1.3.2010

Äärimmäisen iskevä otsikko

Head of IMF Proposes New Reserve Currency
Dominique Strauss-Kahn, the head of the International Monetary Fund, suggested Friday the organization might one day be called on to provide countries with a global reserve currency that would serve as an alternative to the U.S. dollar.
"That day has not yet come, but I think it is intellectually healthy to explore these kinds of ideas now," he said in a speech on the future mandate of the 186-nation Washington-based lending organization.
Strauss-Kahn said such an asset could be similar to but distinctly different from the IMF's special drawing rights, or SDRs...
...
Huono Suomennos:
Dominique Strauss-Kahn IMF (Kansainvälinen valuuttarahasto) pääjohtaja esitti Perjantaina että jonain päivänä IMF saattaa joutua tarjoamaan maille globaalin reservivaluutan, joka toimisi vaihtoehtona ameriikan dollarille.
"Se päivä ei ole vielä tullut, mutta olisi älyllisesti tervettä tutkia tällaisia ideoita nyt", hän sanoi tulevaisuuden mandaatti puheessaan, jonka hän piti Washingtonissa päämajaansa pitävälle 186-nation lainausorganisaatiolle. Strauss-Kahn sainoi, että "hyödyllinen esine" (=asset) voisi olla samankaltainen mutta selkeästi erillainen kuin IMF:n Erityisnosto-oikeus (SDR).
Uusi "maailman (reservi)valuutta" on tulossa, mutta kuka sen laittaa pystyyn, on vielä hieman auki.
BRIC-maat (Brasilia, Venäjä, Intia ja Kiina) ovat jo pitkän aikaa miettineet vaihtoehtoa dollarille niin kuin
latinalainen Amerikka (Venezuelan johdolla).

Kani on sitä mieltä, että niin kauan kun raha tulee kiertoon velkana, reservivaluutalla ei ole mitään merkitystä. Joo-ja-juu. Reservit voivat joissakin tapauksissa määritellä lainattavan rahamäärän. Mutta silti. Se on merkityksetöntä, koska reservivaluutta voi olla työaikapankki tai vaikkapa prikka. Sillä ei ole mitään väliä!
Ainoastaan sillä on merkitystä kuka hallitsee ja kuinka rahan "syntymekanismia" ja sitä kautta sen määrää.
Tällä hetkellä kierrossa olevan rahanmäärää hallitsevat keskuspankit ja pankit (kuka) lainaamalla (tai lainaamatta jättämisellä) (määrä) ja koroilla (kuinka).

Ei kommentteja: