9.2.2012

Vastauksen voi jättää kommentteihin.

Liberalismiwiki - Minimipalkka
Ellei minimipalkkoja olisi, työpaikoissa olisi paremmin valinnanvaraa

Ellei minimipalkkoja olisi, töitä olisi eri aloilla yhteensä paljon enemmän kuin työvoimaa, joten jokainen voisi valita monesta paikasta kovapalkkaisimman tai muuten mieleisimmän. Minimipalkkojen ja muiden lakisääteisten (tai ammattiliittojen nyky-Suomessakin joskus työpaikkakiusaamisella, hakkaamisilla ja kiristämällä asettamien) minimityöehtojen vuoksi moni joutuu hakemaan töitä eri aloilta, yrityksestä, tehtävistä tai paikkakunnalta kuin haluaisi, tekemään töitä tehokkaammin ja stressaavammin kuin haluaisi, sietämään ikävämpiä pomoja ja työkavereita jne. valinnanvaran puutteen vuoksi.
Ohgay.

Lainataanpas Herra Heinosta (löytyy kommenteista).
...
Kaikki kulut, jotka yritys maksaa veroina, raaka-ainekuluina, energian hintana, vuokrina ja palkkoina, sisältyvät tuotteiden tai palvelusten hintaan. ...
...
Nyt kun tämä on selvä, niin esitetäänpäs kysymys: jos-ja-kun minimipalkkoja ei ole, vaan kaikkien palkat joustavat vapaasti alaspäin, niin mitä tapahtuu yrityksien tuloille? Vastauksen voi jättää kommentteihin.

Herra Kani antaa vihjeen: jopa Henry Ford ymmärsi tämän.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuluttajat saavat ostovoimansa palkasta.

Markkinatalous perustuu kuluttajien ostovoimaan.

Jos kuluttajilla ei ole ostovoimaa, ei markkinatalous toimi.

Ebolakani kirjoitti...

Oho! Voiko tätä enää tämän yksinkertaisemmin ilmaista? Anonyymi, olet paras!

Mutta kuten tiedämme kuluttajien työ tai yrityksien tuotanto ei luo talouteen sen (työn tai tuotannon) arvoa vastaavaa tuloa. Pankista lainattu raha luo työn tai tuotannon arvoa vastaavan tulon.

Tästä onkin sitten aika helppoa päätellä missä taloutemme perusongelma oikeastaan on.

Siperia opettaa kirjoitti...

Tämä nyt ei ole suoranainen vastaus, mutta kun minimipalkkoja halutaan koko ajan laskea, niin miksei lasketa samantien nollaan asti ja palauteta orjuus yhdeksi tavaksi hankkia työvoimaa? Niinkuin ameriikassa tehtiin?

Tai jaa; jos työvoima saadaan velkaantumaan kurkihirttä myöten henkilökohtaisesti ja/tai verottavan valtion kautta, niin silloinhan työnteolle ei käytännössä ole vaihtoehtoja, eikä palkasta pääse säästämään, joten...

Anonymous kirjoitti...

Terminaalivaihetta kuvaa myös tämä ministeri Jan Vapaavuoren kirjoitus: http://janvapaavuori.puheenvuoro.uusisuomi.fi/97096-2-miljardia-euroa-on-paljon-rahaa-922012

Ministeri paljastaa, kuten eräs kommentoija huomaa, valtion budjetin paisuneen vuoden 2006b tasosta n. 33%.
Elinkustannukset ovat nouseet jonkin verran, mutta hyvin voidaan kysyä, miten tuo kolmasosan kokoinen velanotto näkyy kansalaisten hyvinvointina.
Täytyy ihmetellä Vapaavuoren hairahdusta kun tällaisia julkaisee. Onko niin syvällä onnistumisen tuuletuksessa, ettei käsitä ihmisten tulevan ns. silmille, kun vihdoin tajuavat, että kaikki tämä köyhyytys on tarpeetonta, moraalitonta ja eräänä päivänä lainvastaista.