12.4.2011

Iltasatu

Kapteeni Picard aikoo lukea iltasadun.

Kapteeni. Ole hyvä.


Olipa kerran osake.

Osake on vastike osallisuudesta yrityksen pääomaan ja sen on kestoltaan määrittelemätön. Osake tarjoaa huomattavasti paremman likviditeetin, kuin esimerkiksi laina. Ja niinpä tällä tavoin "sijoittava" yksilö tai organisaatio toivoo pitävänsä sijoituksensa mahdollisimman likvideinä, eli toivoo saavansa pääomansa takaisin käyttöönsä milloin tahansa. Niinpä osakkeen "arvon" takaa vain vaihto. Myyjä määrittelee hinnan, jolla on valmis osakkeen myymän, mutta vain ostaja kykenee tarjoamaan "arvon".

Ostajalle osakkeen "arvo" määräytyy joko ennakko-odotuksen ja/tai osinkojen perusteella. Eli mitä korkeammat ennakko-odotukset ovat, sitä korkeamman hinnan ostaja on valmis maksamaan. Tai mitä enemmän yritys maksaa osinkoja, sitä korkeamman hinnan ostaja on valmis maksamaan.

Ja niinpä osakkeen omistaja kantaa suurta huolta yrityksen kannattavuudesta. Ja yrityksen johtaja kantaa suurta huolta shareholder valuen tuottamisesta.

Mutta kuka omistaa osakkeita? Ketkä ovat ne, jotka kantavat suurta huolta yrityksen kannattavuudesta?

300 suurinta eläkerahastoa ovat vuosien mittaan keränneet huiman omaisuuden. Ne omistavat jopa 11 biljoonan dollarin edestä kaikenlaisia "hyödyllisiä asioita". Maailman laajuisesti eläkerahastot omistavat 23 - 26 biljoonan dollarin edestä kaikenlaisia "hyödyllisiä asioita". Sanotaan, että eläkerahastot omistavat vajaan 40% kaikista liikkeelle lasketuista osakkeista. Ja näinpä eläkerahastot käyttävätkin todella ahkerasti äänioikeuttaan yrityskokouksissa. Onhan niiden pakko näin toimia. Pelkästään toimintasäännöt velvoittavat niitä pitämään aivan erityistä huolta asiakkaiden, tulevien eläkeläisten, edusta.

Joten seuraavalla kerralla kun yritysjohtaja päättää synnyttää tuottoa sisäisistä resursseista ylläpitääkseen kannattavuutta ja
- yt-neuvottelut alkavat
- yritys ottaa velkaa maksaakseen osinkoja
- yritys ostaa omia osakkeitaan
- tuotava tehdas laitetaan kiinni
- yritys siirtää toimintojaan halpatuotantomaihin
- yritys ulkoistaa toimintojaan
- yritys fuusioituu toisen yrityksen kanssa
- harhaanjohtajat puhuvat yhteisöveron alentamisesta
- vuokratyönantajasi soittaa kolmen aikaan aamulla
on kyseessä vain seuraus salkunhoitajien, rahoitusyritysten tai vaikkapa eläkerahastojen toteuttamasta omistajanohjauksesta. Omistajat siellä vain pitävät huolta sijoituksestaan, eikä tällaisesta tarvitse olla mitenkään huolissaan. Hyvää he vain tarkoittavat. He vain toteuttavat niille annettua luottamustehtävää mm. pitäen huolta siitä, että Sinulle tai Minulle on mahdollista maksaa eläkettä.

Hyvää yötä, kultaseni. Hyvää yötä.

Voit hetken lukea renkien kaappausta, mutta sitten valot pois ja nukkumaan.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"...pitäen huolta siitä, että Sinulle tai Minulle on mahdollista maksaa eläkettä..."

Mitä eläkettä, jos ne työt loppuvat, eikä eläkekertymä enää kasva?

Pieni(ebola)kani

Ebolakani kirjoitti...

"Mitä eläkettä, jos ne työt loppuvat, eikä eläkekertymä enää kasva?"

Aivan oikein! Hienosti huomattu.

Anonyymi kirjoitti...

ja tämän takia ay-liikkeet ovat munattomia.

Ebolakani kirjoitti...

"ja tämän takia ay-liikkeet ovat munattomia."

Aivan oikein! Loistavaa!