4.4.2012

Tervetuloa euvostoliittoon!

Muistatko tämän käppyrän? Saksaa jo hirvittää, Suomi maksaa mukisematta:

Lainataanpas herra Saarenheimoa. Hän kun kykenee (ainakin hieman) selittämään yllä olevaa käppyrää: Suomen Pankki ei tue salaa kriisimaita
...
Suomen Pankin maksujärjestelmäsaatavat syntyvät, kun Suomen Pankin vastapuolet eli Suomessa toimivat pankit tallettavat ylimääräisiä varojaan Suomen Pankkiin. Tällaisia talletuksia Suomen Pankissa oli helmikuun lopussa noin 50 miljardia euroa. Summa on lähellä Suomen Pankin maksujärjestelmäsaatavia, mikä ei ole sattumaa.

...

Olennaista on ymmärtää, että tähän maksujärjestelmäsaamisten muutokseen ei sisälly mitään Suomen Pankin tekemää erillistä päätöstä tai varallisuuden siirtoa.

...
Totta joka sana!. Tämä "varallisuuden" siirtely (joka käppyrässä näkyy) ei vaadi minkäänlaista erillistä toimenpidettä Suomen (keskus)pankilta. Syy tähän löytyy euvostoliiton keskuspankista.

Target 2 -järjestelmässä tilisiirrot kuitataan euvostoliiton keskuspankin tulostamalla "keskuspankkirahalla". Tämä "keskuspankkiraha" lainataan euvostoliiton keskuspankilta. Tästä syystä euvostoliiton keskuspankin tasolla lainojen ja velkojen summa on tasan nolla. Mutta tämä ei pidä paikkansa paikallisten keskuspankkien tai pankkien tasolla.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan Suomen (keskus)pankin vastaanottamat 50 miljardia euroa onkin jonkun muun euvostoliittolaisen pankin velka euvostoliiton keskuspankille (tietenkin oman paikallisen keskuspankin kautta)! Näin ollen käppyrässä näkyvä noin 800 miljardia euroa onkin... rumpujen pärinää... riski, jonka vastuu jakaantuu koko euvostoliittoon euvostoliiton keskuspankin pääoma-avaimen perusteella.

Ilmeisesti Suomen (keskus)pankin pääoma-avain on 1,8%. (Pikainen laskutoimitus.) Näin ollen Target 2 -järjestelmän (mahdollisista) tappioista noin 14,4 miljardia lepää Suomen (keskus)pankin hartioilla.

Selvä? Selvä. Eteenpäin!

Taloussanomat - Pankkiiri: Rahan lotraaminen pankeille pitää lopettaa
EKP on myöntänyt pankeille yli 1 000 miljardia euroa kolmevuotista lainaa, jonka tarkoituksena on turvata markkinoiden likviditeetti pahimpina aikoina.
Näiden lainojen riski jakaantuu täsmälleen samalla tavalla kuin Target 2:ssa eli pääoma-avaimen perusteella. Lasketaanpas... (niks, naks ja poks) tämä tekee noin 18 miljardia.

Osaatko arvata kuka viimekädessä takaa edellä mainitut summat (yhteensä ~32 miljardia)?

Vedä syvään henkeä ja ota hyvä asento. Oletko valmis? OK. Vastaus on Sinä. Juu-juu. Luit täysin oikein. Sinä, oi euvostoliittolainen veronmaksaja, takaat edellä mainitut summat.

Mitäh! Etkö usko? Lue.

Euvostoliiton jäsenmaiden keskuspankit "omistavat" euvostoliiton keskuspankin. Yksittäisen kansallisen keskuspankin, esimerkiksi Suomen (keskus)pankin, riskit ja voitot lasketaan euvostoliiton keskuspankin pääoma-avaimen perusteella. Eli Suomen (keskus)pankki takaa euvostoliiton keskuspankin toilailut.

Noh, osaatko arvata kuka takaa Suomen (keskus)pankin toilailut? Suomi.fi - Valtion virastot ja laitokset
Suomen hallitusmuodon mukaan Suomen Pankki toimii eduskunnan takuulla ja hoidossa.
Kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä tarkoittaa seuraavaa:
Mikäli se jolle euvostoliiton keskuspankki on edellä mainitut summat lainannut, ei jostain kumman syystä kykene sitä takaisin maksamaan, katetaan tappiot Sinulta kerättävillä verotuloilla. Mikäli Sinulta kerättävät verotulot eivät näitä vastuita kata, niin ne kerätään lapsiltasi, lapsenlapsiltasi ja niin edelleen.
Eikä tässä vielä kaikki! Ei tietenkään. Ei tämä nyt näin helppoa ole.

Tilastokeskus - Valtion takauskanta 24,2 miljardia vuoden 2011 lopussa
Valtion takauskannasta 49 prosenttia muodostuu yrityksille myönnetyistä takauksista. Asuntoyhtiöille myönnettyjä takauksia on 29 prosenttia ja kotitalouksille myönnettyjä 13 prosenttia takauskannasta. Loput 9 prosenttia valtion takauskannasta jakautuu rahoitus- ja vakuutuslaitosten, ulkomaiden sekä julkisyhteisöjen kesken.
Yle - Kriisirahastoratkaisun Suomi-vastuut - tuliko lisäystä?
... Mauri Pekkarinen laskee, että päällekkäisten EVM:n ja ERVV:n yhteistaakka Suomelle on näiden lukujen valossa jo yhteensä ainakin 21 miljardia euroa.
Valtionkonttori - valtionvelan kehitys:

Nämä kaikki kolme ovat täsmälleen samanlaisia kuin Target 2 ja LTRO. Sinä takaat ne!  Ja mikäli Sinun verotuloillasi ei näitä kyetä korvaamaan, niin lapsesi tekevät sen... ja niin edelleen.

Ja mikä parasta: ennen kuin euro voidaan kuluttaa, se täytyy lainata (korolla tietenkin). Eli ennen kuin valtio voi verottaa yhtään euroa keneltäkään, on jonkun mentävä pankkiin, lainattava sieltä rahaa ja kulutettava se kiertoon.

Tämä tässä, oi rakas euvostoliittolainen veronmaksaja, on "klassista" velkaorjuutta. Tervetuloa euvostoliittoon!

EDIT:
Mikäli vaikkapa 30% näistä vastuista realisoituisi maksettavaksi (32 + 42,2 + 21 + 79,6 = 174,8) tarkoittaisi tämä noin 52 miljardia euroa. Ottaen huomioon nykyisen kierrossa olevan rahamäärän sekä kansalaisten velkataakan, niin tämä tarkoittaisi kuoliniskua.

Kreikan tie on Suomen tie.

7 kommenttia:

jari ojala kirjoitti...

Miksi raha päätyy Suomen Pankkiin? Näen vain kaksi järkevää mahdollisuutta. Joko lainat ei mene kaupaksi halutulla korolla tai talletuksista saa parhaimman hyödyn tällä hetkellä. Kun raha menee talletuksina Suomen "keskus"pankkiin, niin se on poissa markkinoiden käytöstä. Velallisen asema vaikeutuu, kun pitää yrittää kerätä korkoja pienemmästä rahamäärästä. Seurauksena tulee olemaan lisää konkursseja. Konkurssin jälkeen ne joilla on likvidiä rahaa, tulevat mässäilemään "haaskalla". Lyhytnäköisesti ajatellaan taas vain omaa ahteria. Tässä pelissä kaikki valtit ovat pankkien kädessä.

Ebolakani kirjoitti...

"Joko lainat ei mene kaupaksi halutulla korolla tai talletuksista saa parhaimman hyödyn tällä hetkellä."

Saksalainen pankki halusi talletuksensa, velkakirjansa tai jonkun muun hyödyllisen asian pois Italiasta, koska on sitä mieltä että jos se sinne jää, se katoaa.

Italialainen pankki lainaa omalta keskuspankiltaan (roskapaperia vastaan) "keskuspankkirahaa". Paikallinen keskuspankki lainaa tämän "keskuspankkirahan" euvostoliiton keskuspankilta.

Nyt Italiallisella pankilla on "keskuspankkirahaa" käytettäväksi Target 2 -järjestelmässä ja lähettää (lainaamansa) rahat Saksalaisen pankin tilille (joka sijaitsee Saksan keskuspankissa).

Siinä se sitten oli.

Käytännöllisesti katsoen euvostoliiton keskuspankki muunsi arvottoman roskapaperin täysin turvalliseksi talletukseksi Saksan keskuspankkiin.

Se onkin sitten ihan eri asia, mitä Saksalainen pankki tällä "keskuspankkirahalla" sitten tekee.

Tällä hetkellä "isot pojat" ovat sitä mieltä, ettei euvostoliiton keskuspankki tule ottamaan tästä tappioita muussa kuin siinä tapauksessa jos (tai kun) jokin maa eroaa euvostoliitosta.

Ehkä totta. Ehkä ei...

jari ojala kirjoitti...

Käytännöllisesti katsoen euvostoliiton keskuspankki muunsi arvottoman roskapaperin täysin turvalliseksi talletukseksi Saksan keskuspankkiin.

Joo, näinhän se varmaankin tapahtuu. Mielenkiintoista miten keskuspankki oikein hamuaa huonoja vakuuksia. Mitä intressiä pankeilla on maksaa lainoja, joissa niillä on huonot vakuudet. Pidä sinä vakuus, minä pidän rahat.

Anonyymi kirjoitti...

No niin tietysti meillä on vastuita ja velvollisuuksia noissa lainapaketeissa, Mutta ne ovat vain "potentiaalisia riskejä" jos kaikki menee reisille.

Joka tapauksessa, jotakin on pakko tehdä että nuo velkamaat saadaan pelastettua. :( Kavereitani asuu Portugalissa ja talouden rappion vaikutukset ovat verrattavissa 2 maailmansodan tuhoihin, ei materiaalisiin mutta saman verran on perheitä revitty kappaleiksi.. :( Surullista.

Pitäisiköhän meidän vaihtaa takaisin markkina taloudesta Vaihdanta talouteen niin kuin Saksa teki vuonna 1935-1942?

Jäisi ahne pankkisetä välistä pois?

Anonyymi kirjoitti...

Pitäisiköhän meidän vaihtaa takaisin markkina taloudesta Vaihdanta talouteen niin kuin Saksa teki vuonna 1935-1942?

Pitäisi, koska Saksan esimerkki on suorastaan loistava. Mutta kansainväliset pankkisedät suuttuivat silloin ja varmasti suuttuvat nytkin, ja lähettäävät pommikoneet palauttamaan "demokratian" Suomeen mikäli suomalaiset yrittäisivät irti velkarahaPonzin hirttosilmukasta.
Koska ei olekaan pahimpaa rikosta kuin kieltäytyä olemasta bankstereiden velkaorja.

Anonyymi kirjoitti...

Anteeksi tyhmä kysymys. Jos jotkin euromaat eivät kykene selviämään veloistaan, voiko olettaa etteivät ne pysty huolehtimaan Target-veloistaankaan? Jos niin on, pysyykö Suomen osuus sitoumuksista 1,8%:ssa, jolloin kai osa EKP:n veloista jää hoitamatta? Vai voiko tällaisessa tilanteessa Suomen osuus kasvaa suuremmaksi kuin 1,8% avain väittää.

Ebolakani kirjoitti...

"Jos jotkin euromaat eivät kykene selviämään veloistaan, voiko olettaa etteivät ne pysty huolehtimaan Target-veloistaankaan?"

Hyvä kysymys.

Kani ei tiedä onko target järjestelmässä eräpäiviä tai muita sen sellaisia, jotka pakottaisivat paikalliset pankit hoitamaan velkansa euvostoliiton keskuspankille.