6.7.2011

On olemassa yksi negatiivinen tekijä ylitse muiden

Jos tämä velkaantuminen ei lopu, tulee vaikeuksia
...
– Tiedossamme ei ole erityisiä negatiivisia tekijöitä, jotka tulisivat romahduttamaan asiakkaiden maksukyvyn, pankinjohtaja Risto Pehkonen Helsingin OP Pankista toteaa.
...
Herra Pehkonen tietää tasan tarkkaan, että on olemassa useita negatiivisia tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa asiakkaiden maksukyvyn romahtamisen. Mutta on olemassa yksi negatiivinen tekijä ylitse muiden. Pelkästään tämä yksi riittää romahduttamaan asiakkaiden maksukyvyn.

Pankki lainaa vain-ja-ainoastaan lainattavan pääoman. Yksinkertaisuudessaan tämä tarkoittaa sitä, että pankki luo rahaa asiakkaan tilille lainasopimuksessa määritellyn summan verran (pankki luo jokaiselle lainalle uuden tilin? Hmm. Miksiköhän?) ja vain-ja-ainoastaan sen verran. Ei senttiäkään yli tai alle.

Lainasopimuksen mukaan asiakas sitoutuu maksamaan lainaamansa rahamäärän pankille takaisin sekä korot.

Korko tarkoittaa sitä, että pankkiin on palautettava enemmän rahaa, kuin sieltä on lainattu.

Nyt sitten, jos pankit lainaavat vain-ja-ainoastaan lainasopimuksessa määritellyn summan verran, mistä korot maksetaan? Aivan oikein! Omasta tai toisen lainaamasta rahasta.

Tämä tarkoittaa sitä, että pankit pyörittävät ponzia. Tarkemmin sanoen velkapyramidiponzihuijausta, koska ne jotka ovat ottaneet lainaa eilen ja tänään ovat velan takaisin maksamisessa täysin riippuvaisia niistä jotka ottavat velkaa huomenna.

Ja tämä on se yksi negatiivinen tekijä ylitse muiden. Pelkästään tämä yksi tekijä riittää romahduttamaan asiakkaiden maksukyvyn.

Ei kommentteja: