15.8.2011

Kannustaa niin muaan prkeelesti. Vol. 4

TEM-analyyseja 31/2011 Työttömyysturvan menettäminen työvoimapoliittisesti moitittavan menettelyn takia (PDF)
Seuraavassa esitetään yhteenvetona työttömän menettelyjä, joista voi olla seurauksena työttömyysetuuden menettäminen, sekä seuraamuksen kesto.
...
Työstä eroaminen, työstä erottaminen, sopivasta työstä kieltäytyminen, kieltäytyminen olemasta käytettävissä sopivaan työhön
- etuuden menetys 0 – 26 viikkoa
...
Miksi? Miksi ihmeessä työstä eroaminen tai erottaminen aiheuttaa etuuden menetyksen? Tässä ei ole mitään järkeä! Etuus joudutaan maksamaan joka tapauksessa, niin miksi sitä ei voida maksaa n.y.t heti, kun eroaminen tai erottaminen on tapahtunut? Syy löytyy kyseisen dokumentin sivulta 43.
Työttömyysturvan seuraamusjärjestelmää voidaan jossain määrin verrata korvauksettomien määräaikojen osalta rikoksista tuomittaviin sakkorangaistuksiin, sillä molemmissa järjestelmissä on kysymys henkilön menettelystä johtuvan seuraamuksen asettamisesta. Järjestelmissä on lisäksi se yhteinen piirre, että seuraamuksen euromääräinen ankaruus riippuu henkilön aiemmista tuloista. Molemmissa järjestelmissä pyritään seuraamusten uhalla ohjaamaan yksilön käyttäytymistä.
Yksilön käyttäytymistä ohjataan ottamaan sujuvasti paskaa vastaan niin vasemmalta kuin oikealtakin.

Ei tämä vielä tähän lopu! Työ- ja elinkeinoministeriö kehittää työstä kieltäytymisen rangaistuksia
...periaatteena on, että työtön ottaa vastaan kaikenlaista hänelle tarjottua työtä 80 kilometrin työnhakualueellaan.  Työtä voidaan tarjota myös välityömarkkinoilta, joissa palkka voi jäädä työttömyysetuutta ja muita tulonsiirtoja pienemmäksi.  Kieltäytymisestä tai työnhaun hankaloittamisesta rangaistaan.
Työttömyysturvan kannustavuutta kehitetään: Kieltäytyminen rikolliseksi
JEf:
...
Oletetaan, että sinulle tarjotaan duunia jonka kk palkka on 1400€ - sinulla menee siitä rahasta 15% veroihin ja eläkevakuutusmaksuihin.
1190 saat kouraan... no nyt alkaa sitten se auto jupakka...

Maksat PÄIVITTÄIN polttoaineisiin noin 20€ siitä, että saavut työpaikalle ja lähdet kotiin... 21x20€=420€
1190-420€=770€

auton vakuutuksiin ja veroihin voi laskea sen 1300€ vuodessa, vastaavasti auton arvon putoaminen ja auton huoltaminen imee sen noin 1000€ vuodessa
-> n 200€/kk

770€-200€=570€

->YLI PUOLET palkasta menee pelkästään siihen, että saapuu työpaikalleen.

...
Kuka käski auton hankkimaan? Mene julkisella Matkahuolto - Matkapalvelut » Hinnat »
40km edestakainen matka: 15,40€
80km edestakainen matka: 26,00€
Lasketaan:
40km työmatkalla: 20 työpäivää x 15,40€ = 308 €
80km työmatkalla: 20 päivää x 26,00€ = 520€
Hups!
Onpas mukavaa lainata itseään:
Tämä on kovin normaalia toimintaa Neofeodalismiin degeneroituvalta entiseltä hyvinvointiyhteiskunnalta. Lisää hyviä kannustimia luvassa. Uskokaa pois. 
(Kannustaa niin muaan prkeelesti.)

EDIT:
Näyttäisi siltä, että ryöstöstä selviää pienemmillä sanktiolla kuin irtisanoutumisesta. Pistää miettimään, eikös juu?

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aika järkyttävää luettavaa. Toivottavasti nuo jäävät vain mietinnöiksi ja tungetaan ö-mappiin ja sinne minne ei aurinko paista ikinä. Sinänsä tuossa työmatka-hinnassa on jo riittävää perustetta kieltäytyä työstä, mutta se tarkoittaa sitä, että pitää alkaa tekemään tarkkaa budjettia ja iskeä sellainen rätinki työvoimatoimiston eukon eteen, että siltä menee aamukahvit kurkkuun.

Ebolakani kirjoitti...

Jonkun pitäisi käydä selittämässä jollekin, että perustuslaisssa lukeva kohta "oikeus työhön" on eri asia kuin velvoittaminen, pakottaminen tai kiristäminen.

Olavi Aromaa kirjoitti...

Jumalankiitos että olet vielä olemassa. Ehdin jo epäillä että olet lopettanut kirjoittamisen.

Kiitos myös terveisistä, sillä jutulla oli käyttöä.
Kiittelin kyllä myös US-blogissani mutta kerta vielä varmuuden vuoksi.

Anonymous kirjoitti...

Onko vielä mahdollista kuukausipalkkaa saaville tehdä verovähennys asunnon ja työpaikan välisistä matkakuluista tietyn omavastuuosuuden jälkeen?

Käytäntö ei ole ollut voimassa eskimerkiksi palkkioita saaville freelancer-työntekijöille, joita työmarkkinoilla on yhä enemmän, vaan heidän on täytynyt maksaa tuloveroa omista työmatkakuluistaan.
Tämäntyyppisellä kannustavalla verovähennyspolitiikalla valtio on pakottanut freelancereita perustamaan oman firman, mikä on merkinnyt heidän joutumistaan kokonaan kaiken työttömyyskorvausjärjestelyn ulkopuolelle, jos ansioita ei sattumalta ole.
Karenssin ja työvälineiden hävittämisen jälkeen ja työttömän status taas on voitu saavuttaa.