28.2.2012

Mikäli asiakkaalla ei ole ostovoimaa, ei ole yrityksiä

Muistatko tämän? Noh, ei sillä väliä. Heh!

Herra Kanin käpälään sattui vähän aikaa sitten kirja nimeltään Toimiva talous


Tästä kirjasta löytyi (toinenkin) varsin ällistyttävä yksityiskohta.

Kyseisen kirjan sivulta 155 aina sivulle 178 asti yritetään todistaa (useilla erilaisilla esimerkeillä varustettuna) todeksi seuraavaa väitettä:
"Työpaikat syntyvät työvoiman tarpeesta suhteessa työpanoksesta maksettavaan korvaukseen"
Eli mitä alhaisempi työpanoksesta maksettava korvaus on, sitä korkeampaa on työvoiman kysyntä. Tämä taas tarkoittaa sitä, että niin kauan kuin on olemassa ns. minimipalkka (jonka määrittelee esim. yleispitävät työehtosopimukset) ei työmarkkinoilla ole olemassa minkäänlaista joustavuutta, ja tämä aiheuttaa (rakenteellista) työttömyyttä.

Noh, ällistyttävintä tässä on se, että kirjan kirjoittajat itse vetävät esittämältään väitteeltä maton alta (s.158):
"Työvoiman kysyntä voidaan pitää johdettuna kysyntänä, joka riippuu lopputuotteisiin kohdistuvasta kysynnästä. Mitä suurempi lopputuotteiden kysyntä on, sitä suurempi on myös tuotteiden valmistukseen vaadittavan työvoiman kysyntä."
Suomeksi: mikäli asiakkaalla ei ole ostovoimaa, ei ole yrityksiä eikä myöskään niiden tarjoamia työpaikkoja. Onpas mukavaa lainata itseään:
... työehtosopimuksien yleissitovuus ja/tai minimipalkat eivät voi aiheuttaa työttömyyttä. Itse asiassa tämä on täysin mahdotonta, koska nämä eivät aiheuta minkäänlaista pullonkaulaa.

Velkaa voidaan ottaa täsmälleen niin paljon kunnes lainanhoitokulut "syövät" liikaa elämiseen jäävästä rahasta. Tämä tarkoittaa sitä, että velkaan perustuva järjestelmä, jonka ainoana tarkoituksena on ylläpitää pankkien kannattavuutta, aiheuttaa työttömyyttä (Velka = Ostovoima = Työpaikka). Tämä
on järjestelmän pullonkaula.
...
(Kumpi tulee ensin, raha vai työ? (Jatkuu))

5 kommenttia:

jari ojala kirjoitti...

Aikoinaan isännät pitivät "orjistaan" huolta 24h/vrk. Orjilla ei ollut ostovoimaa, isännillä oli. Nykyään isännät pitävät "orjistaan" huolta n.8h/vrk (arkisin). "Orjan" on itse pidettävä saamallaan ostovoimalla itsestään huolta 16h/vrk ja muun vapaa-ajan.Onko "orjan" asema helpottunut, vai onko isäntä ulkoistanut vastuunsa? Ennen "orjilla" ei ollut velkaa,nyt usein on. Onko "orja" siis nykyään vapaampi kuin ennen? Ennen velka oli isännillä ja korot teetettiin "orjilla". Nyt velat ovat "orjilla" ja he myös keräävät itse korkonsa. Muuttuuko mikään, mikäli isännän paikalle laitetaan pankki tai pankkiiri? Nykyään raha on isäntä ja "orja" on korko. Velka on se kahle, joka on "orjan" jalassa nykyään. Eikö orjuutta siis ole enää?

Ebolakani kirjoitti...

"Eikö orjuutta siis ole enää? "

Isäntä on ulkoistanut vastuunsa. Orjuus on ulkoistettu. Ja äärimmäisen ovelalla tavalla.

jari ojala kirjoitti...

On hienoa luulla elävänsä vapaassa yhteiskunnassa, jossa demokratia toimii. Hmmm...

Anonyymi kirjoitti...

Voisi sanoa että Ebolakani kiteyttää maailmankuvaani paremmin kuin kukaan. Kiitos tästä.
Valitettavasti siitä aiheutuu myös tuskaa ja voimattomuutta. Kirottu olkoon hän.
Eilen päättyi neljän vuoden korpitaival kahden asunnon loukussa. Kiinteistön "arvo" tipahti 70 000 E myynnissä, lainat pysyivät. Tässä välissä pankki on saanut lisäksi perheen kipeästi tarvitsemia rahoja lähes 50 000 euroa korkoina. Turpaan on siis otettu 120000E ilmasta tehtyä luottoa vastaan.
Tietäen että pankit omalla lainoituksellaan käytännössä määrittelevät kunkin ajan markkinahinnat - tämä tuntuu ryöstöltä. Tyhmähän tässä, kun karkit vietiin ajattelemattomalta lapselta...Orjuutta tämä on ollut.

Ebolakani kirjoitti...

"Tietäen että pankit omalla lainoituksellaan käytännössä määrittelevät kunkin ajan markkinahinnat - tämä tuntuu ryöstöltä."

Ja sitä se on. Juuri sitä se on...