9.3.2011

Tämä lama on järjestelmäkriisi.

EKP-Pomo: Korko saattaa nousta kolme kertaa tänä vuonna
...
Weberin mukaan nyt tasan yhdessä prosentissa oleva ohjauskorko nousisi joka nostolla 0,25 prosenttiyksikköä ja ohjauskorko olisi vuoden lopulla 1,75 prosenttia.

...
Pankki lainaa vain-ja-ainoastaan lainattavan pääoman. Ei muuta. Näin ollen korot maksetaan omasta tai toisen lainaamasta ja kiertoon kuluttamasta rahasta. Korot ovat siis 100% puhdasta voittoa pankeille.

Korkojen nosto tulee nostamaan pankkien "kannattavuutta". Niiden voitot kasvavat korkojen noston myötä. Mutta vain väliaikaisesti, sillä loppujen lopuksi niiden (pankkien) pyörittämä ponzi puraisee heitä itseään persiiseen. Ja lujaa.

Otetaan äärettömän huono esimerkki.
Vuonna 1979 ameriikan ihmemaan keskuspankkirahoituksen (Federal funds rate) korko oli 11.2% ja vuoteen 1981 mennessä se nostettiin 20%. Samaan aikaan (ameriikan oma) prime-korko nousi 21.5%. Korkojen nosto aiheutti lainaamisen loppumisen ja näin ollen kierrossa olevan rahamäärän supistumisen.

Seuraavan kymmenen vuoden aikana (1979-1989) kotitalouksien varallisuus puolittui, ~3,5 miljoonaa ihmistä (kuluttajaa) sekä ~580.000 yritystä ajautui konkurssin. 2046 pankkia/säästöpankkia/jne kaatui ja työttömien määrä huipentui ~10%:n vuonna 1984.
Tässä tapauksessa korkojen nosto tehtiin siksi, koska ameriikan ihmemaa oli tulostanut miljardeja ja taas miljardeja dollareita mm. kustantaakseen Vietnamin sodan, ja ne rahat tulivat takaisin kotiin aiheuttaen massiivisen inflaation.

Nyt, tänään, tilanne on täysin eri. Tämä lama on järjestelmäkriisi ja "inflaatio" jota vastaan "korkoaseella" taistellaan johtuu raaka-aineiden hintojen kasvusta, joka taas johtuu siitä, että ameriikan ihmemaan keskuspankki yrittää epätoivoisesti pelastaa omistajiensa "sijoitukset".

Näinkin pienellä koron nostolla tulee olemaan äärimmäisen mielenkiintoisia vaikutuksia koko talouteen. Ennen kaikkea negatiivisella tavalla.

Ei kommentteja: