21.3.2010

Kani on samaa mieltä ameriikan keskuspankin pääjohtaja Ben "helikopteri" Bernanken kanssa.

FRB: Testimony--Bernanke, Federal Reserve's exit strategy--February 10, 2010
...
The Federal Reserve believes it is possible that, ultimately, its operating framework will allow the elimination of minimum reserve requirements, which impose costs and distortions on the banking system.
...
Huono Suomennos:
...
Ameriikan keskuspankki (FED) uskoo, että sen toiminnan puitteissa on viime kädessä mahdollista sallia vähimmäisvarantovelvoitteen poistamisen, joka aiheuttaa kustannuksia ja vääristymiä pankkijärjestelmään
.
...
Yllättäen Kani on samaa mieltä ameriikan keskuspankin pääjohtaja Ben "helikopteri" Bernanken kanssa. Ihan tosi.
BASEL 2:n myötä vähimmäisvarantovelvoite (tai vakavaraisuusvaatimus tai kassavaranto) on nolla, kun lainaajana on valtio.
Tässä, jos missä, on takana selkeä poliitiinen agenda.
Mikäli vähimmäisvarantovelvoite (tai vakavaraisuusvaatimus tai kassavaranto) on kaikille lainaajille nolla... noh ainakin lainan saanti mahdollisuudet olisivat (periaatteessa, mutta ei käytännössä) samat kaikille.
Loppujen lopuksi. Ei ole mitään merkitystä montako prosenttia tämäkin kirjanpidollinen kikkailu on. Se ei vain yksinkertaisesti muuta mitään. Raha syntyy velkana. Piste.

Mikäli vähimmäisvarantovelvoite tai vakavaraisuusvaatimus tai kassavaranto ei ole tuttu niin tässä on pikakelaus:
Vähimmäisvarantovelvoite tai vakavaraisuusvaatimus tai kassavaranto on vain prosentti luku jonka verran jokaisesta talletuksesta pankin täytyy laittaa talteen. Loput voidaan lainata eteenpäin.
Esimerkiksi Jyrki-boy tallettaa pankkiin 100€ ja sen (pankin) vakavaraisuusvaatimus on 10%. Tämän perusteella pankki voi siis lainata 90€ (90%) ja loput 10€ (10%) sen täytyy jättää talteen.
Näin se toimii ja näin yksinkertainen vähimmäisvarantovelvoite tai vakavaraisuusvaatimus tai kassavaranto(järjestelmä) on.

Ei kommentteja: