Monet ovat kuulleet joskus puhuttavan pyramidihuijauksesta välittämättä sen enempää, mikä pyramidihuijaus edes on tai miten se toimii. Suurimmalla osalla ihmisistä ei ole myöskään aavistustakaan siitä, miten talousjärjestelmämme toimii, miten raha syntyy ja mitä velka todellisuudessa on. Uskomatonta mutta totta, nämä kaksi asiaa ovat hämmästyttävän ja samalla kauhistuttavan saman kaltaisia. Mikä olisikaan siis parempaa isänpäiväsunnuntain kunniaksi kuin pitää pyramidipäivä ja tutustua talousjärjestelmämme todelllisuuteen.Kapteeni, mitä olet mieltä?
...
Samaa mieltä.
8 kommenttia:
Olen iloinen, että nuorista löytyy uusia voimavaroja tuoda esille rahatalousjärjestelmäämme, tosin asiavirheitä vielä löytyy, kuten mm. USA:n ajatuminen konkurssiin, yksinkertaisesti mahdotonta, että valtio, jolla on oma valuutta niin ajautuisi konkurssiin, meillä EU:ssahan se kyllä on mahdollista. No, mutta kuitenkin erittäin positiivista ylipäätään.
Herra Kani, herra Turunen ja tuhannet muuta ovat päätyneet tähän samaan lopputulokseen: pankit pyörittävät ponzia. Velkapyramidiponzihuijausta.
Mutta missä ovat asiantuntijat mm. suomen (keskus)pankista, verohallinnosta ja niin edelleen. Miten ihmeessä he eivät ole tähän lopputulokseen päässeet? Ja jos ovat, miksi-ja-miten he kehtaavat heitellä satuja (kuten Eurokampus - Raha on velkaa) ja olettaa, että ne menevät läpi?
Yllättävän paljon löytyy erimielisyyksiä Kanin kanssa nykyään. Voe, voe...
Tuo raha on velkaa on mielestäni erittäin ilmiömäinen ilmaus nykyrahalle, joka ei ole vaihdettavissa kultaan, hopeaan taikka mihinkään muuhunkaan metalliin. Oliko se Ruotsi, jossa paperirahaa ihan ekojen joukossa tässä viimeisen 500 vuoden aikana alettiin käyttää, kun ei jaksettu kupariplootuja roudata ympäri kansakuntaa. Tällöin rahan arvo määräsi paljonko rahalla sai metallia. Nykyään raha on vain jonkun ottamaa velkaa. Haluaisinkin saada tietää, että miksi Eurokampus on mielestäsi huono asia. Mielestäni se luo ihan kohtalaisen pohjan talousosaamiselle ja huomattavasti paremman mitä minä sain koulussa, jolloin ei käsitelty rahaa juuri muuna kuin vaihdon välineenä ja arvon mittana.
Raha on velkaa on täysin totta.
Muutamia poimintoja Uuudesta Suomesta:
"Talous kasvaa potenssissa ja velkamäärä seuraa aina perässä."
Seuraako velka taloutta vai talous velkaa?
"Talous kasvaa potenssissa ja velkamäärä seuraa aina perässä... Tämä synnytää lopulta täydellisen romahduksen, jossa kaikki bittiraha häviää bittiavaruuteen ja jäljelle jäävät vain korot, jotka ovat kasaantuneet nettosaajille eli noin 10% ihmisistä."
Vaikka velkamäärä tai rahan määrä kasvaakin, niin ei se tarkoita automaattisesti sitä, että luonnonvaroja kulutettaisiin enemmän. Tässä nyt on tämä uskomus taustalla, että velka seuraa taloutta talutushihnassa ja kaikki talous tuhoaa luonnonvaroja mielettömästi.
Jos kaikki romahtaa, niin tuskin siinä mitään enää tällä nykyrahalla tekee, joka perustuu uskoon.
Suurin osa koroista kertyy ehkä 0.001 prosentille maapallon väestöstä. 10 % on mielestäni aivan liian optimistista.
"Rahan ilmainen liikkeellelasku eli velkakirjaostot ja setelirahoitus aiheuttavat inflaatiota"
En ole huomannut inflaation kiihtyneen, eikä sen puoleen ole findikaattorikaan. http://www.findikaattori.fi/fi/1
Rahasta maksetaan korkoa, eikä raha nykymuodossa ole ilmaista, kun keskuspankki laskee ohjauskorkonsa nollaan, niin tällöin voimme alkaa puhua ilmaisesta rahasta.
"Ongelma poistuisi, jos pankkien oikeus rahan luomiseen siirrettäisiin valtion omalle keskuspankille"
Keskuspankit luovat rahaa, mutta EKP:ia on kielletty kuluttamasta sitä tai antamasta suoraan valtioille.
"Jatkossa valtio voisi velkaantua omalle keskuspankilleen, ei markkinoille."
