Rahapolitiikan tavoitteena on säännellä taloudessa saatavilla olevan rahan määrää. Rahan määrä on suhteutettava talouden tarpeisiin, jotta voidaan varmistaa, että työllisyys ja kasvu ovat terveellä tasolla ja inflaatio pysyy alhaisena.EKP:n mukaan taloudessa saatavilla olevan rahan määrän sääntely toteutetaan ällistyttävän omituisella matemaattisella kaavalla: EKP - Miksi hintavakaus on tärkeää? (PDF, sivu 47)
Valitettavasti EKP:n julkaisussa tuo ällistyttävän omituinen matemaattinen kaava, jonka avulla rahan määrän sääntelyä toteutetaan, on täysin tahallisesti muutettu sellaiseen muotoon, ettei sitä tavallinen kuolevainen kykene mitenkään ymmärtämään. Onneksi Suomen (keskus)pankki osaa auttaa tässä ongelmassa Euro & Talous 1/99 (PDF, sivu 13)
Eli taloudessa saatavilla olevan rahan määrän sääntely toteutetaan kaavalla:
M = P + Y - V
P = inflaatiotavoite eli 2%.
Y = talouden potentiaalinen kasvuvauhti eli BKT:n prosentuaalinen muutos.
V = rahan kiertonopeuden kasvuvauhti joka EKP:n neuvoston päätöksen perusteella hidastuu trendinomaisesti noin ½–1 % vuositasolla.
Kyllä, luit täysin oikein.
EKP:n neuvosto on päättänyt rahan kiertonopeuden hidastuvan trendinomaisesti noin ½–1 % vuositasolla. Syyt ja perustelut tälle päätökselle ovat varsin mielenkiintoiset.
Ensinnäkin, alkuperäisessä kaavassa (M * V = P * T) rahankiertonopeus (V) lasketaan tietämällä kolme muun muuttujan arvot. Eli V = (P * T) / M. Valitettavasti kyseinen kaava käyttää muuttujaa T, joka on täysin oma ongelmansa. Nimittäin muuttujan T pitäisi sisältää joltain tietyltä aikajaksolta kaikki transaktiot aina raaka-aineista valmiiseen tuotteeseen asti palveluineen, oheistoimineen päivineen. Valitettavasti kukaan ei osaa vastata kuinka monta liiketoimintapahtumaa jossain taloudessa tapahtuu esimerkiksi vuoden aikana.
Toiseksi, suurin osa kaupankäynnistä tapahtuu muuntelemalla lukuja pankin ylläpitämässä kahdenkertaisessa kirjanpidossa. Yli 90% kierrossa olevasta rahamäärästä on vain bittejä tietokannoissa. Eli missään ei ole olemassa faktuaalista tietoa kuinka monta kertaa yksi tai useampi euro vaihtaa omistajaansa.
Eli kaikessa yksinkertaisuudessaan EKP:n neuvostolla ei ollut käytettävissä minkäänlaista todellisuuteen perustuvaa lukua muuttujalle V eli rahan kiertonopeudelle. Tästä syystä neuvosto vain päätti rahan kiertonopeuden hidastuvan trendinomaisesti noin ½–1 % vuositasolla.
Kyseinen päätös on mielenkiintoisella tavalla ristiriidassa olettamuksen kanssa, jonka mukaan rahankiertonopeus on riippuvaista maksutekniikan kehityksestä (vaikka todellisuudessa rahan kiertonopeus riippuu velanmäärästä, doh!). Eli kun EKP:n neuvosto päätti sijoittaa negatiivisen luvun rahan kiertonopeuteen (V) se olettaa, että tulevaisuudessa maksutekniikan kehittyminen on takaperoista, taantuvaa.
Edellisen lisäksi päättämällä rahankiertonopeuden hidastuvan jokainen vuosi EKP:n neuvosto olettaa, että noin 35-70 vuodessa rahankiertonopeus puolittuu (matemaattinen virhe!)
Mutta (aina se mutta) tämä ei ole EKP:n rahapolitiikan keskipitkän tai pitkän aikavälin strategia.
Ja vaikka EKP:n neuvosto näin väittääkin, taloudessa saatavilla olevan rahan määrää ei säännellä edellä mainitulla matemaattisella kaavalla (M = P + Y - V).
Jatkuu...
17 kommenttia:
Pieni tekninen huomaustus.
Jos rahan kiertonopeus (tai mikä tahansa muu asia) pienennee 1% vuodessa, niin on totta että puolittumiseen menee noin 70 vuotta. Mutta nollaan se ei pääse koskaan menemään, koska tuo seuraava 1% pienetyminen on laskettu jo pienentyneestä arvosta.
140 vuodessa siis tuo kierto olisi pudonnut 1/4 osaan alkuperäisestä, eli ensin 1/2 osaan ja siitä taas 1/2 osaan.
Jotta tämä (tai mikä tahansa muu asia) pääsisi putoamaan nollaan, niin sen täytyisi jossain vaiheessa pienentyä tasan 100%.
"Edellisen lisäksi päättämällä rahankiertonopeuden hidastuvan jokainen vuosi EKP:n neuvosto olettaa, että noin 35-70 vuodessa rahankiertonopeus puolittuu eli noin 70-140 vuodessa se on tasan nolla!"
Kyseessähän on suppeneva sarja, joka lähestyy nollaa muttei koskaan sitä saavuta eli ei se ole nolla 70-140 vuodessa.
Miksi rahan määrän kasvu tarkoittaisi automaattisesti inflaatiota? Tuotantoa yleensä lisätään vastaava määrä, mutta hinta pysyy vakiona.
No, kehvele. Mikä siinä nyt on?
http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/2013/03/15/asuntolaina-ei-kay-kaupaksi/20133957/12?rss=t96
Jutan rakkaalle lapselle -velkaponzille- käy kalpaten tällä menolla.
Hypo: Huuma ohi, asuntokauppa hiipuu
5.3. 09:31
Mitä tapahtuu asuntokaupassa? Lainanotto romahti 1999 tasolle
28.2. 18:51
Marginaalit nousivat – asuntolainojen kysyntä hidastui
25.2. 13:25
Nordea: Asuntolainojen kysyntä notkahti loppuvuonna
13.2. 14:47
Pankinjohtajat: Kodit kysyvät aiempaa vähemmän lainaa
12.12.2012 14:05
Laina ei kelpaa, vaikka korot laskevat
14.9.2012 13:36
Auttaisko tämä ?
"Pieni tekninen huomaustus."
Olet oikeassa.
"Miksi rahan määrän kasvu tarkoittaisi automaattisesti inflaatiota? Tuotantoa yleensä lisätään vastaava määrä, mutta hinta pysyy vakiona."
Koska päivän päätteksi, nykyisessä järjestelmässä, jokainen kiertoon tulostettu euro päätyy tavalla tai toisella johonkin pörssiin kasvattamaan hintakuplaa.
Tämä ongelma on korjattavissa veropolitiikalla.
"Koska päivän päätteksi, nykyisessä järjestelmässä, jokainen kiertoon tulostettu euro päätyy tavalla tai toisella johonkin pörssiin kasvattamaan hintakuplaa."
Voi näinkin käydä, mutta Suomessa moni makuuttaa niitä vain pankkitilillä. Pankitkin makuuttavat rahaa kohtuu paljon keskuspankissa nykyään.
Parhaillaan toki huomaamme, että pörssit lähenevät jälleen ennätystä, kunnes keskuspankit nostavat korkoaan ja sitten sitä taas liutaankin alaspäin, vain jotta voimme nousta taas joskus tuonnempana. Tämä velkadeflaatio saattaa toki tuoda jännittäviä uusia tekijöitä yhtälöön, joita ei viimeisen 100 vuoden aikana pahemmin ole nähty.
Minä ehdotanki täten Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi, että vähennämme vähintään 50 % kaikkien velkoja, (valtio, yritykset, henkiöt) jolloin velanhoitokulut pienenevät, yrityksillä on enemmän varaa investoida ja kuluttajilla kuluttaa. Kaikki voittavat, paitsi pankit, joiden korkotulot tippuvat.
JUBILEE!
"Minä ehdotanki täten Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi, että vähennämme vähintään 50 % kaikkien velkoja, (valtio, yritykset, henkiöt) jolloin velanhoitokulut pienenevät, yrityksillä on enemmän varaa investoida ja kuluttajilla kuluttaa. Kaikki voittavat, paitsi pankit, joiden korkotulot tippuvat."
Miksi ei täydet 100%?
Kani: "Miksi ei täydet 100%?"
Nykyistä rahajärjestelmää ei saa muuttaa koska Hitler!
Kanin Fani 0,15909
"Miksi ei täydet 100%?"
En viitsinyt alkaa hulluttelemaan ja ajattelin säästä punch-linen sinulle. ;)
"
En viitsinyt alkaa hulluttelemaan ja ajattelin säästä punch-linen sinulle. ;)"
EU:ssa suurin osa pankkien myöntämistä lainoista on vakuudellisia.
Tämä tarkoittaa sitä, että lainat on myönnetty sen perusteella kuinka helposti vakuus on muutettavissa rahaksi.
Eli lainoja ei ole myönnetty tarkastelemalla miten-tai-kuinka velallinen kykenee maksamaan velkansa takaisin (http://en.wikipedia.org/wiki/Predatory_lending). Lainojen tarkoituksena on ollut velallisen tahallinen konkurssiin ajaminen.
Tämän lisäksi EMU-maille euromääräiset velat ovat ulkomaan velkaa. Kansainvälisen lain mukaan tällainen velka on hylättävissä milloin tahansa (http://en.wikipedia.org/wiki/Odious_debt).
"En viitsinyt alkaa hulluttelemaan ja ajattelin säästä punch-linen sinulle. ;)"
EU:ssa suurin osa pankkien myöntämistä lainoista on vakuudellisia.
Tämä tarkoittaa sitä, että lainat on myönnetty sen perusteella kuinka helposti vakuus on muutettavissa rahaksi.
Eli lainoja ei ole myönnetty tarkastelemalla miten-tai-kuinka velallinen kykenee maksamaan velkansa takaisin (http://en.wikipedia.org/wiki/Predatory_lending). Lainojen tarkoituksena on ollut velallisen tahallinen konkurssiin ajaminen.
Tämän lisäksi EMU-maille euromääräiset velat ovat ulkomaan velkaa. Kansainvälisen lain mukaan tällainen velka on hylättävissä milloin tahansa, koska on käynyt selväksi, että euromääräisen velan lainaehtojen (luottoluokitusyhtiöt, EKP, komissio, IMF jne) ainoana tarkoituksena on yhteiskuntajärjestyksen tuhoaminen (http://en.wikipedia.org/wiki/Odious_debt).
Joten, miksi ei täydet 100%?
Robocop 3 elokuvassa japanilaisten johtama firma ostaa Detroitin kaupungin ja palkkaa oman yksityisarmeijansa pitämään yllä kuria ja järjestystä.
Poliittisen vallankäytön tukijalka, väkivaltakoneisto, on siirtynyt yksityisen yrityksen valvontaan.
Olisiko tässä kuvattu se todellinen "viimeinen vitsi"?
Teen virallisen asuntokauppa ja talousennustuksen epätoivoa viestittävän uutisotsikoinnin pohjalta.
Kiinteistönvälittäjä palkkaa 100 uutta - "Asunnot käyvät kaupaksi nopeimmin 20 vuoteen
lähde:
http://www.talouselama.fi
Talouselämä 11/2013
Tämä on lähes varma asuntokaupan hyytymisen merkki.
Sama "uutinen" oli kesällä 2008 juuri ennen rommausta.
Muistatteko tämän 29.7.2008 ?
Kiinteistömaailma palkkaa yli sata uutta välittäjää
Mitä sen jälkeen tapahtui taloudessa (syksyllä 2008) ?
"Teen virallisen asuntokauppa ja talousennustuksen epätoivoa viestittävän uutisotsikoinnin pohjalta."
Hienosti bongattu!
Lainakatto näyttäisi toimivan toivotulla tavalla.
"Yrityksen ainoat keinot pääoman saamiseen ovat säästäminen, velkaantuminen pankeille (yrityslaina) tai julkinen velkaantuminen (osakeanti).
Säästäminen ei onnistu, koska suurin osa tuotoista jaetaan osakkeenomistajille (osingot, jne) sekä pankille lainanhoitomaksuina (lyhennys+korot)."
Veroteknisistä syistä yritykset joutuvat tekemään joka vuosi sijoituksia ja (laitteisto, kone yms.)investointeja ennen tilinpäätöstä, tämä on eräänlaista verovälttelyä.
Omaa pääomaa ei siis voi kasvattaa, tai verottaja vie kaiken. Muuttamalla verotusta yritykset alkavat vaurastua, eikä niiden tarvitse kasvaakseen ja laajentuakseen turvautua Bankstereihin.
Lähetä kommentti