Ennen kuin koko riemukas syysretki ehti edes kunnolla alkamaankaan, herra Kani löysi jotain ällistyttävän mielenkiintoista: Laki luottolaitostoiminnasta (1607/1993)
1 § SoveltamisalaAika yksiselitteinen vai mitä? Yksityinen osakeyhtiö, jota pankiksi myös kutsutaan, hankkii talletuksia tai muita takaisinmaksettavia varoja yleisöltä joita sitten käytetään mm. luotottamiseen. Noh, nykyään kyseinen laki näyttää tältä: Laki luottolaitostoiminnasta (9.2.2007/121)
Tämä laki koskee liiketoimintaa, jossa ammattimaisesti hankitaan talletuksia tai muita takaisinmaksettavia varoja yleisöltä ja jossa näillä varoilla tarjotaan omaan lukuun luottoja ja muuta niihin verrattavaa rahoitusta joko suoraan tai samaan konserniin tai konsolidointiryhmään kuuluvan yrityksen välityksellä.
4 § LuottolaitostoimintaMuutos on aika ilmeinen. Enää (nykyään) pankit eivät tarjoa luottoja rahoista, jotka on niille lainaksi annettu (talletettu), vaan jostain täysin muualta.
Luottolaitostoiminnalla tarkoitetaan tässä laissa liiketoimintaa, jossa yleisöltä vastaanotetaan takaisinmaksettavia varoja sekä tarjotaan omaan lukuun luottoja tai muuta rahoitusta.
Tämä kyseinen muutos herätti enemmän kysymyksiä, kuin antoi vastauksia. Mutta kuitenkin yksi asia näyttäisi olevan varsin selvää: pankit eivät ole tehneet ns. maturiteettitransformaatiota (eli muunna lyhytaikaisia talletuksia pitkäaikaisiksi lainoiksi) ainakaan viimeiseen ~20 vuoteen.
14 kommenttia:
Hehhe! Kani bannattiin Uuden Suomen Puheenvuoropalvelusta täysin.
Mikäs siinä.
Hmm.. mielenkiintoista! Täytyypä osallistua syysretkeen syssymmällä, ja selvittää kuviota. Jos löytyy jotain niin.. Pam! ps. hieno blogi Kani!
T: Maninyymi
Banni johtunee nimimerkilla kirjoittelusta tai kielenkaytosta.
Itse aiheeseen liittyen: mita muuta laissa sanotaan pankkien valonnasta tai saannoista, joilla pankkien tulee toimia?
"Hmm.. mielenkiintoista! Täytyypä osallistua syysretkeen syssymmällä, ja selvittää kuviota. Jos löytyy jotain niin.. Pam!"
Ei muutakuin mukaan vain!
"Banni johtunee nimimerkilla kirjoittelusta tai kielenkaytosta.
Veikkaisin ensimmäistä. :)
"mita muuta laissa sanotaan pankkien valonnasta tai saannoista, joilla pankkien tulee toimia?"
Tällä hetkellä Kani on sellaisessa käsityksessä, että pankit valvovat itse itseään. Finanssivalvonta puuttuu niiden toimiin vasta sen jälkeen, kun niiden oma valvonta on pettänyt.
"Tällä hetkellä Kani on sellaisessa käsityksessä, että pankit valvovat itse itseään. Finanssivalvonta puuttuu niiden toimiin vasta sen jälkeen, kun niiden oma valvonta on pettänyt."
Juu, kaikki perustuu vallitsevaan systeemiin, ideologiaan ( uusliberalismiin) ja siihen vihkiytyneisiin virkamiehiin, opettajiin ja asiantuntijoihin.
Poliitikoilta ei ole yleensä sellaista asiantuntemusta jolla pankkisysteemi voitaisiin haastaa ja saada kuriin.
Tää peli on hävitty.
"Tää peli on hävitty. "
Pessimissisi on varsin rakentavaa.
:)
erästä herraa lainatakseni:
" Maailmalla on keksitty äärimmäisen mielenkiintoinen valtiomuoto nimeltään suora demokratia. Tässä demokratian muodossa kansalaiset joutuisivat ihan itse pähkäilemään mitä, miten ja kuinka asioita halutaan hoitaa ja tehdä. Tällä mekanismilla kansalaiset voisivat päättää ihan keskenään, että mitä asioita julkisella sektorilla tuotettaisiin. Esimerkiksi sen (julkisen sektorin) voisi "eristää" tuottamaan vain sähköä, ruokaa, vettä ja terveydenhuoltopalveluita.
Kaikki voittaisivat.
Pankit, kunnat, yrittäjät... ihan kaikki. Miksi? Valtiolla olisi velattoman rahan "lähde". Tämä jos mikä tarkoitaisi taloudellista stabiliteettia. Jopa veroja voitaisiin alentaa, joka saattaisi tarkoittaa mm. ulkomaalaisten investointien kasvua. Keskuspankin ohjauskorot saatikka pankkien harrastama velkapyramidiponzi ei voi ikinä, koskaan, milloinkaan "synnyttää" taloudellista stabiliteettia."
http://areena.yle.fi/tv/1594821
tuolta löytyy vastauksia avoimiin kysymyksiin
"erästä herraa lainatakseni:"
Juu, eli äänestämällä voisi vaikuttaa? Esim. Persut, vihreät ja muuta muu pienempi puolue tukee suoraa demokratiaa. Jos näistä puoluista tulisi hallituksen enemmistö, voisi suora demokratia olla joskus arkipäivää, vai mitä? Mutta kumminkin äänestätte kokoomusta ja sdptä, losers! Vatuttaa, kun ihmisillä ei ole munaa... vai vaiko tarpeeksi tietämystä ja mielenkiintoa.
Aamulehden juttu, johon Raha ja talous -blogi viittaa (ks. linkin linkki), lienee varmaan täällä jo nähty.
Rahan syntymekanismista on toimittajapolo kiinnostunut, mutta saa Suomen Pankin tiedottajalta hämärän vastauksen.
Asiaa kommentoi jo hra Ahokas ja toivoisin nöyrimmästi, että hra Kani kertoo niitä lisää.
Siis, mikä mättää Suomen Pankin vastauksessa ja miksi. On kyse monumentaalisen tärkeästä asiasta, josta korkeapalkkaisilla valtion viranhaltijoilla on oikeus pölistä nähtävästi mitä tahansa julkisen sanan edustajille.
http://rahajatalous.wordpress.com/2012/08/27/suomen-pankki-viestii/#more-2488
"Siis, mikä mättää Suomen Pankin vastauksessa ja miksi. On kyse monumentaalisen tärkeästä asiasta, josta korkeapalkkaisilla valtion viranhaltijoilla on oikeus pölistä nähtävästi mitä tahansa julkisen sanan edustajille. "
Viimeisen 30 vuoden aikana järjestelmä on muuttunut radikaalisti. Juuri kukaan ei tunnu tietävän miten.
Herra Pösö sekä herra Ahokas molemmat toistelevan vain "omaa mielipidettään". Täsmälleen niin kuin herra Kanikin.
Mikäli faktaa jossain on, sitä ei löydy mm. Suomen pankin saatikka EKP:n julkaisuista.
Jossain julkaisussa raha on sisäsyntyistä. Ja yhtäkkiä toisessa se on ulkosyntyistä.
Herra Kani on täsmälleen samaa mieltä kanssasi: näin monumentaalinen asia EI saa olla arvailujen varassa.
Tästä syystä "ristiretki" (http://ebolakani.blogspot.fi/2012/08/kani-tarvitsee-sinun-apuasi.html)
:)
Hra Kani o-hoi!
Tuo viimeisin poustauksesi rahan endo/eksogeenisyydestä sai minut aivan hurahtamaan aiheeseen..
Tämän löysin joidenkin linkkien takaa ja sivulla 21, kuvan vieressä asia on minusta varsin selvästi EKP:n toimesta kerrottuna:
http://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/mobu/mb201205en.pdf
"In fact, the ECB’s reserve
requirements are backward-looking, i.e. they
depend on the stock of deposits (and other
liabilities of credit institutions) subject to
reserve requirements as it stood in the previous
period, and thus after banks have extended the
credit demanded by their customers."
Kokeilempa tällä siis ottaa osaa ristiretkeen ;)
T: KansAlainen
"Kokeilempa tällä siis ottaa osaa ristiretkeen ;)"
Kiitoksia.
Mutta (aina se mutta) kyseinen dokumentti on julkaistu EKP:n johtokunnan vastuulla.
Nyt jos käyt katsomassa heidän CV:t (http://www.ecb.int/ecb/orga/decisions/eb/html/index.fi.html), voit olla aika varma, ettei tässä julkaisussa puhuta totuutta kuin vain osittain.
Tarvitsemme faktaa. Lakeja, sääntöjä, ohjeistuksia sekä direktiivejä.
Lähetä kommentti