Pankkien lainarahoitus pienille ja keskisuurille yrityksille on viime aikoina selvästi tiukentunut. Syitä siihen voi etsiä uudesta pankkisääntelystä sekä huonosta talouskehityksestä.Herra Lindholm kykenee kiteyttämään ongelman varsin hienosti:
Suomen Yrittäjien Lindholm huomauttaa, että rahoituksen tiukentuminen näkyy osin myös lainavakuuksissa.Syy tähän on varsin yksinkertainen: EU:ssa kaikki luototus on vakuudellista. Tällainen luotottaminen suosii aina - poikkeuksetta - sellaisia yrityksiä joilla on jo omaisuutta eli suuria yrityksiä.
– Pienet yritykset, joilla ei ole vakuuksia, ovat huonommassa asemassa kuin muut, hän sanoo.
Kaikkein hankalinta rahoituksen saanti onkin pienelle yritykselle, jonka liiketoiminta ei perustu fyysisiin pääomiin vaan aineettomiin, Lindholm sanoo.
Tällä pankkien harjoittamalla "luottorasismilla" tai vaikkapa "velka-apartheidilla" on yksi varsin ällistyttävä sivuvaikutus:
Vakuudellinen luotottaminen ei ainoastaan tehokkaasti estä uusien teknisien innovaatioiden pääsyä markkinoille, vaan tämän lisäksi tuhoaa toimialan sisällä tapahtuvan mahdollisen kilpailun ja luo markkinoille suurten toimijoiden oligopolin.Nyt kun finanssi- ja talouspolitiikkaa ohjaillaan pankkien liiketoimintasuunnitelman mukaisesti, voimme varsin turvallisesti sanoa että puheet tuottavuuden kasvattamisesta, kasvuyrittäjyyden tukemisesta, yhteisöveron alentamisesta ja niin edelleen ovat eräänlaista todellisuuden kieltämistä. Miksi? Siksi, koska kapitalistinen tuotantojärjestelmä on auttamattomasti riippuvainen rahoitusjärjestelmästä. Valitettavasti rahoitusjärjestelmällä ei ole minkäänlaista intressiä kehittää tuotantojärjestelmiä, koska se kerää (pika)voittonsa maailman suurimmasta kasinosta, jota myös pörssiksi kutsutaan. Ja näin ollen kapitalismi on kuollut.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti