4.4.2011

Ja siellä se on taas!

Pankki
Pankki on instituutio, joka tarjoaa finanssipalveluita, erityisesti maksuliikenteen hoitoa ja luotonantoa. Pankki kerää pääomaa suoraan omistajiltaan sekä ottamalla vastaan talletuksia. Pankkeja on monenlaisia, mutta yleisimpien liikepankkien toimintaperiaate on ottaa vastaan rahaa talletuksena, maksaa tallettajalle palkkioksi korkoa, joka rahoitetaan lainaamalla rahoja niitä tarvitseville vähän korkeampaa korkoa käyttäen. Näiden korkojen erotuksella rahoitetaan pankin toimintaa, tuotetaan voittoa omistajille ja korjataan luottotappioita.
...
Ja siellä se on taas! Ponzi.

Herra Kani tallettaa 1 euron pankkiin. Pankki lupaa maksaa Herra Kanille talletuksestaan 1% koron. Tämän jälkeen pankki lainaa (Herra Kanin tallettaman) 1 euron eteenpäin 2% korolla.

Mistä korot maksetaan? Mistä ne saadaan?

Ota huomioon, että rahan kierto alkaa vasta sen jälkeen, kun joku on mennyt pankkiin ja lainannut sen sieltä. Ts. Rahaa ei yksinkertaisesti voi syntyä ilman, että pankkien velat kasvavat. Eli ennen kuin Herra Kani (edes) ansaitsi tallettamansa euron, on jonkun täytynyt lainata se (euro) pankista.

Vastaus on äärimmäisen yksinkertainen: Omasta tai toisen ottamasta ja kiertoon kuluttamasta velasta.

Yksinkertaisuudessaan tämä tarkoittaa sitä että pankit pyörittävät ponzia. Tarkemmin sanottuna velkapyramidiponzihuijausta.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tarkemmin sanottuna velkapyramidiponzihuijausta.

Voiko sitä sanoa enää huijaukseksi, jos se ja sen seuraukset ovat kaikilla tiedossa?