31.3.2010

Irlantilaiset loivat roskapankin...

Irlanti pelastaa velkaista pankkisektoria roskapankin avulla
Tiistaina avattu The National Asset Management Agency (Nama) saa hoitaakseen 81 miljardin euron arvosta talouskriisin aikaisia lainoja. Valtaosa on peräisin pankeilta, jotka rahoittivat nousukaudella kiinteistökeinottelua.  
...
Jämäpankin tarkoitus on pelastaa kuusi pankkia ja elvyttää rahoitusmarkkinoita.
...
Irlannin hallitus kertoi tiistaina auttavansa pankkeja keräämään lähes 22 miljardia lisäpääomaa. Osa tulisi valtiolta eli veronmaksajilta, osa pankeilta. 
...
Samasta aiheesta: Ireland Stunned To Uncover "Truly Shocking" Information By Its Banks, Institutes Austerity
...
Governor of the Central Bank, Patrick Honohan said, “After a period of great uncertainty, these actions and announcements create a secure platform on which confidence will be built. While the costs that are today revealed are certainly significant, they are manageable and affordable for the Irish State.  They are certainly a necessary measure to put the banking crisis behind us and provide for a stronger economy.”
...
Huonosti Suomennettuna:
...
Keskuspankin kuvernööri  Patrick Honohan sanoi, "Suuren epävarmuuden jälkeen, nämä toimet ja ilmoitukset luovat turvallisen alustan jolle luottamus rakennetaan. Vaikka kustannukset, jotka tänään paljastettiin ovat varmasti merkittäviä, ne ovat hallittavissa ja Irlannin valtiolla on niihin varaa. Nämä ovat varmasti välttämättömiä toimenpiteitä laittaaksemme pankkikriisin taaksemme ja tarjota (?) vahvempi talous."
...
Mietitäänpäs tätä pieni hetki...
Määritelläänpäs ensimmäiseksi Roskapankki.
Wikipedian mukaan:
roskapankki on kansanomainen nimitys omaisuudenhoitoyhtiölle, joka hoitaa valtion tukea saaneen pankin omaisuuden tai vastuiden hoitamisen ja myymisen.
Käytännössä roskapankki ostaa liikepankilta ongelmaluotot ja omaisuuden, jotka on yliarvostettu pankin taseessa ja joita kukaan muu ei halua pankilta ostaa.
...
Suomeksi sanottuna:
Pankki lainaa laillisella kirjanpitokikkailulla tyhjästä luomaansa rahaa. Ja sitten tapahtuu jotain joka aiheuttaa velkapyramidiponzin kokoon kuivumisen. Esimerkiksi lainahanojen kiinni meno (vakavaraisuuden nosto) tai valuutan "arvon" lasku (devalvointi), joka nostaa velkojen "arvon" pilviin tai jotain muuta ennustamatonta. Ja tästä johtuen Sinä sekä monet tuhannet muut eivät voi maksaa velkojaan. Nyt sitten ihan yllättäen pankki on menossa konkurssiin. Sen tase on täynnä yliarvostettuja vakuuksia ja sun muuta roskapaperia, eikä se (pankki) voi myöntää uusia lainoja, koska se ei ylitä vakavaraisuusastetta.
Nonih.
Nyt valtio (eli yhteisö, jonka jäsen olet) ottaa velkaa toisilta yksityisiltä osakeyhtiöiltä, joita pankeiksi kutsutaan ja perustaa omaisuudenhoitoyhtiön.
Tämän jälkeen tämä uusi ja uljas omaisuudenhoitoyhtiö ostaa "huonot" velat pois pankin taseista kummittelemassa murto-osalla sen (velan) alkuperäisestä "arvosta".
Hienoa!
Näin luodaan turvallinen alusta jolle luottamusta vahvempaan talouteen voidaan rakentaa.

Mutta ei tässä vielä kaikki.
Ottamasi laina jää sinulle edelleenkin maksettavaksi (täysimääräisenä) ja tämän lisäksi verojasi nostetaan, että valtio (yhteisö, jonka jäsen olet) voi maksaa roskapankkia varten ottamansa lainan.

Pankeissa toteutuu monopolikapitalismin (jotkut sanovat tätä kommunismiksi, mutta itse kutsun sitä Toverikapitalismiksi) periaate täydellisesti: Voitot yksityistetään ja tappiot kansallistetaan. (Ja ne kaikki tulevat "itkemään" valtiota, eli sinua apuun kuin pienet vauvat.)

Ei kommentteja: