13.2.2013

Otsat hiessä

Nykyajan Talouspapit ovat sitä mieltä, ettei ole olemassa sellaista asiaa kuin ilmainen lounas. He väittävät, että kaikki taloudellinen toiminta on tasa-arvoista ja jokainen ansaitsee täsmälleen sen, minkä eteen on töitä tehnyt.

Mikäli kyseinen väite pitäisi paikkansa, täytyisi huumausaineiden jälleenmyyjällä olla täsmälleen sama veroprosentti kuin apteekkarilla. Valitettavasti todellisuudessa tämä ei pidä paikansa. Ja näin ollen voimme aika turvallisesti sanoa, ettei kaikki taloudellinen toiminta todellakaan ole tasa-arvoista. Jokainen ei todellakaan ansaitse sitä, minkä eteen on töitä tehnyt.

Palttiarallaa 150 vuotta sitten muinaiset taloudentutkijat pähkäilivät kyseistä ongelmaa oikein otsat hiessä. He ihmettelivät sekä väittelivät äärimmäisen hartaasti onko kaikki taloudellinen toiminta tasa-arvoista vai ei. Tarpeeksi asiaa tuumailtuaan he tulivat varsin mielenkiintoiseen konsensukseen: lounaat voidaan jakaa kahteen eri kategoriaan: ansaittuun ja ansaitsemattomaan. Muinaiset taloudentutkijat siis päättelivät, että sellaiset asiat ovat oikeasti olemassa kuin ansaittu ja ansaitsematon tulo.

Muinaiset taloudentutkijat määrittelivät ilmaiseksi lounaiksi eli ansaitsemattomaksi tuloksi mm. seuraavat asiat:
- Tuotantokustannuksien yli jäävä tulo
- Mikä tahansa tulo, joka ansaitaan osallistumatta itse tuotantoon.
Eli (melkein) mikä tahansa taloudellinen toiminta, jossa olemattomilla tuotantokustannuksilla (tai jopa ilman niitä) ansaittiin tuloa, oli ansaitsematonta.

Valitettavasti em. asiat ovat hirveitä yleistyksiä ja sellaisenaan melkoisen vaarallisia. Joten avataanpas niitä hieman.

Tuotantokustannuksien yli jäävä tulo
Tässä kategoriassa lymyilee monopoliasemassa oleva liiketoiminta. Huono esimerkki.
Ameriikan ihmemaan Kalifornian osavaltiossa useita luonnollisia monopoleja hoitaa yksityinen yritys. Näitä yrityksiä (jotka siis hoitelevat mm. vesihuoltoa ja sähkönjakelua) valvoo byrokraattinen laitos nimeltään California Public Utilities Commission. Kyseinen komissio määrittelee eri luonnollisten monopolien voittomarginaalit eli veroprosentin tuotantokustannuksien yli jäävälle tulolle. Tämä veroprosentti voi olla jopa niinkin korkea kuin 90%. (EU:ssa tällaisia virastoja ei ole, eikä muuten tule).
Mikä tahansa tulo, joka ansaitaan osallistumatta itse tuotantoon.
Tähän kategoriaan tipahtaa useita eri asioita.
- Osakkeiden jälkimarkkinat
- Varallisuushintojen kasvu joka rahoitetaan kokonaan tai osittain pankkien "tyhjästä" luomalla luotolla
- Ansioton arvonnousu
- tuottamatoton luotottaminen (eli melkein 90% vakuudellisista lainoista)
- Maavuokra
- Vakuutukset (henki, tulipalo jne.)
- mikä tahansa keinottelu millä tahansa markkinoilla (valuutta, raaka-aine, jne)

Huono esimerkki.
Suurin osa (70-80%) pankkien luotoista on asuntolainoja. Näin ollen asuntovarallisuuden nousu tarkoittaa korkeampia korkotuloja pankille ja tätä kautta suurempia osinkoja osakkeen omistajille.
Toinen huono esimerkki.
Valuuttamarkkinoilla yritetään tehdä voittoa eri valuuttojen myynti- tai ostotarjousten erotusmarginaalilla.
Eli kaikessa yksinkertaisuudessaan muinaiset taloudentutkijat erottivat tuottavan ja tuottamattoman taloudellisen toiminnan toisistaan ja päättelivät, että jälkimmäisen raskas verottaminen on parasta mitä sille voidaan tehdä.

Miksi näin?

Noh, muinaiset taloudentutkijat päättelivät että ansaitsemattoman tulon kovalla verottamisella oli mahdollista saada aikaiseksi varsin mielenkiintoisia lieveilmiöitä:
Työn tai yritysten pyörittämisen kustannukset alenisivat huimasti, koska julkinen infrastruktuuri (mm. viemäröinti) ja luonnolliset monopolit hoidettaisiin omakustannehintaan (jonkin toimialan kustannukset ovat toisen elinkustannuksia).

Ostovoiman heikentyminen eli hintojen nousu eli inflaatio olisi käytännössä olematonta, koska pörssi-, kiinteistö- ja hyödykekuplia ei pääsisi syntymään.
Kun ns. tuottamaton luotottaminen kitkettäisiin taloudesta pois, kokonaistalouden velkataakka kevenisi huomattavasti. Tämä ei ainoastaan kasvattaisi kilpailukykyä (velkataakka on kilpailukyvyn ensisijainen este), vaan tämän lisäksi parantaisi työllisyyttä, koska palkansaajien ostovoimaa ei "sidottaisi" lainanhoitokustannuksien kautta pankkiirien korkotuloja kasvattamaan (yksikään yritys ei luo yhtään ainoaa työpaikkaa. Ostovoima luo työpaikat).
Melkein kaikki voittaisivat. Pitkässä juoksussa jopa pankitkin.

Nyt herra Kanin mieleen juolahtaa kysymys: jos muinaiset taloudentutkijat saivat tällaisilla ideoilla (kaikki taloudellinen toiminta ei ole tasa-arvoista tai luotottamisen muotoja oli vähintäänkin kaksi) Saksan keisarikunnan nousemaan muutamassa vuosikymmenessä kilpailemaan sellaisten teollisuusmahtien kuin Ison-Britannian ja Ranskan kanssa, niin mitä hevlettiä EU:ssa oikein touhutaan? Miksi EU:ssa (melkein) kaikki tehdään täsmälleen päinvastoin?

Miksi EU:ssa vaaditaan luonnollisten monopolien yksityistämistä ilman minkäänlaista suojamekanismia, joka estäisi ryöstöhinnoittelun?

Miksi koko EU on käytännöllisesti katsoen kyllästetty asuntolainoilla, jotka jättävät talouteen koron mentävän aukon?

Miksi EU:ssa pyritään keinolla millä tahansa alentamaan palkkoja eli ostovoimaa ja tätä kautta pidentämään mm. asuntolainojen takaisinmaksuaikoja yli sukupolvien?

Miksi EU:ssa verotuksen pääpainoa on määrätietoisesti siirretty työlle ja tuotannolle, mahdollisimman kauas ansaitsemattomasta tulosta?

Miksi EU:ssa suurin osa valtionhallinnosta (valtionvarainministeriö, verotoimisto jne.) on muunnettu pankkien ja ”sijoittajien” perintätoimistoiksi?

Miksi EU:ssa keskuspankkirahoitus on kiellettyä vaikka luonnollisten monopolien ja niiden tarvitseman infrastruktuurin rahoittaminen keskuspankin kautta tulee huomattavasti halvemmaksi kuin osakeanti tai liikepankkirahoitus?

Miksi EU:ssa yritetään korjata velkaantumisesta johtuvaa ongelmaa velalla vaikka jopa kolme vuotta vanha lapsi ymmärtää tällaisen toiminnan täysin tuhoon tuomituksi?

Ennen kuin luet vastauksen vedä syvään henkeä ja ota hyvä asento. Oletko valmis? Hyvä.

EU:ssa toteutettavalla talous-, finanssi-, jnepolitiikalla ei ole minkäänlaista tarkoitusta trimmata taloutta kilpailukykyiseksi tai elinvoimaiseksi. Itse asiassa EU:ssa toteutettavan jnepolitiikan tarkoitus on täsmälleen päinvastainen: tuhota EU ja erityisesti ne valtiot jotka ovat olleet tarpeeksi tyhmiä liittyäkseen EMU:n.

26 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Luulen, että rakkaat EU-johtajamme noudattavat ns. Luovan tuhon ( http://fi.wikipedia.org/wiki/Luova_tuho) stratekiaa saavuttaaksemme nykyisen johtavan talousmahdin Kiinan tason niin tuottavuudessa, yhteiskunnan elintasossa kuin poliittisessa järjestelmässä.

Anonyymi kirjoitti...

