5.4.2012

Huh huh! Hurjaa!

Herra Iivarinen kynäili varsin mielenkiintoisen puheenvuoron: Talousnobelisti Krugman ei ymmärrä mistä raha tulee

Kommenteista löytyi helmi.
Jani Korhonen:
Kulta ja hopea ovat ainoaa oikeaa rahaa. Niitä on vaikea väärentää ja helppo kuljettaa mukana tarvittavia määriä ainakin mihin tahansa tavallisen kansalaisen elämänsä aikana tekemään hankintaan. Niillä on muutakin arvoa kuin pelkkä nimellisarvo maksuvälineenä ja mikä tärkeintä, niiden arvoon eivät poliittiset päätökset juuri vaikuta.
Tämä on aivan mahtavaa! Täydellistä epäonnistumista legendaarisilla mittasuhteilla.

Aloitetaan.

Jos otamme huomioon jokaisen harvinaisiin metalleihin perustuneen rahajärjestelmän viimeisen 3000 vuoden ajalta, huomaamme ällistyttävän trendin: ensin talous tuhoutui vaihdonvälineen puutteeseen ja sitten koko yhteiskuntajärjestelmä. Huono esimerkki: Rooma (valitettavasti lontoon murteella).

Tälle trendille on olemassa kolme yksinkertaista syytä.
Se jolla on kulta, laatii säännöt. Se joka laatii säännöt, saa kaiken kullan.
Tämä tässä tarkoittaa sitä, että harvinaisiin metalleihin perustuva järjestelmä on aina (onko poikkeuksia?) Plutokraattinen järjestelmä. Plutokratialla ja kommunismilla on jotain yhteistä:
Hyvä idea, mutta väärä eliölaji
Miksi? Koska
Kierrossa olevan rahamäärän on kasvettava. Sen on mukauduttava väestönkasvuun, taloudelliseen toimeliaisuuteen sekä erikoistumiseen.
Tarvitseeko tätä edes selittää?

Noh, entäs kultakanta sitten? Siis sellainen järjestelmä, jossa valtio laittaa kultapaloja holviin, laskee liikkeelle seteleitä ja sitten lupaa, että setelit on milloin tahansa vaihdettavissa kultaan?

Herra Kani kertoo Sinulle salaisuuden.

Tule lähemmäs.

Tämä pitää kuiskata.

(kuiskaa) emme koskaan siirtyneet pois kultakannasta. Se vain yksityistettiin.

Ihan tosi! Kuka tahansa voi milloin tahansa (tietenkin aukioloajan puitteissa) kävellä tällaiseen kauppaan (joita on muuten enemmänkin)

ja vaihtaa euronsa kultaan tai toisin päin. Ja ajattele! Hintakin määräytyy täysin kysynynnän ja tarjonnan mukaan ilman valtion väliintuloa! Huh huh! On se vain hurjaa!

Herra Kani ihmetteli pitkän aikaa miksi kulta tai hopea niin arvokasta ja niin erikoista? Mikä platinassa tai sahramissa on vikana? Molemmat ovat hevletin paljon "arvokkaampia" kuin kulta tai hopea. Ja ihan varmasti säilyttävät "arvonsa" maailman tyrskyissä ja tuiskeessa. Vastaus tähän oli huomattavasti yksinkertaisempi kuin Kani edes oletti. Kulta on täsmälleen samanlainen "sijoituskohde" kuin osakkeet. Molemmissa "sijoituksen" "arvo" määräytyy suuremman typeryksen teorian mukaisesti. Ja niinpä esimerkiksi herra Korhosen puhe (yllä) onkin oikeastaan kamalan huono mainos: osta kultaa! Osta hopeaa!

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuo on kyllä toisellakin tavalla totta. Yleensä kun ostat jotain, sisältää se arvonlisäveron. Valuuttaa vaihdettaessa ALV:tä ei kuitenkaan ole. Sama asia kultaa myytäessä eli kulta on rinnastettavissa rahaan. Hopeasta taas maksetaan ALV:ia, joten se ei ole rahaa.

Anonyymi kirjoitti...

Mikään järjestelmä ei toimi niin kauan kuin käyttäjässä on vikaa.

Anonyymi kirjoitti...

Näinhän se kävi Rooman Imperiumillekin;

Kun kultakolikoista alkoi olla pulaa lisättiin kolikoiden sekaan kuparia, seuraukset olivat tuhoisat sillä Maaliikkokin ymmärtää että AITO kulta on arvokkaampaa kuin Puoliaito kulta oli se sitten "valtion" silmissä mitä tahansa.

Arvo romahti entisestään ja ongelmat senkuin kasvoivat...
Ja sitten tuli Hunnit...Vai mitkä ne olikaan idästä..

Samasta syystä ei myöskään tuo Euronpelastamis-suunnitelma "Jaetaan euro Kananmunan tavoin Keltuaiseen ja valkuaiseen" Voi toimia.

Anonyymi kirjoitti...

Kulta on kylläkin tällä hetkellä kalliimpaa kuin platina:
http://www.kitco.com/market/

Ebolakani kirjoitti...

"Mikään järjestelmä ei toimi niin kauan kuin käyttäjässä on vikaa."

Tai sitten järjestelmää ei ole tehty käyttäjää silmällä pitäen?

Ebolakani kirjoitti...

"Valuuttaa vaihdettaessa ALV:tä ei kuitenkaan ole. Sama asia kultaa myytäessä eli kulta on rinnastettavissa rahaan."

Jotta kullan käyttöä rahoitusvälineenä voitaisiin edistää...

http://europa.eu/legislation_summaries/taxation/l31012_fi.htm