4.4.2011

Sinä haluat banaanin.

Velka
Rahan kierto alkaa vasta sen jälkeen, kun joku on mennyt pankkiin ja lainannut sen sieltä. Ts. Rahaa ei yksinkertaisesti voi syntyä ilman, että pankkien velat kasvavat.

Pyramidi
Ne jotka ovat ottaneet lainaa eilen ja tänään ovat velan takaisin maksamisessa täysin riippuvaisia niistä jotka ottavat velkaa huomenna.

Ponzi
Jokaisella lainaa ottaneella on täysi "usko" siihen, että he selviävät velastaan esim. työtä tekemällä. Tämä tapahtuu täysin riippumatta siitä, että jokainen työpaikka on 100% riippuvainen siitä, että joku ottaa velkaa ja kuluttaa sen kiertoon.

Huijaus
Se miten-ja-kuinka euro "syntyy" on tiedossa yhteiskuntamme ylimmällä tasolla. Pääministeristä valtionsihteerin asti. Tämän tietävät myös talouspapit. Ekonomisteista taloustieteen tohtoreihin asti. Mutta mitään ongelmaa asiassa ei ole, koska "näinhän se on aina toiminut".

Eli  velkapyramidiponzihuijaus.

Koko ongelma juontaa juurensa äärettömän yksinkertaisesta asiasta: Pankeilla on monopoli tuotteeseen nimeltä raha. Ne lainaavat tuotettaan kaikille sitä haluaville, mutta sillä ehdolla että se (lainattu tuote) palautetaan heille 100% takaisin plus korot, jota pidetään "tuotteen hintana". Korot on mahdollista maksaa täsmälleen sillä samalla tuotteella, jonka tuottamiseen niillä (pankeilla) on monopoli.

Äärettömän hieno esimerkki.

Herra Kanilla on monopoli banaanin tuotannossa. Kukaan muu ei saa tuottaa banaaneja. Jos joku muu tuottaakin banaaneja Herra Kani laittaa poliisit asialle ja se (muu) joutuu vankilaan.
Nonih.
Herra Kani lainaa Sinulle banaanin, koska Sinä haluat banaanin (ihan tosi. Sinä tarvitset sen banaanin, koska ilman et voi elää. Usko pois).
Sinä syöt banaanin tai vaihdat sen omenaan. Tai mitä nyt ikinä banaanilla voikaan tehdä?
Hienoa. Banaani lainattu. Banaani kulutettu.
Vähän ajan päästä, sopimuksen mukaan, Herra Kani haluaa lainaamansa banaanin takaisin, sekä ylimääräisen banaanin korkoina.
Mitä teet?
Ja muista! Vain Herra Kani saa tuottaa banaaneja.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ja tämä sitten leimataan kirkon seinään, yhtenä Kanin teesinä. Tämä on tosiaan äärettömän hyvä esimerkki.

Ebolakani kirjoitti...

Joo! Ostan. Heti.

Liimataan kirkon seinään vtun iso banaani.

:))