Täsmälleen samaa mieltä Kanin kanssa loppupäätelmästä. Vielä tarkennuksena että tämän sopan ovat keittäneet tietyt tahot, jotka edustavat tiettyä "uskoa". Näitä samoja paskoja vastaan taisteli eräs muuan Aatu jo aikoinaan Saksanmaalla, ja ikävä kyllä hävisi.

ihminen kirjoitti...

Kiitos kirjoituksesta, joka selvensi aikaisempaa ansaitsematon/ansaittu tulo vastaustani. Se oli ”ehkä” hivenen liian näppärä (besserwisser), koska halusin erottaa tulojen oikeudenmukaisuuden, joka mielestäni liittyy aina sekä vallitsevaan/vallassa olevaan yhteiskuntajärjestelmään että jokaisen yksilön omaan oikeudenmukaisuuden käsitteeseen. Itse olen kanssasi samoilla linjoilla sekä tuotantokustannusten yli jäävästä osasta että tulosta osallistumatta itse tuotantoon.

Ehkä kuitenkin vaivaannuttavin asia blogiasi lukiessa on ymmärrys siitä että hienosti esittämäsi asia rahan synnystä ja luomisesta on ohittamaton pyramidi! Itse näkisin kuvailemasi järjestelmän johtavan demokratian ”kuten me sen tunnemme” vähittäiseen hiipumiseen ja uuden globaalin vapaakauppa (kauan haluttu) aikakauden kukoistukseen. Tämän näen erittäin ikävänä tulevaisuuden näkymänä tuotannossa työskenteleville ihmisille (ansaittu tulo), jotka joutuvat tulevaisuudessa vielä alisteisempaan asemaan tuotantokoneiston omistajiin ja rahoittajiin verrattuna.

Anonyymi kirjoitti...

Tuli tässä mieleen toinenkin merkitys sanalle EMU. Se on lentokyvytön strutsilintu. Hauska sattuma ja yhteinen nimittäjä :)

http://fi.wikipedia.org/wiki/Emu


t:pieni(ebola)Kani

Anonyymi kirjoitti...

Amen! Hyvä yhteenveto. Sinua lainatakseni, tämä kaikki on tarkkaan harkittua.

Anonyymi kirjoitti...

Onhan tämä kaikki, mitä nyt ympäri EU:ta tapahtuu hyväksi, juurikin näille ansaitsemattoman tulon kavereille. Vähän ehkä ihmisiä tuhotaan, mutta resurssit siirtyvät ansaitsemattoman tulon väelle. Nyt käynnissä oleva politiikka tuhoaa ihmiset, mutta en katsoisi, että EU on ihmiset, vaan korporaatioiden \ ansaitsemattoman tuloluokan yhteenliittymmä 99,9 prosenttia ihmisistä vastaan.

Ulkolinja: Brysselin lobbarit
http://areena.yle.fi/tv/1768957

Anonyymi kirjoitti...

Olipa jännittävä lukea hra Kanin kysymyksiä, kun samalla alkoi mielessä vastaukset jyskyttämään.. Sitten huomasinkin, että Kani olikin säästänyt vastauksen loppuun :)
Ja se vastaushan on aivan oikein.. Oikea vastaus synnyttää uusia kysymyksiä, kuten miksi kukaan tahtoisi ajaa yhteiskunnat tuomion partaalle ylivelkaannuttamalla ne toimintakyvyttömiksi? Miksi suunta on selvä ja vauhti vakaa, vaikka "vaaleilla valitut edustajamme" ovat puolestamme tekemässä parhaansa, jotta asia päätyisi hyvin?

Minäpä koitan vuorostani tarjota vastausta tähän ja teen sen jopa cliche´n omaisesti:

Follow the money - Eli voiko olla joku taho joka tästä hyötyy?

Ai "Porvarin perkele" huutaa joku siellä takarivissä?

Voi olla että ainakaan Suomessa ei ole kuin kourallinen jos sitäkään, sen tason porvareita jotka tästä omaisuuden ja vallan uusjaosta pääsevät hyötymään..

Tähän maailmantalouden systeemitason päättömään mahdottomuuteen, on nähtävissä ja löydettävissä varsin helposti muitakin vaikuttajia kuin perinteisent markkinatoimijat.. Jos yhtään tuntee kiinnostusta aiheeseen suosittelen vilkuilemaan mitä tapahtuu suurvaltapolitiikan saralla.. Onko kenties jotakin maailmanjärjestyksen muutosta nähtävissä? Liittyykö pikkuhiljaa vaikeemmin ja vaikeemmin saavutettavissa olevat luonnonvarat ja resurssit jotenkin tähän kaikkeen?

Mielenkiintoisia juttuja, ei ole pitkäkään aika kun mieltäni rauhoitti ajatus että "olempa saanut syntyä rauhalliseen aikaan maailman historiassa"... Jotenkin se mielenrauha alkaa hiljalleen silmiä avatessa haihtumaan ;)

Kiitos hra. Kanille mainiosta panoksesta asioiden julkituomisessa taas kerran! Peace & hyvää ystävänpäivää!

T: KansAlainen

Anonyymi kirjoitti...

Kani on vainunnut porkkanan.

On olemassa:
-Arvoa lisäävää työtä
-Arvoa lisäämätöntä työtä
-Arvoa tuhoavaa työtä

Ensimmäinen on se mitä tehdään otsa hiessä, joka tuottaa arvoa suurelle osalle ihmisiä tai vaikka vain itselle tai omalle perheelle.

Toinen on juuri tuota kirjanpitokikkailua, byrokratiaa, pörssikeinottelua, varastamista ja politiikkaa ynnä muuta työtä josta saadaan ansaitsematonta tuloa. Ei siis varsinaisesti lisää eikä tuhoa arvoa, mutta siirtää arvoa ihmiseltä toiselle hieman kyseenalaisella tavalla.

Kolmas ja viimeinen on sitten esimerkiksi vandalismi, sotiminen yms tuhoaminen.

Anonyymi kirjoitti...

Miten tätä systeemiä vastaan alkaisi kapinoimaan? Selvästi "demokraattinen" tapa ei toimi. Kansalaistottelemattomuus, olisiko siinä ideaa ja millä tapaa sitä toteuttaisi?

Anonyymi kirjoitti...

Tästä myllerryksestä voi kukin selvitä vain ja ainoastaan niin että sitouttaa ympärilleen ihmisyhteisön joka on totaalisen velaton ja ymmärtää täydellisesti velanoton turmiollisuuden, sellaisen yhteisön joka omistaa itse asuntonsa ja maansa jonka päällä asuu, ja tämän lisäksi omistaa itse tuotantovälineensä sekä riittävästi luonnonvaroja (vaikka metsää) jota kestävällä tavalla hyödyntäen kykenee yhteisö työllistämään itsensä ja hankkimaan elantonsa.
Tässä on lyhykäisyydessään se kaava jolla selvitään, Suomalaisen yhteiskunnan olisi pitänyt olla tämmöinen, mutta huijarit anastivat sen meiltä.
Me voimme vielä yksilöinä omalta kohdaltamme pelastaa sen mikä pelastettavissa on, mutta ylivelkaantuneita sukulaisiamme emme pysty auttamaan, heidän kohtalonsa on se mikä on, He ovat oligarkkien orjia, toivottavasti pystymme suojelemaan pieninä mutta monilukuisina yhteisöinä itseämme, näiden orjanomistajain hyökkäyksiä vastaan.

Terveisin; Ihmisystävät

Anonyymi kirjoitti...

Ansioton arvonnousu :D

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/talous/elakeyhtio-varman-outo-kauppa-maksoi-kiinteistosta-35-kertaisen-ylihinnan

Anonyymi kirjoitti...

Tarjoan kanille porkkanan: http://www.nic.fi/~mhyrylai/UYJ.pdf

Aika ennakkoluuloton ote, lähtisin hiomaan tuosta vaihtoehtoa.

Napostele rauhassa ja kerro miltä maistuu.

T: iitimo

Ebolakani kirjoitti...

"Miten tätä systeemiä vastaan alkaisi kapinoimaan?"

Et mitenkään.

Velvollisuutemme ovat työ ja kulutus. Vastuumme on velka. Ja ainoa mahdollisuutemme vaikuttaa lähiympäristöömme on päätös ostaa tai olla ostamatta jotain.

Olemme kuluttajia.

Tehtävämme on laiduntaa taivaallisen ostoskeskuksen käytävillä.

Meidät on auttamattomasti pullautettu ulos järjestelmästä.

Tero kirjoitti...

"Miten tätä systeemiä vastaan alkaisi kapinoimaan?"

Levittämällä tietoa tästä velkapyramidihuijauksesta. Eli tästä petoksesta, joka seisoo kuin vaalenpunainen elefantti keskellä toria. Eli, tästä velkaperusteisessa rikollisille ulkoistetusta euron rahajärjestelmässä.

Seuraavassa hyvä avautuminen tästä.
Ase, jolla Suomi, Eurooppa ja maailman kansat tuhotaan

Tämä tulee johtaamaan vielä plutokratiaan tai kommunismiin ja sitä myöten kaiken tuhoutumiseen.

Tämä viesti on tarkoitettu heille, jotka tämän petoksen tajuavat. Eli noin kymmenelle ihmiselle Suomessa.

Eu:n perustajista tietoa tässä

Anonymous kirjoitti...

Iso-Britanniassa on jo pitkään toiminut laillisuusliikehdintää,

http://www.thebcgroup.org.uk/

joka haluaa palauttaa niinsanotut luonnolliset lait ja ihmisoikeudet "legal fiction" -hämäyksen sijaan.
Yksi liikkeen teemoista on rahauudistus.
Asiaa selvennetään postauksessa, joka on pitkähkö, mutta selkeä esitys rahanluonnista.
Luen yleensä aina tällaiset selostukset, koska niistä saattaa löytää keinoja kertoa asiaa eteen päin.
En löytänyt suppeampaa linkkiä itse raha-asiaa koskevaan tekstiin, joten tässä on mukana ylimääräistä. Pahoittelen myös linkin pituutta:

https://login.yahoo.com/config/login_verify2?.intl=us&.src=ygrp&.done=http%3a//tech.groups.yahoo.com%2Fgroup%2FCognoscence%2Fpost%3FpostID%3DFOry7TumV5ahKBOefwFWtfU1QDy_7mQKfskCge4d-TppaAPvhIznXkGWsZ4OPo8J_2dnT7xXTx2ZnA

Anonyymi kirjoitti...

"Levittämällä tietoa tästä velkapyramidihuijauksesta."

Tämä ei vaan toimi, toimiiko edes kreikassa, jossa asiat ovat jo hullusti? Sama meno jatkuu. Kriisissä on myös mahdollisuus, mutta tämäkin kortti näyttää valuvan hukkaan? Tarvitaan munallisia potiikkoja, kuten islanti ja ecuator.

Anonyymi kirjoitti...

"Tämä ei vaan toimi, toimiiko edes kreikassa, jossa asiat ovat jo hullusti? Sama meno jatkuu. Kriisissä on myös mahdollisuus, mutta tämäkin kortti näyttää valuvan hukkaan? Tarvitaan munallisia potiikkoja, kuten islanti ja ecuator."

Voidaksemme tehdä jotain, meillä tulee olla jonkinmoinen suunnitelma. Suunnitelmaksi en laske sitä, että heitetään molotovin cocktaileilla poliiseja, koska he eivät vastaa valtion taloudenpidosta. Muutoksia on tapahtunut kriiseissä, mutta se vaatisi sitä, että olisi vaihtoehto. Nyt sellaista ei ole. MMT voisi olla yksi, mutta Euroopassa on monia esteitä sen tiellä ja eräs on ihmisten ymmärryksen täydellinen tai vaillinainen puuttuminen, joka heijastuu nykyiseen edustukselliseen demokratiaamme, joka ei edes ole enää demokratiaa EU:ssa, mutta vanhat uskomukset ovat vahvassa.

Anonyymi kirjoitti...

....ehkä vain Ecuador on OK?
Tässä toinen tarina Islannista:
http://studiotendra.com/2012/12/29/what-is-actually-going-on-in-iceland/

Ebolakani kirjoitti...

"Tässä toinen tarina Islannista:"

Mielenkiintoista. Varsinkin tuo velkahelpotuskohta (5. Iceland gave debt relief).

Käytännössä Islanti perseraiskattiin sittenkin.

Anonyymi kirjoitti...

Talousdemokratia tekee hyvää työtä valistamalla ihmisiä talouden väärinkäsityksistä, joita meille median kautta viljellään. Itselleni kenties suurin hämmästys liittyy siihen, kuinka päättäjät ja arvostetutkin "talousasiantuntijat" puhuvat täysin toista kieltä ymmärtämättä asian ydintä eli yksityisten pankkien toimintaa. Alla aika hyvä kooste ihan perusasioista lyhyesti

Väärinkäsityksiä pankkitoiminnasta:
http://talousdemokratia.fi/tiedostot/Pankkitoiminnan%20perusteet%201_02.pdf

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoinen herra Kanin aloittama keskustelu ketju facebookin "paljastetaan rahan valhe" sivuilla, jossa herra Kani kysyy " mikä keskuspankkiraha on?"

Ketjusta kopioitua:

Herra Kani:
"Olli mustonen: "Keskuspankkiraha on keskuspankin "tyhjästä" luomaa rahaa."

Samaa mieltä.

"Keskuspankkiraha pyörii vain keskuspankkien tileillä."

Jos näin on, niin eikö tämä tarkoita seuraavaa: Jokainen päivä tai kuukausi tai milloin tahansa pankkien välisen rahaliikenteen tilien tasaus tehdään, pankit pelaavat mustaa maijaa. Ja se jolle maija jää ajautuu lainaamaan lisää keskuspankkirahaa?

"Keskuspankkirahaa syntyy kun keskuspankki myöntää pankeille lainaa vakuuksia vastaan tai ostaa mitä tahansa markkinoilta (kiinteää omaisuutta, osakkeita, arvopapereita, velkakirjoja yms.)"

Olli Mustonen:
"Jos näin on, niin eikö tämä tarkoita seuraavaa: Jokainen päivä tai kuukausi tai milloin tahansa pankkien välisen rahaliikenteen tilien tasaus tehdään, pankit pelaavat mustaa maijaa. Ja se jolle maija jää ajautuu lainaamaan lisää keskuspankkirahaa?"

-Jos pankit myöntävät suurin piirtein samaa tahtia uusia lainoja, ei tätä "ongelmaa" ole olemassa. Kaikilla keskuspankeilla on inflaatiotavoite (korkotavoite eli ohjauskorko) eli toisin sanoen keskuspankin on pidettävä kaikissa tilanteissa huoli siitä, että pankkijärjestelmässä on tarpeeksi keskuspankkirahaa. Tällä hetkellä keskuspankkirahaa on itseasiassa enemmän kuin tarpeeksi johtuen keskuspankkien taseiden paisumisesta. Tästä syystä jotkut keskuspankit ovat alkaneet maksamaan keskuspankkitalletuksille pientä korkoa."


Itse haluaisin puolestaan kysyä mikä keskuspankki on?
Viimekäden lainaaja. Takaus (lupaus) pankeille pyörittää velkapyramidiponzihuijausta, jolla on ryötetty ja ryöstetään kansalaisten (kansojen) työllä tekemä varallisuus harvalukuisen eliitin (n, 2% ihmiskunnasta) käsiin?

Ebolakani kirjoitti...

"Itse haluaisin puolestaan kysyä mikä keskuspankki on?"

Historiassa keskuspankilla on ollut monenlaisia tehtäviä.

Mutta pääsääntöisesti voidaan sanoa, että keskuspankin ensisijainen tehtävä on ollut (kautta historian) rahoittaa valtion alijäämiä.

EMU-mailla ei tällaista vaihtoehtoa ole. Keskuspankkia on kielletty rahoittamasta valtion alijäämiä.

Näin ollen EMU-maissa keskuspankin ainoat toiminnot ovat pankkien liiketoimintasuunnitelman implementointi (http://ebolakani.blogspot.fi/2011/09/eihan-tama-ole-enaa-todellista.html) ja tietenkin olla viimekätinen lainaaja eli pankkien pyörittämän velkapyramidiponzihuijauksen ylläpitäjä.

Eli olet oikeassa. EKP:n ainoa tehtävä on palvella liikepankkeja.

Anonyymi kirjoitti...

No, johan pomppas,

"lainakysyntä tulee pysymään hyvin alhaisena ja kotitaloudet eivät nyt ota paljoakaan lainaa. "

Ja tottakai -koska kyseessä on ponzi- niin asuntojen hinnat tulevat vakiintumaan ennen ponzia olevalle tasolle.

Kohta, ei naurata.

Anonyymi kirjoitti...

Vähän asiaa sivuten kysyisin, että onko pankilla jokin oikeus irtisanoa lainasopimukseni siitä huolimatta, vaikka olen hoitanut lainan takaisinmaksuni aikataulussa? Mihin tämä perustuu ja saisinko linkkiä aiheeseen? Kiitos blogistasi Ebolakani!

Ebolakani kirjoitti...

"Vähän asiaa sivuten kysyisin, että onko pankilla jokin oikeus irtisanoa lainasopimukseni siitä huolimatta, vaikka olen hoitanut lainan takaisinmaksuni aikataulussa?"

Riippuu lainaehdoista. Ne (lainaehdot) taitavat lukea lainasopimuksessa?

Anonyymi kirjoitti...

"Riippuu lainaehdoista. Ne (lainaehdot) taitavat lukea lainasopimuksessa?"

Kysymys oli teoreettinen. Kiitos vastauksesta.