10.3.2010

Kaksi ekonomistia meni kauppaan. Molemmat olivat väärässä.

"Eurooppa voi notkahtaa uudelleen"
Euroopassa on riski uudesta talouden notkahduksesta, Sampo Pankin ekonomisti Pasi Kuoppamäki sanoo.
...
– Euroopassa riskit uudesta notkahduksesta ovat kasvaneet osittain sen takia, että alkaa olla jo useampia maita, joissa elvytysvara on käytetty ja finanssipolitiikkaa joudutaan kiristämään ehkä hieman ennenaikaisesti. Samaan aikaan kuluttajien luottamuksessakin on vielä puutteita.
...
Euroopan keskuspankki on tässä mielessä Kuoppamäen mukaan voimaton, sillä rahapolitiikka joudutaan pitämään elvyttävänä kunnes talouskasvu saadaan vauhtiin.
...
Aloitetaanpas vitsillä:

Kaksi ekonomistia meni kauppaan. Molemmat olivat väärässä.

Ero 90-luvun lamassa, josta (ainakin Suomessa) "noustiin" kansalaisten velanotolla ja nykyisessä "notkahduksessa" on se, että järjestelmän lopullista kaatumista siirrettiin parilla vuodella eteenpäin. Tämä siirto toteutettiin niin, että valtio (yhteisö, jonka jäsen olet) velkaantui korviaan myöten yksityisille osakeyhtiöille, joita pankeiksi kutsutaan. Vuonna 2008 alkanut "notkahdus" alkoi pankkien vakavaraisuusvaatimuksen muuttamisesta, joka hajoitti velkapyramidiponzin perustan (lainahanat menivät kiinni).
Näin ollen riski uudesta taloudellisesta "notkahduksesta" ei ole vain riski, se on väistämätöntä.


Keskuspankkien "elvytysvara" on ehtymätön. Se on loppumatonta! Keskuspankki voi tulostaa tyhjästä juuri niin paljon rahaa kuin se vain haluaa. Eli itse raha ei ole ongelma. Sitä on täsmälleen niin paljon kuin tietokoneessa olevaan ohjelman syöttökenttään voidaan ykkösen perään nollia laittaa! Ongelma on se, että ennen kuin näitä ykkösiä ja nollia (euroja) voidaan kuluttaa, ne täytyy lainata (korolla tietenkin). Eikä tätä tule tapahtumaan, koska nykyiset lainanhoitokustannukset syövät liikaa elämiseen jäävästä rahasta. Kaiken lisäksi Stimuluspaketit ja elvytyspaketit eivät ole olleet mitään muuta kuin velkaa. Eikä velalla voida "stimuloida" saatikka "elvyttää" mitään jos-ja-kun ~95% kaikesta kierrossa olevasta rahasta on jo (jonkun) velkaa.

Olettaisin, että Herra Kuoppamäkin tarkoittaa "finanssi politiikalla" korkojen nostoja sekä "elvyttävistä toimenpiteistä" peruuttamista (= poistumisstrategia). Nämä tullaan tekemään joka tapauksessa. Oli talouskasvua tai ei. Syynä on se, että pankkien taseet on jo "pumpattu" kuosiin (eli pankit on pelastettu) että lainaaminen voi(si) jatkua normaalin tapaan. Mutta tätä ei tule tapahtumaan, koska:
- Basel 2 -säännöstö kiristi lainahanat umpeen.
- Liikaa velkaa.
Edellisten lamojen jäljiltä, joista noustiin kansalaisten velanotolla, euvostoliitossa ja/tai ameriikan ihmemaassa ei ole enään ketään muuta kuin valtio, joka voi ottaa velkaa. Mutta tämäkin tulee päättymään täsmälleen sinä hetkenä kun lainanhoitokulut syövät liikaa elämiseen (valtion pyörittämiseen) tarkoitetusta rahasta.

Kun Herra Kuoppamäki puhuu kuluttajien luottamuksen puutteesta, hän tarkoittaa velkapyramidiponzin elvyttämistä kansalaisten toteuttamalla velanotolla. Tätä ei tule kerta kaikkiaan tapahtumaan, koska ei ole töitä. Tämä johtuu kahdesta syystä.
1. Vienti ei vedä, koska yli 150 maata on täsmälleen samassa tilanteessa: lamassa.
2. Offshoring. Eli (melkein) kaikki tuottavat työt siirretään tai tullaan siirtämään halpatuotantomaihin. 


Nykyisessä velkapyramidiponzijärjestelmässä keskuspankin rahapolitiikka mahdollistaa talouskasvua vain-ja-ainoastaan silloin kun joku on valmis ja kykeneväinen ottamaan velkaa.

Talouskasvua ei ole, eikä tule. Piste.

Ei kommentteja: