Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2005 palkansaajien määrä oli 2 098 000 henkilöä.
Valtionvarainministeriö osaa kertoa meille palkansaajien osuuden sektoreittain (XLS)
Yksityinen kotimarkkinasektori ~60%, julkinen sektori ~ 25% ja vientiteollisuus ~ 15%. Eli vuonna 2005 yksityisellä kotimarkkinasektorilla oli 1 258 800, julkisella sektorilla 524 500 ja vientiteollisuudessa 314 700 palkansaajaa.
Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2005 kaikkien sektoreiden (kunta, valtio sekä yksityinen) keskimääräinen palkka summa oli 2 497 euroa kuukaudessa.
Eli vuonna 2005 (melkein) jokainen kuukausi maksettiin (2 098 000 * 2 497 = ) 5,2 miljardin euron edestä palkkoja.
Mistä tämä raha tuli?
Tullin mukaan vuonna 2005 Suomen kauppatase (XLS) oli ~5.5 miljardia euroa. Mutta herra Kani ei ota tätä laskelmiin mukaan ollenkaan. Yksi syy: tulonjakomekanismi (verotus) on rikottu uusliberaaleilla uudistuksilla ja niinpä Suomen kansa ei pääse "nauttimaan" kauppataseen hedelmistä juuri ollenkaan. Mutta vientiteollisuudessa työssä käyvien palkat lasketaan, koska nämä (todennäköisesti) kulutetaan sisämarkkinoilla. Eli vientiteollisuuden työntekijöiden määrä kertaa keskimääräinen palkka (314 700 * 2 497 = ) ~0.8 miljardia euroa.
Vuonna 2005 Suomen (keskus)pankin mukaan luottolaitokset olivat liikenteeseen lainanneet ~11 miljardia euroa. Jaetaan tämä summa kuukausien määrällä (11 / 12 = ) ~0,9 miljardia euroa per kuukausi.
Suomen (keskus)pankin mukaan vuonna 2005 Suomen M3, eli kierrossa oleva rahamäärä, oli keskimäärin ~92 miljardin euron paikkeilla. Tämä ei ole oikea kierrossa oleva rahamäärä. M3:sta on poistettava talletukset (tämä raha kun ei sanan varsinaisessa merkityksessä ole oikeasti kierrossa, vaan tallessa pankissa). Vuonna 2005 keskimääräinen talletusten määrä oli ~69 miljardia euroa . Eli (periaatteessa) tämä jättää noin ~23 miljardia euroa kiertoon. Jaetaan tämä summa kuukausien määrällä (23 / 12 = ) ~1,9 miljardia euroa.
(Suosittelen huomaamaan, että tämä summa koostuu viimekuussa tai jopa viime vuonna vientituloilla ansaitusta ja/tai pankeista lainatusta rahasta.)
Ja näin saimme eteemme muutamia lukuja
Vientiteollisuuden palkat: ~0,8 miljardia / kk.Yhteensä ~3,6 miljardia.
Rahaa lainattiin: ~0,9 miljardia / kk.
Rahaa kierrossa: ~1,9 miljardia / kk.
Periaatteessa vuonna 2005 Suomessa oli jokainen kuukausi (keskimäärin) kierrossa 3,6 miljardia euroa, jolla maksettiin (keskimäärin) 5,2 miljardin edestä palkkoja.
Nyt tietenkin tulee mieleen miten 3.6 miljardista eurosta kyetään maksamaan 5,2 miljardin edestä palkkoja? Melkein yksinkertaista: sama euro kiertää vasemmasta kädestä oikeaan. Palkkoja maksetaan, työpaikasta riippuen, kerran viikossa tai 15. päivä ja/tai kuun viimeinen päivä (kysymys oikeastaan onkin, että kuinka moni euro tällä tavoin siirtyy vasemmasta kädestä oikeaan? Tätä ei ilmeisesti kukaan tiedä?) Tällä tavoin yksi ja sama euro kykenee siirtymään huomaamattomasti vasemmasta kädestä oikeaan. Ja näin jopa 1 miljardilla eurolla voidaan maksaa 5 miljardin euron edestä palkoja.
Yksinkertaisuudessaan tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Suomen talous "pyörii" hillittömän pienellä summalla (per kuukausi).
Mitä tämä tarkoittaa?
Ensinnäkin, Bruttokansantuote (BKT) laskee kokonaisarvoa. Suomen tapauksessa suurin osa BKT:sta koostuu siitä, että 85% työvoimasta siirtelee samaa euroa vasemmasta kädestä oikeaan.
Toiseksi, vientiteollisuuden vaikutus Suomen lama... köh, anteeksi, taantumaan oli - asteikolla 1-10 - tasan 2. Pääsyyllinen vuonna 2008 tapahtuneeseen BKT:n romahtamiseen löytyy vuosien 2007-2008 tehdyistä veronalennuksista.
Kolmanneksi, julkisen sektorin leikkaaminen/supistaminen ei muuta mitään. Tällä ei ole minkäänlaista merkitystä valtionvelan takaisinmaksamisessa. Julkinen sektori pyörittää samaa euroa vasemmasta kädestä oikeaan, joka on joko i) viennillä ansaittu tai ii) pankista lainattu.
Neljänneksi, valtion velka on kasvanut muutamassa vuodessa huimat 20 miljardia euroa. Mutta kun tämä summa jaetaan kuukausilla, on summa mitätön (ja näinhän se onkin jaettava. Velkakirjoja myytiin kerran tai kaksi kuukaudessa). Ja ainoa syy miten-ja-kuinka tämä mitätön summa kykenee mitenkään taloutta "elvyttämään", on se että se (talous) tosiaankin pyörii olemattomilla summilla (per kuukausi).
Viidenneksi, BKT:a ei yksinkertaisesti voida suhteuttaa velkaan. Velka on kiinteä summa rahaa, BKT ei tätä ole.
Kuudenneksi, taloudet pyörivät hillittömän pienillä summilla. Ja tästä johtuen sitoutuminen julkisentalouden alijäämän leikkaamiseen johonkin suhteeseen BKT:sta on taloudellinen itsemurha.
------
Vastuuvapauslauseke.
Tässä jutussa on hillittömiä aukkoja. Mm. vientiteollisuuden maksamat verot? Ulkomaiset investoinnit? Ulkomaille maksetut osingot ja muut voitot. Taloudessa toimivien yksiköiden (kansalainen, yritys, kunta jne) lainanhoitokustannukset ja niin edelleen. Tämä jutun ensimmäinen ja viimeinen tarkoitus on antaa idea. Joku muu saa kantaa sen pidemmälle osoittaen sen (täysin) vääräksi tai (osittain) oikeaksi.
1 kommentti:
http://m.hs.fi/inf/infomo;JSESSIONID=ECD3E5C8F02EB1CE977F.105?site=hstxt&view=news_talous_child&feed:a=hs.fi&feed:c=news&feed:i=1135269288900
Lähetä kommentti