7.9.2011

Suhteellista etua parhaimmillaan. :)

Nyt sohaistaan kusiaispesää. Mutta kun on pakko, niin on pakko.
Pori vei lähimaidon lasten ja vanhusten suusta
Porilaisissa kouluissa, päiväkodeissa ja vanhainkodeissa ei syyskuusta lähtien juoda enää Satamaidon tuottamaa maitoa. Porin palveluliikelaitos teki päätöksen, että Satamaidon sijaan porilaislasten -ja vanhusten maitomukissa on jatkossa Valion juomaa. Vain Satakunnan keskussairaalassa juodaan jatkossakin Satamaitoa.

Porin palveluliikelaitoksessa päätöstä perustellaan valtavalla hinnannousulla.
Eli Pori tilaa mm. Satamaidon välikätenä olikin Kesko
Maitotaloustuotteet, nestemäiset maitotuotteet, jogurtit, juustot
Valiolta, joka oli selkeästi Satamaitoa halvempi: Addressit - Porin käytettävä Satamaidon maitoa!
Paavo
...
Lehtitietojen mukaan Porin laskennallinen kustannussäästö on vuositasolla runsaat 30 000 euroa. ...
Herra Kani ei löytänyt summaa, jolla Valio kilpailutuksen voitti (tiedätkö Sinä?)

Nonih, nyt sitten syy siihen, miksi herra Kani kiinnostui tästä jutusta: Minne raha, jolla maitotuotteita ostetaan, menee? Vastaus tähän kysymykseen saadaan toisen kysymyksen kautta: kuka Valio Oy:n omistaa?
Valio Oy:n omistaa 18 osuuskuntaa. Valioryhmään niistä kuuluu 9 osuuskuntaa, joissa on noin 9200 maidontuottajaa.
Mutta yksikään näistä ei toimi Satakunnan alueella (Satamaito ei ole liikesuhteessa Valion kanssa). Ja niinpä tällä päätöksellä tulee olemaan mielenkiintoisia kerrannaisvaikutuksia Satakunnan alueella. Aina meijerin työntekijöistä kuljetusalaan sekä paikallisiin tuottajiin. Heidän kauttaan kokonaisvaltaiset kerrannaisvaikutukset kumuloituvat varsin mielenkiintoisesti. Ehkäpä kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa:


Yksinkertaisuudessaan tämä koko touhu tarkoittaa seuraavaa: Porin palveluliikelaitoksen tekemä päätös "säästää" koko hankintasumman tulevina verotuloina, koska raha, jolla maitotuotteita ostetaan Valiolta, lähtee suoraan ulos Satakunnasta. Ja niinpä se on poissa kierrosta (Satakunnan alueelta).

Tällä päätöksellä alennettiin Satakunnan eri kuntien tulevia verotuloja hankintasumman verran (plus kerrannaisvaikutukset). Efekti tulee näkyviin muutaman vuoden päästä (2-5 vuotta).

Varsinainen karhunpalvelus. Suhteellista etua parhaimmillaan. :)

Ei kommentteja: