14.4.2011

Mistä korot maksetaan? (Uudestaan!)

Suomen pankit läpäisivät stressitestit
Ahaa. Noh. Mitäs testattiin?
Testin mukaan Suomen finanssisektori kestää kokonaisuudessa stressitestin perusskenaarion mukaisen epäsuotuisan talouskehityksen ja varallisuusarvojen alenemisen.
...
Fiva testasi finanssisektoria myös perustestiä synkemmillä lisälaskelmilla. Näiden laskelmien mukaan voimakkaat osakemarkkinamuutokset ja korkoliikkeet aiheuttaisivat huomattavia ongelmia vakuutus- ja eläkeyhtiöille. Pankkisektorilla lisälaskelman mukainen vakavaraisuustaso on hieman stressitestiä alempi.
...
Pankki lainaa vain-ja-ainoastaan lainattavan pääoman. Ei muuta. Tämä tapahtuu täysin riippumatta siitä onko raha lainattu muualta (esim. euribor), luotu tyhjästä tai toteuttaako se (pankki) ns. maturiteettitransformaatiota. Tämän lisäksi lainasta on maksettava "rahan hinta" eli korko. Näin ollen pankkiin on palautettava enemmän kuin sieltä on lainattu.

Rautalangasta väännettynä:
Pankeilla on monopoli tuotteeseen nimeltä raha. Ne lainaavat tuotettaan kaikille sitä haluaville, mutta sillä ehdolla että se (lainattu tuote) palautetaan heille 100% takaisin plus korot, jota pidetään "tuotteen hintana". Korot on mahdollista maksaa täsmälleen sillä samalla tuotteella, jonka tuottamiseen niillä (pankeilla) on monopoli.

Näin ollen on siis olemassa vain-ja-ainoastaan yksi stressitesti, joka pankeille voidaan suorittaa: mistä korot maksetaan?

Itse asiassa stressitestin vastaus kertoo meille, miksi korkoliikkeet saattavat aiheuttaa huomattavia ongelmia vakuutus- ja eläkeyhtiöille.... niin Kapteeni?

Voi anteeksi Kapteeni. Herra Kani tietää, että toistelee aina vaan samaa. Mutta ne korot nyt vain maksetaan omasta tai toisen ottamasta lainasta. Eihän näin tärkeän asian toistaminen voi aiheuttaa tuollaista tuskaa...

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mutta kun herra Matilainen sanoi että: "... ..."sanoi:
Pieni(ebola)kani

Anonyymi kirjoitti...

Jospa tehtäisiin oikea stressitesti.
Tiettynä päivänä jokainen tilin omistaja ottaisi rahat pankintiskiltä, minkän verran sitä sattuisi olemaankaan. Hupsista, eihän sitä olekkaan. Kaikki raha
on vain uskon asiaa.

Tähän uskoon perustuu pankkien vakavaraisuus.

Anonyymi kirjoitti...

Anna kani vähän armoa kapulle.Ei korko aina ole pahasta,tee vähän bisnistä :)

https://www.fixura.fi/invest/ads.html?gclid=CPztu8bYnqgCFQUz3wodUwtQIA

Anonymous kirjoitti...

Stakesin tutkija Jukka Davidsson BSc(econ)paljastaa Kataisen ja Kiviniemen vaalibluffin ja monta muutakin asiaa.
Artikkeli on kommentissa 14.4.2011.

http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/69005-helvetin-perkeleet-kokoomuskeskustakoalitio

Muutama poiminta. Harvoin tutkijan suulla suomeksi tällaista näkee.

Teksti tiivistää finanssijärjestelmän historiasta olennaisen, ja:
..."Tällä hetkellä tämä kourallinen ihmisiä kykenee ohjaamaan omistamansa keskus- ja investointipankkiverkoston kautta niin dollari- kuin europohjaisia markkinaoperaatioita..."

"...nämä keskuspankit voivat aiheuttaa markkinoilla ”epäluottamusta” mitä tahansa valtiota vastaan"...

..."Miksi siis keskuspankkiirit kaataisivat markkinat. Vastaus on valta ja kontrolli"...

..."Keskeisenä tekijänä edellisen pankkikriisin ratkaisussa oli eläkevaroihin kajoaminen. Valtio haki rahoitustaan sekä kansainvälisiltä markkinoilta että eläkevaroista joukkovelkakirjamarkkinoilla. On siis otaksuttava, että eläkeyhtiöt saivat ”käskyn” ohjata varoja tietyllä tavalla sijoituksiin..."

..."Kiinan valtion edustajat ovat antaneet yrityksilleen oikeuden olla maksamatta derivaattatappioita"...
"...kiinalaiset katsovat derivaattainstrumenttien täyttävän petoksen tunnusmerkistöt, joten ne voidaan sivuuttaa..."

..."Kysymys kuuluu, miksi Suomen ministerit haluavat saattaa maansa taloudelliseen vaaraan. Suomen ongelmat ovat jo nykyisellään liian suuret. Miksi siis hakea lisää."

..."Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen on oikeassa, jos ei kykene hoitamaan vastuullisesti valtion asioita kannattaa pysyä poissa."