatusta kiinni.

Ennen kuin [lisää valuutta] voidaan kuluttaa, se täytyy lainata (korolla tietenkin). Tämä piti paikkansa jopa ennen kuin yksikään maa liittyi euvostoliittoon. Tällä järjestelmällä on nimikin: Bretton Woods, jonka tarkoituksena oli a) antaa jokaiselle maalle oma valuuta, keskuspankki, talouspolitiikka jne. b) siementää keskuspankkikartelli.

Bretton Woods:n osallistuneet maat alkoivat (tietoisesti tai tietämättään) pyörittämään järjestelmää jota parhaiten voidaan kuvailla velkapyramidiponzijärjestelmäksi. Tässä järjestelmässä (Bretton Woods) jokaisen maan paikalliset pankit lainoittivat paikallisia toimijoita esim. teollisuutta. Valitettavasti tämä pankkien lainaama raha luotiin tyhjästä (niin kuin nykyäänkin) ja niinpä taloudessa oli koron mentävä vaje. Tätä vajetta paikattiin niin, että jokainen maa vei tuottamiaan tuotteittaan toiseen maahan. Toisin sanoen jokainen maa myi krääsää toiseen maahaan ansaitakseen siinä (kohde) maassa otettua ja kiertoon kulutettua velkaa vientituloina. Yksinkertaisuudessaan maan, joka osallistui Bretton Woods:n, tarvitsi täyttää vain yksi ehto: vie tavaraa ja vie sitä niin maan hevletisti.

Vuodesta 1950 vuoteen 1970 palkat nousivat ja elintaso kasvoi kuin ruoho pellossa.

Sitten mukaan tulivat eläkeyhtiöt.

Sovittiin, että jokainen duunari "tallettaa" joka ikinen kuukausi palkastaan nn. määrän rahaa eläkeyhtiöön. Nämä "talletetut" rahat eläkeyhtiöt sitten "sijoittivat" osakkeisiin, valtionvelkakirjoihin ja sun muihin "hyödyllisiin asioihin".

Sitten mukaan tuli Basel -säännöstö.

Tämä konsolidoi yli 150 maan pankit saman vakavaraisuussäännöstön alle. Mm. niin, että valtion velkakirjojen lainoitukseen ei tarvittu omaa pääomaa ollenkaan.

Ja sitten tuli mukaan uusliberalismi.

Uusliberalismi voidaan kiteyttää yhdellä ainoalla lauseella: shareholder value
Yksinkertaisuudessaan tämä tarkoittaa voittojen maksimointia riippumatta siitä, mitä se aiheuttaa luonnolle, sosiaaliselle rakenteelle, taloudelle tai jopa tekniselle kehitykselle.

Tämä kaikki yhdessä synnytti massiiviset monikansalliset yhtiöt, jotka kirjaimellisesti kaappasivat kansainvälisen valuuttarahaston. Jota ne (yhtiöt) sitten käyttivät (ja edelleen käyttävät) omien tarkoitusperien ajamiseen mm. valtion rajojen aukaiseminen lainaehdoilla, julkisen omaisuuden yksityistämisen ja niin edelleen.

Kaikki nämä yhdessä (eläkeyhtiöt, keskuspankkikartelli, monikansalliset yhtiöt, uusliberalismi, kansainvälinen valuuttarahasto jne) aiheuttavat tilanteen jossa talouden (BKT:n) on kasvettava 5-15% vuodessa pitääkseen yllä koko ponzia.

Tämä on mahdotonta.

Syy tähän on äärimmäisen yksinkertainen: ennen kuin [lisää valuutta] voidaan kuluttaa, se täytyy lainata (korolla tietenkin). Ja velkaa voidaan ottaa täsmälleen niin paljon kunnes lainanhoitokustannukset "syövät" liikaa elämiseen jäävästä rahasta.

Kyseessä ei todellakaan ole "euron valuvika". Kyseessä on koko järjestelmän valuvika. Jokainen lama on ollut taloudellinen sininen kuolemanruutu.


Ainoa tapa järjestelmän uudelleenkäynnistämiseen on ollut ja tulee olemaan velkahanojen aukaiseminen. Ja kuten tiedämme, tällä hetkellä meneillään olevan massiivisen pankkitukitalkoon ainoana tarkoituksena on saada lainahanat auki.

Ehkä uudelleenkäynnistysoperaatio onnistuu tai sitten ei.

EDIT:
Niin tosiaan. Se valuvika on rahan "syntymekanismi".

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eikö Ctrl Alt Del tässä tapauksessa auta?

kysyy:
Pieni(ebola)kani

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Kani, erinomainen kirjoitus. Aina oppii uutta kun seuraa blogiasi. Tässä virtuaalinen luomuporkkana palkkioksi!

Ebolakani kirjoitti...

Kiitti porkkanasta.