Tästä olen samaa mieltä, mutta tiettyjä sääntöjä olisi hyvä luoda, ettei Kreikan kleptokraatit sullo sitä kaikkea omiin taskuihin.
T: Capish
..."Pyramidipelistä päästäisiin eroon, kun koronkiskonta lopetettaisiin - Jeesuskin ymmärsi tämän jo varhain."
Se, että valtio velkaantuu keskuspankille ei lopettaisi pyramidipeliä sinäänsä ja mielestäni pankeilla on ihan hyviäkin funktioita taloudessa. Nyt vain on käynyt niin, että niiden valta on lähtenyt täysin lapasesta. Eräs hauska esimerkki on päästökaupat, joita suunniteltiin ensin ihan yksinkertaiseksi verotuksen avulla toteutettaviksi, mutta USA\Yhdysvaltain pankkirit eivät tästä tykänneet, koska siinä ei olisi tuottoa heille, joten Clinton suostui neuvotteluihin vain jos luotaisiin, jokin pörssiin perustuva kauppajärjestelmä, no sitten sellainen luotiin, mutta Bush päätti jättäytyä siitä pois ja nyt koko homma on vain yksi suuri vitsi.
Jeesus kävi kääntämässä rahan vaihtajien pöydät. Silloin muinoin siellä missä Jeesus hengaili verot piti maksaa tietyssä valuutassa, mitä ei käytetty hirmu laajalti ja kun tuli verojen maksun aika niin muutamalla ahneella kaverilla oli ainoastaan oikeus vaihtaa rahat hirveän huonolla kurssilla ja ryöstöverottaa kansalaisia jo tässä vaiheessa, jonka jälkeen sitten piti vielä verot maksaa.
"Valitettavasti tämä on vielä utopiaa, ja kaikki kansalaisoikeuksia rajoittavat toimet heikentävät ihmisten valmiuksia puolustaa demokratiaa ja oikeudenmukaisuutta."
Monessa maassa tämä on totta, mutta Suomessa se ettei mitään tapahdu johtuu vain kansalaisten välinpitämättömyydestä. Täällä emme voi syyttää parhaillaan ketään muuta kuin itseämme.
"En uskalla arvioida, onko Yhdysvallat jo konkurssissa, mutta tätä menoa se tulee joskus vielä olemaan, samoin me, sataprosenttisella varmuudella."
http://moslereconomics.com/mandatory-readings/innocent-frauds/
T: Capish
Terve Kani!
Oletko tutustunut 6.-luokkalaisille tarkoitettuun Yrityskylä-projektiin. Se on päivän mittainen simulaatio yhteiskunnan toiminnasta. Oppilaat ovat toimitusjohtajia ja työntekijöitä ym. Siellä opetetaan lapsille pankkitoiminnasta seuraavaa:
"Pankkien perustoimntaa on ottaa vastaan talletuksena ja maksaa tallettajalle palkkioksi korkoa, joka rahoitetaan lainaamalla rahaa sitä tarvitseville vähän korkeampaa korkoa vastaan."
"Aamulla jokaisen yhtiön toimitusjohtaja käy hakemassa yritykselleen pankkilainaa, jotta palkat saadaan maksettua ja tuotteet ostettua Tukkuliikkeestä. Iltapäivällä jokainen yritys maksaa pankkilainan takaisin korkojen kera. Siitä pankki saa tulonsa."
Olisipa kiva ajaa suljettu yhteiskunta-simulaatio useamman päivän ajan, aina katkeraan loppuun asti. Olisi nimittäin oppilailla oppimista.
"Oletko tutustunut 6.-luokkalaisille tarkoitettuun Yrityskylä-projektiin."
Ei Kani ole tällaiseen aikaisemmin törmännyt.
Hmm... missä oppimateriaali on?
http://yrityskyla.fi/fi/opintokokonaisuus-2/oppimateriaali/
Terve taas!
Mulla on kourassa Yrityskylä-oppilaan tehtäväkirja. Voi varmaan tilata jostain! Kustantaja:Taloudellinen tiedotustoimisto.
Käsittääkseni sulle ei voi lähettää postia. Voin kopsata ja lähettää jos löytyy joku sulle käypä osoite. Hyvä asia tuo yrittämisopetus, mutta tuo pankkiosio - Tämä scheisse vaatisi kyllä huomiota. Korko on lapsille laskemisen helpottamiseksi 10 %!
"Korko on lapsille laskemisen helpottamiseksi 10 %!"
Nojaa. Antaa olla. Ehkäpä saat itse irti siitä enemmän tällä tavalla!
Tuo 10% on hyvä juttu. Nopeuttaa prosessin ymmärtämistä huomattavasti. Tosin jos se on selitetty päin hevlettiä niin mikään luku ei auta.
Lähetä kommentti