4.3.2010

Talouden megatredit... (haukoitus)

Puttosen painajainen: Suomi on uusi Kreikka
Suomen kohtalo riippuu Puttosen mielestä ennen kaikkea vientiteollisuuden tilanteesta. Jos vientiä ei saada kasvuun, Suomi joutuu syviin taloudellisiin ongelmiin. Näissä asioissa Suomi on valtavien talouden megatrendien uhri.
...
Toinen vakava asia Suomelle on ikärakenne. Puttonen laskee, että ikääntymisen Suomelle aiheuttamat kustannukset ovat jopa kymmenen kertaa isommat kuin finanssikriisillä.
Puttonen on (tavallaan) oikeassa!
Velkapyramidiponzijärjestelmän ensimmäinen ja viimeinen sääntö: vie tavaraa ja vie sitä niin maan hevletisti.
Mikäli maa ei tee näin, se ei saa velatonta rahaa järjestelmäänsä ja pankkien harjoittama velkapyramidiponzi kuivuu kokoon (joka aiheuttaa laman). Syynä tähän on korot, jotka maksetaan omasta tai toisen lainaamasta rahasta.
Suomi (niin kuin muutkin maat, joissa on samankaltainen järjestelmä) on täysin pankkien harjoittaman velkapyramidiponzin armoilla (ja tätä kautta riippuvaisia viennistä) täsmälleen niin kauan kun minkäänlaista muutosta rahan "syntymekanismiin" ei tehdä.

Mutta tässäpä ongelma: mihin viet? Ja ennen kaikkea mitä? Kaikki muut(kin) maat ovat samassa tilanteessa kuin me: Liikaa velkaa. Lainanhoitokustannukset alkavat syödä leijonan osan elämiseen jäävästä rahasta. Tuottavat työpaikat on viety halpatuotantomaihin ja siinä samalla paikallinen ostovoima on vedetty viemäristä alas kuin lauantaiaamun krapularipulit.
Ja vaikka vienti vetäisikin, luuleeko Herra Puttonen (tai kukaan muukaan) että Suomi (tai joku muu maa) voi maksaa tyhjästä luodun eksponentiaalisesti kasvavan velkansa planeettamme rajallisilla resursseilla? Ei muuten voi. Tämä on mahdotonta.

Ja mitä tulee Suomen ikärakenteisiin ja ikääntymisestä aiheutuviin "kuluihin" (voi herran pieksut). Kanilla on olemassa äärimmäisen ihmeellisen, sekä yksinkertainen ratkaisu: Valtio tulostaa omaa rahaa, jonka se kuluttaa kiertoon ostamalla kansalaisilta niitä palveluita joita he (kansalaiset) haluavat yhteisön (valtion) tuottavan.

Onko meidän ihan pakko olla talouden megatrendien uhri?

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Moro!
Aattelin laittaa sulle hauskan uutisen koskien tätä talouskriisiä.

http://rwer.wordpress.com/2010/02/22/greenspan-friedman-and-summers-win-dynamite-prize-in-economics/

Loistava blogi!
Terveisin Poro.