27.6.2011

kumpi tulee ensin, raha vai työ?

Tutkimus: Rikkaiden määrä kasvoi Suomessa ja maailmalla
...
Viime vuonna varakkaiden henkilöiden määrä kasvoi 8,9 prosenttia 10,9 miljoonaan. Vuonna 2009 varakkaita oli 10 miljoonaa. Varakkaiden ihmisten yhteenlaskettu omaisuus kasvoi 42 700 miljardiin dollariin edellisvuoden 39 000 miljardista.
...
Nykyinen käytössä oleva rahajärjestelmä on pohjimmiltaan nollasummapeli. Mutta useat ihmiset ovat asiasta toista mieltä:
"Jos Sinä ostat eurolla leipomani kakun, se euro on sinulta pois. Mutta molemmat hyötyvät, koska minä sain euron ja Sinä kakun. Eli järjestelmä ei ole nollasummapeli."
tai
"Talous ei ole nollasumma-peliä. Kun optiomiljonääri saa käyttöönsä 1000€ sijoittaa hän sen kasvamaan tuottoa luoden samalla lisää hyvinvointia ja työtä. Kun keskituloinen saa 1000€ tuhlaa hän sen tietotekniikkaan luomatta mitään uutta."
Molemmissa esimerkeissä on yksi pieni virhe: Oletetaan, että raha vain on. Niin kuin raha olisi jonkinlainen taloudellinen vakio. Tämä ei todellakaan pidä paikkansa.

Esitetään kysymys: kumpi tulee ensin, raha vai työ?

Vastaus tähän kysymykseen kertoo kristallin kirkkaasti sen, että rahajärjestelmämme on pohjimmiltaan nollasummapeli. Vastaus kertoo myös sen, että kun rikkaiden määrä kasvaa, niin kasvaa myös konkurssien, velkaongelmaisten sekä työttömien määrä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eikös toi rikkaiden määrä kerro siitä, mihin tarkoituksiin pankit uuden rahan ovat luoneet. Ne ovat luoneet sen suoraan omaisuusarvoihin. Tätähän Raha-ja talousblogin kirjoittajat pitävät suurimpana ongelmana, korkoakin suurempana. Raha luodaan suoraan säästöön, kun pankit saavat päättää. Ja lopputuloksena pörssien ja johdannaisten arvo onkin yli kymmenkertainen maailman kokonaistuotantoon verrattuna. Ja silti, tähän rahaan uskotaan edelleen.

Ebolakani kirjoitti...

"Tätähän Raha-ja talousblogin kirjoittajat pitävät suurimpana ongelmana, korkoakin suurempana."

Kuten olemme huomanneet johdannaiset, pörssi(t) ja sun muut kuplat toimivat reaalitalouden hyytymisenkin jälkeen varsin mainiosti. Ja kuten olemme myös huomanneet, ettei niistä ei ole mitään hyötyä.

Lukuun ottamatta kahta asiaa pörssi, johdannaiset jne. kuplat ovat reaalitalouden kannalta täysin merkityksettömiä. Ensimmäinen on osakeyhtiön perustaminen ja toinen pankkien kaatuminen.

Nämä ovat siis ongelmia, mutta eivät mitään verrattuna reaalitalouteen.

Reaalitalous pyörii Sinun lainaamalla rahalla. Me, te ja he työllistämme toinen toisiamme lainaamalla rahaa pankista ja kuluttamalla sitä eteenpäin.

Kun yksityisten velkaantuminen kääntyy laskuun, koko reaalitalous hyytyy. Kun valtio (yhteisö, jonka jäsen olet) ei ota velkaa ja kuluta sitä kiertoon esim. julkisen sektorin toimintojen kautta, koko reaalitalous hyytyy

Reaalitalouden työttömyys lähtee laskuun (eli alkaa nousukausi) vasta sitten kun hemmetin iso porukka ihmisiä kävelee pankkiin, ottaa lainaa ja kuluttaa sen kiertoon.

Joten kumpi onkaan vaarallisempaa: Se, että joku miljonääri menettää puolet omaisuutensa ”arvosta” vai se, että jäät työttömäksi?