...
Taantuman ja valtiollisten velkakriisien runtelemassa Euroopassa on seurattu sekavin tuntein Kiinan maihinnousua vanhalle mantereelle.
Kun Kreikalta loppui luotto, Euroopan rikkaat tulivat apuun vastentahtoisesti ja Aasian "köyhä" Kiina innokkaasti. EU:n, euroalueen ja Kansainvälisen valuuttarahaston kanssa Kreikka neuvotteli hattu kourassa, mutta Kiinan kanssa tehtiin kauppaa.
Kiinan varapääministerin Zhang Dejiangin vetämä korkean tason talousvaltuuskunta vieraili Ateenassa ja julkisti lukuisia hankkeita. Kiina tilaa Kreikalta rahtialuksia ja oliiviöljyä. Teknologian kehittämisessä tehdään yhteistyötä.
Myös toinen taloudellisessa vaarassa oleva maa, Espanja, teki vuoden alussa kauppaa Kiinan kanssa. Kiinalaisten päättäjien ja talousjohtajien valtuuskunta sopi Espanjassa 16 hankkeesta, joiden yhteinen arvo on noin kuusi miljardia euroa.
Sekä Ateenassa että Madridissa kiinalaiset kertoivat markkinoille, että he ja heidän pohjaton kassansa ovat kauppakumppaneitten tukena. Valtiollisen velkakriisin uhkaaman EU-maan kannalta tilanne muistuttaa asetelmaa, johon kehitysmaat joutuvat Afrikassa.
...
Vuosien 2005-2009 välisenä aikana Kiinasta on tuotu euvostoliittoon ~940 miljardilla (parit Excelit) eurolla enemmän tuotteita ja palveluita kuin sinne on (euvostoliitosta) viety. Ja jokainen näistä euroista on lainattu pankista (korolla tietenkin), ennen kuin se on kulutettu. Nyt sitten Kiinalaiset ostavat euroillaan (yli)velkaantuneilta euvostoliittolaisilta mitä vain. Ja euvostoliittolaiset myyvät mitä vain, koska velathan on maksettava (eikös juu?). Ja miten tässä loppujen lopuksi käy? Täsmälleen samoin kuin on jo käynyt ameriikan ihmemaalle: Kiina omistaa tuotantovälineet.
Yksinkertaistettuna: Nykyisessä velkaanperustuvassa rahajärjestelmässä Kiinan talouskasvu tarkoittaa euvostoliiton/ameriikan talouden kutistumista sekä rappeutumista. Kiinalaisten näkeminen maailmantalouden veturina on täysin käsittämätöntä huuhaata. Tässä junassa ei ole paikkaa euvostoliittolaisille tai ameriikkalaisille. Tämä on nähty jo Kaakkois-aasiassa ja Filippiineillä joissa pieni Kiinalaisten vähemmistö dominoi koko markkina-aluetta. (Maailma liekeissä – globaali markkinatalous, demokratia ja konfliktit)
Yksinkertaista. Ällistyttävän nerokasta. Kaunista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti