11.11.2010

Tekivät harhaanjohtajat niin tai näin, se menee väärin päin.

Osborne Rejects IMF Call to Revise Plan If U.K. Growth Falters
...
Osborne intends to narrow Britain’s deficit to 2 percent of economic output by 2015 from more than 10 percent today. That will involve 490,000 public-sector job losses and 18 billion pounds ($29 billion) of welfare reductions, a cut of almost 9 percent in the total bill. 
...
Huono Suomennos:
...
Osborne aikoo kaventaa Britannian alijäämään 2 prosenttiin taloudellisesta tuotoksesta vuoteen 2015 tämän hetken yli 10 prosentista. Tämä edellyttää 490,000 julkisen sektorin työpaikan menettämistä sekä 18 miljardin euron (29 miljardin dollarin) leikkauksia sosiaaliavustuksiin, lähes 9 prosenttin leikkaus laskun loppusummasta.
...
Taloudellinen tuotos... Hmm.
Output (economics)
"quantity of goods or services produced in a given time period, by a firm, industry, or country,"
Huono Suomennos:
"Määrä tavaroita tai palveluita joita tuotetaan tietyssä ajassa yrityksessä, tehtaassa tai maassa."
Eli kun 490.000 ihmistä potkitaan pellolle, taloudellinen tuotos alenee ja näin ollen saadaan alennettua alijäämää. Ok. Hienoa. Mikäs siinä. Mutta... (aina se mutta).

Kun 490.000 tyyppiä ajautuu työttömäksi, he menevät kortistoon. Mutta koska sosiaaliturvaan on tehty 18 miljardin euron leikkaukset, heidän ostovoimansa (velanhoitokyvystä puhumattakaan) romahtaa.
Ei tämä vielä mitään.
Yksi julkisen sektorin työpaikka "tuottaa" (välillisesti tai välittömästi) 2-3 julkisen sektorin työpaikkaa.
Eli leikkauslistojen suorat toimet aiheuttavat epäsuorasti (kaiken kaikkiaan) 800.000 - 1.200.000 työpaikan menetykset.
Ei tämäkään vielä mitään.
Britanniassa henkilökohtainen velkataakka on vuoteen 2010 mennessä kasvanut 1460 miljardiin puntaan (~1700 miljardia euroa). Mitä luulet pankeille käyvän kun 800.000 - 1.200.000 velallista sanoo "Ei pysty, on niin hapokasta"?
Tämäkään ei ole vielä ongelma, mutta seuraavat asiat saattavat olla:
Näissä säästötoimenpiteissä on muutama ongelma.
1. Säästötoimenpiteillä kerätyt rahat menevät (tod.näk.) kokonaisuudessaan julkisen velan hoitoon. Näin ollen tämä raha pois ko. valtion taloudesta. Mikäli säästötoimenpiteillä pois pumpattua rahaa ei korvata tavalla tai toisella, esim. kansalaisten velkaantumisella tai viennillä, on seurauksena vain entisestään syvenevä lama.
2. Julkinen sektori ja yksityinen sektori eivät voi lyhentää velkojaan samaan aikaan. Toisen on annettava periksi ja mentävä konkurssiin. Veikkaisin sitä jolla ei ole verotus oikeutta.
3. Säästötoimenpiteet tulevat aiheuttamaan kulutuksen supmistumisen. Tämä taas tarkoittaa ongelmia niille maille jotka vievät tavaraa säästötoimenpiteitä suorittavaan maahan.

(Leikkauslistoja, säästötoimenpiteitä ja muutama ongelma.)
Tekivät harhaanjohtajat niin tai näin, se menee väärin päin.

Velkapyramidiponzijärjestelmä on äärimmäisen vttumainen vekotin. Varsinkin sen jälkeen kun se vedettiin uusliberaalisilla uudistuksilla vessanpöntöstä alas.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2010/11/14/kolme-askelta--ja-euro-on-mennytta/201015794/12

Tietääkös ebola mistä sais ihan konkreettisia lukuja noiden maiden velkataakasta (alkuun Irlanti ja Portugali)ja laskelmista (vai pitääkö ihan ite laskea) millaisella aikataululla tukirahoituksen varaan pudotaan? Ja kenties mitkä maat ovat sitten seuraavana jonossa...

Tänks!

Ebolakani kirjoitti...

Suosittelen menemään kyseisen maan keskuspankin sivulle. Kaiva sieltä esiin M3 sekä ulkomaisen bruttovelan koko.

Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että mikäli M3 on kaksi kertaa pienempi kuin ulkomainen bruttovelka, se maa on kusessa.

Toinen mukava tietopankki on tässä: http://www.jedh.org/jedh_dbase.html

Ennustamiseen suosittelen onnenkeksejä mulletoi.com:sta.

:)