11.2.2012

Sattuipa hassusti matkalla Kauppalehden forumilla.

Etlan Korkman: Työmarkkinajärjestöt ovat kehityksen jarru
Rauno Paavilainen
...Ammattiyhdistysliike ei ole rakentanut hyvinvointiyhteiskuntaa, ei myöskään työväenliike. Hyvinvointiyhteiskunnan rakentavat yrittäjät, jotka luovat työväestölle työpaikkoja. ...
Valitettavasti tämä ei pidä paikansa.

Lainataanpas Herra Heinosta (löytyy kommenteista).
...
Kaikki kulut, jotka yritys maksaa veroina, raaka-ainekuluina, energian hintana, vuokrina ja palkkoina, sisältyvät tuotteiden tai palvelusten hintaan. ...
...
Toisin sanoen: yritykset eivät luo yhään ainoaa työpaikkaa, ostovoima luo työpaikat. Ja nykyisessä järjestelmässä  koko prosessi voidaan kiteyttää seuraavaan kaavaan:

Velka = Ostovoima = Työpaikka

Tämä on se mekanismi miten-ja-kuinka työpaikat syntyvät ja tämä on myös vastaus Kanin aikaisemmin esittämään kysymykseen.

Ottamalla velkaa (ja kuluttamalla sen eteen päin) me emme ainoastaan työllistä toinen toisiamme, vaan tämän lisäksi mahdollistamme pääomatulojen syntymisen sekä kerryttämisen. Uusliberalistien yllätykseksi tämä tarkoittaa sitä, että:
työehtosopimuksien yleissitovuus ja/tai minimipalkat eivät voi aiheuttaa työttömyyttä. Itse asiassa tämä on täysin mahdotonta, koska nämä eivät aiheuta minkäänlaista pullonkaulaa.

Velkaa voidaan ottaa täsmälleen niin paljon kunnes lainanhoitokulut "syövät" liikaa elämiseen jäävästä rahasta. Tämä tarkoittaa sitä, että velkaan perustuva järjestelmä, jonka ainoana tarkoituksena on ylläpitää pankkien kannattavuutta, aiheuttaa työttömyyttä (Velka = Ostovoima = Työpaikka). Tämä on järjestelmän pullonkaula.
Anonyymiä lainatakseni:
70-luvulta saakka on höpötetty päättäjien taholta uhkaavasta työvoimapulasta, vaan ei ole vielä saapunut. Taitaa Messiaan toinen tuleminen käydä toteen ennen työvoimapulaa. Sikäli kun puhutaan uhkaavasta työvoimapulasta on koko ajan työttömien määrä kasvanut, kun huomioidaan tempputyöllistetyt mukaan lukien.

Kannattaisi vaihtaa jo levyä.Valhe pyörinyt jo liian kauan. On se kumma kun ei voida sanoa, että palkkatyötä ei voida järjestää kaikille halukkaille yksinkertaisesti siksi, että maksajia ei ole tarpeeksi. Siis ostovoimaa ei ole, eikä tällä velkaperusteisella rahajärjestelmällä tule.
Eli ammattiyhdistysliike, työväenliike ja/tai yritykset eivät ole luoneet hyvinvointiyhteiskuntaa. Ne ovat kyllä omalla panoksellaan aktiivisesti osallistuneet sen (hyvinviontiyhteiskunnan) pyörittämiseen, mutta ne eivät ole sitä luoneet. Sinä ja pankista ottamasi laina (jonka kulutit eteenpäin) ovat luoneet hyvinvointiyhteiskunnan.

Valitettavaa on se, ettei tällaisella järjestelmällä (Velka = Ostovoima = Työpaikka) ole mahdollista ylläpitää minkäänlaista kehittyneempää yhteiskuntaa (sellaista joka pitää heikommistaan huolta).

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Viimeinen kommenttisi eli Valitettavaa on se, ettei tällaisella järjestelmällä (Velka = Ostovoima = Työpaikka) ole mahdollista ylläpitää minkäänlaista kehittyneempää yhteiskuntaa (sellaista joka pitää heikommistaan huolta). tarkoittaa siis, että se on ollut mahdollista ainakin tähän asti, mutta kokoajan lähestymme vääjäämättömästi sitä velkapyramidiponzin loppulaskua, tosin emmekö me ole välillä pystyneet myös valtion lainaamme lyhentämään eikä silloin niin kovin huonosti ole mennyt ?

Ebolakani kirjoitti...

"tosin emmekö me ole välillä pystyneet myös valtion lainaamme lyhentämään eikä silloin niin kovin huonosti ole mennyt ?"


Pari miljardia silloin tällöin pitää "sijoittajat" virkeänä: http://www.treasuryfinland.fi/public/default.aspx?contentid=8481

Anonyymi kirjoitti...

Tämä kolahti, kiitos tästä. Työvoimapulaa ei todellakaan tule niin kauan kuin rahan määrä vähenee. Ja sehän vähenee, kun valtio säästää, tuonti on suurempi kuin vienti eikä yritykset ota velkaa investointeihin. Joistain korkean tason osaajista ja kokeneista ammattilaisista vain on kysyntää. Surullista. Tehtäväähän maailmassa olisi yllin kyllin.

Ebolakani kirjoitti...

"... Ja sehän vähenee, kun valtio säästää, tuonti on suurempi kuin vienti eikä yritykset ota velkaa investointeihin."

Ja kotitalouksien velanottokyky (lainanhoitokustannukset "syövät" liikaa elämiseen jäävästä rahasta) on tapissa.